De smartphone E-bike

6 jaar geleden

Een elektrische fiets die volledig is ontworpen op de intelligentie van een smartphone – dit is de aanpak van het team van het bedrijf Velomotors. De oprichter is een vliegtuig ingenieur Jack Al Kahwati. De futuristische Velo-1 kan door middel van een App op je Iphone of Android telefoon worden bediend. Tot nu toe is er alleen nog maar een Alpha versie, op het onderstaande filmpje is deze te zien. Waarom alle elektronica voor een elektrische te integreren in de fiets zelf als dit ook in een krachtige smartphone kan worden geprogrammeerd? Velo uit San Francisco heeft de eerste Apha prototypes al ge├»mplementeerd.

httpvh://youtu.be/U_RT9IhhIH8

De werking
Een koppel sensor meet de trapcadans van de bestuurder, die wordt verstuurd naar uw smartphone via Bluetooth. Dan berekent de iPhone of Android App welke versnelling op dat moment passend is en stuurt deze informatie door naar een kleine servomotor die de omschakeling uitvoert.

De smartphone-functies:

Nabijheid zoeken en het batterijniveau
Op de App kan men zien of er een e-bike in de directe omgeving aanwezig is, ook is er direct te zien wat hun huidige batterijniveau is. Een soort vergelijkbare functionaliteit wordt ook gebruikt in de app van DriveNow – het deelsysteem van BMW.

Draadloze vergrendeling functie en navigatie
De e-bike kan worden ontgrendeld met behulp van de app en na gebruik ook weer worden begrendeld. Wanneer de gebruiker eenmaal de telefoon in de juiste sleuf van de elektrische fiets heeft geschoven kan met direct beginnen met navigeren. Vervolgens wordt de beste en veiligste route aangegeven. Een scala aan voorspellingen informeert het systeem de bestuurder over de lengte van de route in combinatie met de huidige batterijcapaciteit van de fiets. Deze functie ondersteunt het voorbeeld Intuvia Bosch reeds.

Financiering
Velomotors heeft de lancering van een beta-versie in december 2012 gepland staan. De uitvinder wil gebruik maken van de crowdfunding dienst Kickstarter om geld in te zamelen voor de verdere ontwikkeling van deze fiets.

Meer nieuwsartikelen