De onstuitbare opmars van de elektrische fiets

8 jaar geleden

Tweede Kamerlid Pauline Smeets (PvdA) leest een elektrische fiets uit op de laptop tijdens haar zomerstage bij fietsspecialist Rian Saelmans in Heerlen. © anp

De e-bike is bezig aan een snelle opmars. Alles wat u altijd al over de elektrische fiets wilde weten.

Ben je op de krakende stadsfiets voor je gevoel met een aanvaardbaar tempo aan het optornen tegen de wind, passeert er zomaar een dame, gemeten naar haarkleur al van zekere leeftijd. Ze zit statig rechtop, trapt met grote halen, en aan weerszijden van het achterwiel bungelen ook nog eens twee goedgevulde fietstassen.

Huh?
Dan is het zaak om zo snel mogelijk te speuren naar afwijkingen in het rijwiel van de ander. Wonderlijke krommingen en verdikkingen in het frame? Een glanzende trommel om de naaf? Een soort koffertje onder de spijlen van de bagagedrager? Hoor ik iets zoemen? Betrapt. Een e-bike.

Het overkomt tegenwoordig menigeen op het fietspad. De elektrische fiets (volgens de oorspronkelijke definitie niet helemaal hetzelfde als een e-bike, maar de begrippen worden nu als synoniem gebruikt) is aan een opmars bezig. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 1,2 miljoen rijwielen verkocht. Volgens de Bovag is het aandeel van exemplaren met accu gestegen van 2 procent in 2004 tot 14 procent in 2010.

Ouderen en fietsers met gezondheidsproblemen
Aanvankelijk waren het vooral ouderen en fietsers met gezondheidsproblemen die ze kochten. De trapondersteuning vergroot hun actieradius en is nuttig als de wind tegen zit of de heuvel steil is. Maar de doelgroep verbreedt zich, al zijn er geen cijfers om dat te illustreren. De ANWB is een campagne begonnen om forenzen op de e-bike te krijgen. De weerstand onder de jeugd wegens het suffe imago neemt af. Vormgeving helpt daarbij: de elektrische fiets wordt langzamerhand steeds minder herkenbaar als elektrische fiets.

Er zijn inmiddels ook mountainbikes met stroom. Batavus introduceerde een model dat helemaal op jongeren is gericht, de BUB Easy. Het model werd meteen e-bike van het Jaar. Volgens marketingmanager Frank van den Eeden is de geplande productie uitverkocht. Vooral jongeren in de buitengebieden rijden erop, naar school of werk. In de stad verwacht hij geen grote doorbraak. ‘Het is een duur artikel. Er is altijd het risico van diefstal of vandalisme. Eigenlijk is het een voorwaarde dat je de fiets binnen kunt stallen.’

De plussen en minnen van de e-bike
– Comfortabel: wind en helling zijn nauwelijks een factor
– Milieuvriendelijk
– Gezond, lichaamsbeweging blijft nodig
– In vergelijking met brommer goedkoop in gebruik, tussen 15 en 25 cent per kilometer
– Fietsen kan ook zonder accu

Min:
– Hoge prijs
– Zwaar
– Kwetsbaarder dan gewone fiets
– Suf imago
– Accu vervangen is kostbaar

Bron: De Volkskrant

Meer nieuwsartikelen