Elektrische fiets razend populair in Twente

6 jaar geleden

Dankzij de Twentse e-fietsactie laten een groot aantal Twentse werknemers sinds kort de auto staan en gaan op de elektrische fiets naar het werk. Zij besparen daardoor jaarlijks 640.000 autokilometers op het Twentse wegennet. Zo blijkt uit het evaluatieonderzoek van Twente Mobiel onder alle kopers.

Rene Teeuwen, projectleider bij Twente Mobiel, noemt de Twentse e-fietsactie een groot succes. “Onvoorstelbaar hoeveel animo er voor de actie was. Het leverde Twente Mobiel nieuwe convenantpartners op en binnen enkele weken hadden 457 mensen een elektrische fiets gekocht.” Zij kregen na aanschaf een financiële bijdrage van 300 euro. Volgens Teeuwen dé prikkel om het reisgedrag van werknemers te veranderen.

Ex-automobilisten
59% van de kopers was vóór aanschaf van de e-fiets overwegend autogebruiker. De kopers leggen gemiddeld 10,5 km enkele reis af. De ex-automobilisten trappen juist meer kilometers; 11,7 km. Ex-automobilisten fietsen minder vaak, maar als ze dus fietsen, leggen ze een grotere afstand af. Met de Twentse e-fietsactie is een nieuwe groep fietsers aangeboord!

Grotere afstand afleggen
Met een e-fiets kan je in dezelfde tijd een grotere afstand afleggen of in kortere tijd dezelfde afstand, zo blijkt uit het onderzoek. Over het algemeen zit een werknemer 26 minuten op de e-fiets. De fiets wordt gemiddeld 3 dagen in de week gebruikt voor woon-werkverkeer. Dit scheelt bijna 13.000 autokilometers op de Twentse wegen per week. En dat bespaart jaarlijkse aan CO2 uitstoot bijna 105.000 kilo Een deelnemer vertelt: “Ik bespaar op brandstofkosten en ben lekker in de buitenlucht, een heerlijk gevoel”.

Ook voor zakelijk verkeer
Snelheid, kosten en gezondheid zijn de redenen om met de e-fiets naar het werk te gaan. De fiets wordt niet alleen voor woon-werkverkeer gebruikt, 41% van de betrokken werknemers zit ook tijdens zakelijke ritten op de tweewieler. Een op de vier kopers is jonger dan 45 jaar.

Gaat u nu met de auto naar uw werk?
Wij zijn benieuwd naar uw mening:

[poll id=”29″]

Bron: Twentemobiel.nl

Meer nieuwsartikelen