Nooit meer vallen met de fiets

Een rijdende fiets is erg stabiel. Hoe dit komt, vragen wetenschappers zich al jaren af. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben een nieuw soort fiets ontworpen die nóg stabieler is. Fietsfabrikant Batavus is zeer geïnteresseerd en wil het ontwerp gebruiken om betere fietsen te maken voor ouderen en gehandicapten.

Een fietser rijdt op een lopende band in één van Schwab’s tests.
“Een fiets is op zijn stabielst als de snelheid tussen de veertien en de zevenentwintig kilometer per uur ligt”, meent dokter Arend Schwab van Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de TU Delft, in het magazine Delft Integraal. “Als hij sneller gat, zwiept hij minder heen en weer.”
Keurige lijn
Om dat te illustreren, laat Schwab een video zien waarop zijn collega, ingenieur Jordi Kooijman, in hoog tempo over een lopende band fietst. Wanneer de snelheidsmeter zestien kilometer per uur aangeeft, trekt Schwab aan een touw dat aan de bagagedrager vastzit. Kooijman lijkt even om te gaan vallen, maar de fiets herstelt zich en vervolgt in een keurige lijn zijn weg.
Schwab’s experimenten worden op de voet gevolgd door Rob van Regenmortel, hoofd productontwikkeling van fietsfabrikant Batavus. Volgens Van Regenmortel zijn de huidige fietsmodellen ontstaan door jarenlang testen en verbeteren. “Bij onze opoefietsen staat het zadel vrij recht, maar bij Gazelle juist iets naar achteren”, aldus Van Regenmortel.
Fiets op maat
Maar door Schwab’s bevindingen te verwerken in nieuwe fietsmodellen, kunnen binnenkort fietsen op maat gemaakt worden. “Mensen die moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren, hoeven dan niet meer op een driewieler te rijden.”
Door cijfers aan een fiets te hangen, kunnen klanten ook beter een fiets uitkiezen die bij hun rijgedrag past. Van Regenmortel: “Mensen die met zware bepakking op fietsvakantie gaan, raden we bijvoorbeeld fiets nummer twee aan. Ga je alleen op en neer naar je werk, dan is fiets nummer vier beter. Ik noem maar wat.”

Bron: Telegraaf

Nooit meer vallen met de fiets was last modified: november 29th, 2010 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

  1. Ram
    Ram 8 oktober, 2012, 23:48

    He luitjes, wat een gldweeig huis met veel ruimte. Jullie hoeven echt niet op elkaars lip te zitten. Maar goed Joyce dat je hulp hebt van Alexander. Geniet ervan.Groetjes An Venlo

    Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook