ETRA reactie op exploderende e-bike accu’s

7 jaar geleden

BRUSSEL – Vorige week verschenen berichten in de Belgische pers over paniek bij Bpost, het Belgische postbedrijf. Volgens die berichten zijn accu’s van elektrische fietsen, waarop de postbodes rijden, in brand gevlogen. Verdere details zijn nog onbekend. Ook in de internationale pers zijn inmiddels diverse berichten verschenen.

ETRA, de overkoepelende dealerorganisatie in Europa, wil graag de onrust die naar aanleiding van de berichtgeving kan ontstaan, uit de weg krijgen. ‘De pers kan het beeld scheppen dat de elektrische fiets zekere risico’s met zich meebrengt. Dat willen we koste wat kost voorkomen. Daarom geven we informatie en details over de technische regelgeving ten aanzien van e-bikes,’ aldus een verklaring van ETRA.

Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad veroorzaakte een elektrische fiets brand in het postkantoor van Aarschot. Niet lang daarna zag een postbode de accu van zijn fiets ontploffen. Later kwam men met nog meer incidenten die al eerder waren gebeurd. Een ontplofte accu en een accu die in een postkantoor is gaan smelten en vlam vatte, waardoor brand ontstond. Deze incidenten waren reden om 2.000 fietsen terug te roepen.

Op de website van Het Nieuwsblad wordt ook Frederik Geth aan het woord gelaten, wetenschappelijk medewerker aan de Katholieke Universiteit Leuven. “Oververhitting is inderdaad een gekend probleem bij lithium-batterijen. Toch zou dagelijks gebruik geen probleem mogen opleveren. Wel is het zo dat batterijen van elektrische fietsen alsmaar kleiner worden, terwijl er evenveel energie moet worden opgewekt. Dat maakt de kans op explosies groter.”

Reactie ETRA
De European Twowheeler Retailers Association (ETRA) zag in de berichtgeving aanleiding om, samen met RECHARGE, de Europese associatie voor oplaadbare batterijen, met een reactie te komen. Daarin benadrukken ze dat elektrische fietsen wel degelijk veilige voertuigen zijn.

‘Elektrische fietsen zijn niet per definitie gevaarlijk. Problemen ontstaan alleen als producenten de veiligheidsnormen met betrekking tot productie en transport niet respecteren als gevolg van gebrek aan kennis of gebrek aan professionele integriteit,’ aldus de officiële reactie van ETRA.

‘De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met Li-Ion batterijen. Fabrikanten kopen hun batterijen in bij gespecialiseerde producenten. Li-Ion batterijen voor elektrische fietsen mogen alleen getransporteerd worden als zij volgens standaard procedures getest zijn. De testen verzekeren dat de batterijen niet reageren onder normale omstandigheden of bij ernstige mechanische en elektrische schade. Een van de belangrijkste risico’s tijdens transport is kortsluiting als gevolg van accupolen, die met elkaar in contact komen. Daarom is het transport gebonden aan strikte regels, die internationaal geharmoniseerd zijn,’ vervolgt ETRA.

ETRA benadrukt dat het ook heel belangrijk is dat accu’s opgeladen worden met de door de fabrikant aanbevolen oplader. Ondeugdelijke laders vergroten de kans beschadiging van de accu. Nadere informatie over de regelgeving met betrekking tot elektrische fietsen, kan opgevraagd worden via etra@pandora.be.

Op de site van ETRA geeft Hannes Neupert, e-bike expert en werkzaam voor ExtraEnergy.org, een reactie. ‘helaas kunnen zelfs accu’s die voldoen aan UN-T regels en e-bikes die volledig voldoen aan de CE regels en opgeladen worden met de originele oplader, brand veroorzaken. In Europa kennen we alleen in 2011 al meer dan 30 incidenten waarbij brand is ontstaan door e-bikes. Dat is de reden waarom Deutsche Post 10 jaar geleden al extra veiligheidstests heeft ingevoerd die de e-bikes niet alleen testen in een laboratoriumsituatie, maar juist ook tijdens het gebruik. Deze test is beschikbaar voor producenten sinds 2010. Meer informatie hierover op www.BATSO.org.

Bron: tweewieler.nl

Meer nieuwsartikelen