Europese Commissie houdt krachtiger e-bike tegen

7 jaar geleden

De Europese Commissie houdt de ontwikkeling van zwaardere motoren voor elektrische fietsen voorlopig tegen. Het motorvermogen van e-bikes blijf vooralsnog begrensd op maximaal 250 watt. BOVAG reageert teleurgesteld op het nieuws uit Brussel.

De ETRA, de Europese fietsenbranche, heeft de afgelopen maanden met steun van BOVAG in Brussel krachtig gelobbyd voor vrijstelling van het motorvermogen. Die vrijstelling zou de fiets met trapbekrachtiging in één klap geschikt maken voor gebruik als transport- en postfiets, maar ook als transportmiddel in heuvelachtig terrein en voor moeders met kinderen voor- en achterop.

De Europese Commissie bleek op zichzelf bereid zwaardere motoren toe te staan, maar dan zou de e-bike onder de regelgeving van motorfietsen komen te vallen. In dat geval moet er verplicht een verzekering worden afgesloten, wordt het dragen van een helm verplicht en dienen diverse onderdelen, zoals remmen, zadels en verlichting aan vastgestelde (homologatie) eisen voldoen. Bovendien zou er een kentekenplicht volgen.

Fietsfabrikanten en de ETRA, gesteund door BOVAG, zien daar helemaal niets in. Zij menen dat het motorvermogen omhoog kan, zolang de maximumsnelheid maar wordt begrensd op 25 kilometer per uur. ‘Een gemiste kans’, reageert Niels Hansen, manager BOVAG Fietsbedrijven, op het besluit van de Europese Commissie. ‘Ik heb het idee dat de Europese politici er van uit gaan dat een e-bike automatisch harder gaat wanneer de motor meer vermogen levert. Maar dat idee klopt niet. Met meer motorvermogen wordt het gemakkelijker om bergop te rijden en kan de berijder meer vracht meenemen. Een gemiste kans. Wij zullen ons als BOVAG met onze zusterorganisaties beraden over de te volgen stappen.’

Bron: BOVAG krant

Meer nieuwsartikelen