Elektrische fiets breekt door in Japan

6 jaar geleden

In Japan wordt meer gefietst dan je misschien zou verwachten. Er zijn verrassend veel fietspaden en in grote steden stuit je soms op zoveel geparkeerde fietsen dat je even denkt bij een Centraal Station in Nederland te zijn. Maar vergeleken met ‘het stalen ros’ uit Nederland, ziet de Japanse fiets er nogal simpel en breekbaar uit. Met de komst van de Japanse ‘E-bike’, lijkt dat echter te gaan veranderen!

‘De Japanse bakfiets’

De nieuwe elektrische fiets is dan ook niet bedoeld voor gewone ritjes; deze fiets is gemaakt om kinderen van en naar school of de crèche te brengen. Je zou de fiets qua gebruik kunnen vergelijken met de bakfiets in Nederland. Want hier stoppen we kinderen tegenwoordig liever massaal in bakken in plaats van in kinderzitjes.

In Japan vervoeren moeders hun kinderen ook vaak op de fiets, op de Mamachari. Dit type fiets met laag ‘instap-frame’ en mandje of kinderzitje voorop komt het meest voor in Japan. Ook mannen gebruiken vaak een Mamachari, al zie je dan zelden kinderen voor- of achterop de fiets.

De Angelino Petite Assista

De elektrische fiets is ontwikkeld door het Japanse Bridgestone en heeft de Japanse naam ‘Angelino Petite Assista‘ meegekregen. De Assista heeft dezelfde kenmerken als de Mamachari, lage instap en voorzien van kindersitje(s), maar dit model ziet er duidelijk robuuster uit en heeft elektrische trapondersteuning. Bovendien zijn de wielen kleiner waardoor de fiets zwaarbeladen makkelijker te hanteren is.

Volgens Bridgestone zijn er inmiddels al 300.000 elektrische Assista’s in Japan verkocht. En dat is niet slecht, helemaal als je weet dat je zo rond de (omgerekend) € 1.400 moet neertellen om je kinderen elektrisch te kunnen vervoeren. Vooralsnog is de fiets alleen in Japan leverbaar en moeten wij het hier in Nederland doen met de elektrische bakfiets.

Bron: Treehugger

Meer nieuwsartikelen