Fietsersbond presenteert wensenlijst voor gladheidsbestrijding

9 jaar geleden

Het is hartje zomer, maar de Fietsersbond presenteert vandaag haar wensenlijst voor de verbetering van de gladheidsbestrijding. Dit voorjaar kwam Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, met het verzoek aan de Fietsersbond om een analyse te maken van het beleid van gladheidsbestrijding bij de Nederlandse gemeenten. Door middel van een enquête en verzamelde meldingen op de website van de bond, kon er een goed beeld geschetst worden van de situatie op de verschillende fietspaden in de afgelopen strenge winter.

Naar schatting liepen zo’n 8.300 fietser letsel door gladheid op deze afgelopen winter. Dat is achtmaal zoveel als in een ‘normale’ winter. Veel gemeenten schoten te kort in de bestrijding van de gladheid op de hoofdfietsroutes, zo blijkt uit onderzoek van de bond. Zo slaagde slechts een derde van de gemeenten erin om de routes grotendeels sneeuwvrij te krijgen.

Naar aanleiding van de analyse concludeert de Fietsersbond dat de problemen voor fietsers bij gladheid door veel gemeentes wordt onderschat en geen prioriteit vormt. De bond vraagt daarom alle gemeenten in Nederland om zich nu al voor te bereiden op een adequate aanpak van de fietsroutes bij gladheid. De gemeenten hebben immers nu nog voldoende tijd om een goed plan op te stellen en materiaal aan te schaffen.

Meer nieuwsartikelen