E-bike laat kassa nog rinkelen

7 jaar geleden

Fietsverkopers horen dankzij de toenemende verkoop van e-bikes met trapondersteuning nog hun kassa’s rinkelen. De verkoop van fietsen is vorig jaar gedaald met 1,4 procent naar 1,198 miljoen tweewielers.

Maar dankzij de verkoop van de elektrische bikes, die een stuk duurder zijn dan een ‘gewone’ fiets, bleef de schade beperkt voor de omzet. Die daalde minder hard, met 0,6 procent, dankzij de hogere gemiddelde prijs van verkochte fietsen.

Marktaandeel
Dat blijkt uit een gisteren verschenen marktanalyse van brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Vorig jaar werden 181.000 e-bikes verkocht, tegen 166.000 in 2010. De elektrische fietsen hebben daarmee nu een marktaandeel van 15,1 procent. Meer dan de helft van de nieuwe tweewielers valt in de categorie stadsfiets. Het aantal verkochte nieuwe rijwielen via het internet is gedaald van 129.000 in 2010 naar 93.000 in 2011.

De Fietsersbond constateert dat vaker wordt gekozen voor tweedehands. Vooral in de steden zouden consumenten alleen nog kijken naar de prijs. “In grote steden zijn opgelapte wrakken niet aan te slepen. Maar in IJmuiden en Harderwijk wil iedereen een nieuwe fiets.”

Bron: BN De Stem

Meer nieuwsartikelen