E-bike kan fietsverkeer met meer dan 20% doen toenemen

Het KpVV heeft een analyse gemaakt naar de potentie die de e-bike biedt voor het woon-werk verkeer naar alle grote steden van Nederland. Voor bepaalde locaties, zoals bijvoorbeeld Schiphol kan een toename van het fietsgebruik van meer dan 20% worden verwacht.

Uit onderzoek door TNO/Bovag/HBD blijkt dat per afstandsklasse de toename varieert. Tussen 2,5 -5 km is de verwachte groei bijvoorbeeld 10% en dat loopt op tot 38% in de klasse 10-15 km. Deze groei is afgezet tegen de huidige modal split. Rekening houdend met inwoneraantallen is een inschatting gemaakt van de potentie van de e-bike op het aandeel fietsverkeer. Voor Schiphol betekent dat een toename van het fietsgebruik van meer dan 20%. Dit is met name het gevolg van de potentie die een e-bike heeft op afstanden >5 kilometer. Juist in de afstandsklasse >5 km zijn zeer veel inwoners (Amsterdam, Amstelveen enz.). De potentiële toename van het fietsgebruik als gevolg van de e-bike wordt voor de gemeente Groningen op basis van deze analyse geschat op ongeveer 5%. Dit is met name het gevolg van de weinige inwoners van de randgemeenten in zijn totaliteit. De verwachte toename van het e-bike gebruik in Heerlen is ongeveer 14 procent.

De categorie tussen 5 en 10 km biedt relatief de grootste groei voor het gebruik van e-bikes, concludeert KpVV. Hoe meer inwoners in de nabije omgeving (niet de directe omgeving), hoe meer potentieel gebruik er is van e-bikes. De groeipotentie voor e-bikes is het grootst in stedelijke regio’s, dus wanneer er meerdere steden of grote plaatsen binnen de 15km cirkel liggen. Zo biedt de elektrische fiets veel kansen voor steden als Zoetermeer (nabijheid gehele zuidwestelijke Randstad), Zaandam (nabijheid Amsterdam en Haarlem) en Schiphol (nabijheid Amsterdam en Amstelveen op interessante e-bike afstand). Bij steden als Lelystad, Leeuwarden, Apeldoorn, Groningen en Assen liggen er nauwelijks kernen binnen het bereik van een e-bike. Toch is ook hier een groei van zo’n 5% mogelijk.

Denkt u ook dat het fietsverkeer zal toenemen door de elektrische fiets? Reageer nu zelf onderaan dit bericht.

E-bike kan fietsverkeer met meer dan 20% doen toenemen was last modified: oktober 2nd, 2012 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. André Smit
  André Smit 3 oktober, 2012, 12:07

  Wij hebben nu sinds enkele maan den een e-bike van Batavus. De fuego E-go 8P Hij bevalt ons goed. Merkwaardig is dat onze e-bike zonder ondersteuning al lichter dan onze vorige gazelle orange fietsen. Ook is de plaatsing van de accu ideaal. Soms zien mensen aan je KM teller dat het een e-bike moet zijn. Maar vragen dan waar zit uw accu?
  Duidelijk is merken dat het gewicht een belangrijke rol speelt, mijn vrouw kan veel langer met de accu doen dan ik. Maar halverwege de rit kan je ze wel wisselen.

  Reply this comment
 2. Naam (verplicht)
  Naam (verplicht) 2 oktober, 2012, 20:18

  Ik ben nu 63 jaar en met pre-pensioen. Ik heb tot voor kort vrijwel nooit gefietst, maar nu heb ik een e-bike gekocht en heb ik in drie maanden al 1500 km afgelegd.
  Veel kennissen van mijn leeftijd hebben sinds inmiddels ook een elektrische fiets of overwegen er een aan te schaffen. Ik denk dat het fietsverkeer met de komst van de elektrische fiets de komende jaren fors gaat toenemen, zowel door ouderen als jongeren.

  Rien Kop

  Reply this comment
 3. Naam (verplicht)
  Naam (verplicht) 2 oktober, 2012, 20:00

  Ook ik ben overtuigd van de toenmae van het aantal fietsers door de E-bike!
  Het is een logisch gevolg en ik denk voor de gezondheid van m.n. de oudere fietsers is dit een goede ontwikkeling. Zowel lichamelijk als geestleijk.
  Zelf heb ik hartfalen en blijf in conditie door veel te fietsen.

  Reply this comment
 4. j castricum
  j castricum 2 oktober, 2012, 17:34

  Gelukkig gaat het door de techniek met het fietsverkeer de goede kant op. Alleen is er een groot probleem, de fietspaden kunnen het niet meer aan. de racefietsen, de mautonbikes, de E-biks de tourfiets, fietskarren,de boosters, de schooters enz. zi willen allemaal op dat zelfde padje en dat geeft veel oneenigheid. De fietspaden moeten naar een kant van de rijweg em tegenstrijdig verkeer met een breedte van minimaal vijf meter, dat geeft ruimte met inhalen en passeren.vele landen hebben het zelfde probleem dus Brussel maak het wettelijk het bevorderd het fietsen en ontlast het auto verkeer

  Reply this comment
 5. Marleen
  Marleen 2 oktober, 2012, 15:51

  Ja, daar ben ik van overtuigd! Meer en meer mensen beseffen dat het veel aangenamer fietsen is op een elektrische fiets dan op een gewone. Je geniet veel meer en fiets automatisch verder wat alleen maar goed is voor je gezondheid!
  En voor alle duidelijkheid aan de mensen die denken dat het voor de luieriken is: Je moet nog altijd trappen hoor!
  Grtjs,

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Toppers
Tags: TopperOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook