Nooit meer vallen met de fiets

8 jaar geleden

Een rijdende fiets is erg stabiel. Hoe dit komt, vragen wetenschappers zich al jaren af. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben een nieuw soort fiets ontworpen die nóg stabieler is. Fietsfabrikant Batavus is zeer geïnteresseerd en wil het ontwerp gebruiken om betere fietsen te maken voor ouderen en gehandicapten.

Een fietser rijdt op een lopende band in één van Schwab’s tests.
“Een fiets is op zijn stabielst als de snelheid tussen de veertien en de zevenentwintig kilometer per uur ligt”, meent dokter Arend Schwab van Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de TU Delft, in het magazine Delft Integraal. “Als hij sneller gat, zwiept hij minder heen en weer.”
Keurige lijn
Om dat te illustreren, laat Schwab een video zien waarop zijn collega, ingenieur Jordi Kooijman, in hoog tempo over een lopende band fietst. Wanneer de snelheidsmeter zestien kilometer per uur aangeeft, trekt Schwab aan een touw dat aan de bagagedrager vastzit. Kooijman lijkt even om te gaan vallen, maar de fiets herstelt zich en vervolgt in een keurige lijn zijn weg.
Schwab’s experimenten worden op de voet gevolgd door Rob van Regenmortel, hoofd productontwikkeling van fietsfabrikant Batavus. Volgens Van Regenmortel zijn de huidige fietsmodellen ontstaan door jarenlang testen en verbeteren. “Bij onze opoefietsen staat het zadel vrij recht, maar bij Gazelle juist iets naar achteren”, aldus Van Regenmortel.
Fiets op maat
Maar door Schwab’s bevindingen te verwerken in nieuwe fietsmodellen, kunnen binnenkort fietsen op maat gemaakt worden. “Mensen die moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren, hoeven dan niet meer op een driewieler te rijden.”
Door cijfers aan een fiets te hangen, kunnen klanten ook beter een fiets uitkiezen die bij hun rijgedrag past. Van Regenmortel: “Mensen die met zware bepakking op fietsvakantie gaan, raden we bijvoorbeeld fiets nummer twee aan. Ga je alleen op en neer naar je werk, dan is fiets nummer vier beter. Ik noem maar wat.”

Bron: Telegraaf

Meer nieuwsartikelen