SRAM presenteert e-bike systeem

7 jaar geleden

SCHWEINFURT (Dld) – Er verschijnt een bijzonder e-bike systeem aan de horizon, het SRAM aandrijfsysteem voor elektrische fietsen. De SRAM E2 Electric-Assist System is afgelopen woensdag gelanceerd op de Taichung Bike Week in Taiwan. Het systeem is anders dan alles wat tot nu toe beschikbaar is op de markt. Het is ontwikkeld rond twee belangrijke aandachtspunten: eenvoud en fietsgemak.

SRAM informeerde tijdens de Eurobike de OEM’s al over de komst van de dit aandrijfsysteem. Op de Taichung Bike Week, die deze week wordt gehouden, is het complete systeem getoond aan tal van product managers voor het modeljaar 2012.

“Geen me-too produkt,” was volgens Stan Day CEO van SRAM het belangrijkste streven vanaf de aanvang van het e-bike project binnen de onderneming. “Vanaf het allereerste begin wilden we het best mogelijke product ontwikkelen. Met onze achtergrond en ervaring op het gebied van interne en externe aandrijfsystemen ben ik er van overtuigd dat we de beste in de klas zijn. Met dat idee in ons achterhoofd hebben we de markt bestudeerd en gekeken waar de behoeften liggen van OEM’s ten aanzien van e-bike componenten om uiteindelijke de wensen van consumenten te bevredigen.

Het eindresultaat van deze aanpak door SRAM is een geïntegreerd e-bike aandrijfsysteem dat bestaat uit een zeer beperkt aantal onderdelen. De onderdelenfabrikant is bewust op zoek gegaan naar de mogelijkheden om het aantal componenten van het e-bike aandrijfsysteem te beperken rekening houdend met het feit dat de motor, de controller, de display en de batterij allemaal via bedrading met elkaar moeten communiceren. Dit zorgt immers voor een grote tijdsbesparing in de assemblage van e-bikes.

Met betrekking tot het tweede aandachtspunt, het fietsgemak, functioneert het SRAM systeem automatisch en dus eenvoudig zoals bedoeld. Volgens SRAM is het hiermee zeer geschikt voor mensen die tot nu toe gewend waren om in een auto te rijden en gebruik te maken van geavanceerde elektronische systemen die eenvoudig te bedienen zijn.

Om dat te bereiken heeft SRAM een heel bijzondere naafmotor ontwikkeld. Hierin zijn zowel de motor, twee versnellingen, de torque sensor en de controller samengebracht. De ingebouwde torque sensor die zowel de kettingbeweging als de frameuitslag registreert is gepatenteerd.

Het automatisch schakelde 2 versnellingssysteem is niet nieuw maar gebaseerd op de SRAM Automatix. De e-bike naaf schakelt automatisch maar gebruikt een ander tandwiel systeem dan de Automatix. Het schakelmoment is niet instelbaar zoals bij de Automatix.

Het eindresultaat is een systeem dat bestaat uit slechts twee onderdelen, de motor, de accu en de kabel die de twee met elkaar verbindt. Het kan dan ook eenvoudig worden gemonteerd op standaard frames voor naafversnellingen.

SRAM benadrukt dat de e-bike aandrijfsysteem geen bijzondere eisen stelt aan de specificaties, Het heeft alleen bedrading die loopt vanaf het achterwiel naar de batterij. Het hele systeem wordt bediend met de aan-uit knop op de batterij. De display ontbreekt geheel en hier hoeft dus ook geen extra kabel voor gemonteerd te worden.

Bron: Tweewieler.nl

Meer nieuwsartikelen