ETRA: berichtgeving over gevaar e-bikes is onjuist

7 jaar geleden
De Belgische pers luidde onalngs de alarmklok over het risico op meer doden door snellere elektrische fietsen. De berichtgeving daarover is niet correct, zegt ETRA, de Europese beroepsvereniging voor fiets- en motorfietshandelaren.

In samenspraak met de elektrische fietssector is ETRA al sinds 2009 aan het werken voor betere wetgeving voor elektrische fietsen. Tegenwoordig zijn elektrische fietsen onderworpen aan de technische homologatieprocedure voor klassieke brom- en motorfietsen. De vereisten in die procedure zijn ongeschikt voor elektrische fietsen. “Het is net alsof je auto’s zou onderwerpen aan de homologatieprocedure voor tractoren,” aldus ETRA’s algemeen secretaris Annick Roetynck.

Momenteel zijn alleen fietsen met elektrische ondersteuning tot 25 km/u en met een vermogen tot 250W van die motorfietsprocedure uitgesloten. Voor deze categorie is een aangepast technisch reglement uitgewerkt in overleg met de elektrische fietssector. “Dat technisch reglement blijkt degelijk en werkbaar te zijn,” zegt Roetynck.

ETRA wil nu dat fietsen met elektrische ondersteuning tot 25 km/u ongeacht hun vermogen worden uitgesloten uit de motorfietsprocedure en worden onderworpen aan het specifieke Europese technische reglement voor elektrische fietsen.

Op dit ogenblik is de Europese Unie de motorfietsprocedure aan het herzien en dat is dus een goede gelegenheid om verdere uitsluiting van fietsen met elektrische ondersteuning tot 25 km/u te verkrijgen. Zo zullen in de toekomst elektrische fietsen die wat meer vermogen nodig hebben bijvoorbeeld om zwaardere lasten te dragen of om op heuvelachtig terrein te rijden, evenzeer kunnen genieten van een geschikt en werkbaar technisch reglement.

Afgelopen jaar werden er in de Europese Unie naar schatting 1,25 miljoen elektrische fietsen verkocht. Daarvan was 95% fietsen met elektrische ondersteuning tot 25 km/u en 250w. Dat is een mooi bewijs dat de motorfietsprocedure de marktontwikkeling van andere elektrische fietsen in de weg staat.

“De bevoegde Europese parlementaire commissie heeft begin december 2011 al de nodige amendementen gestemd om aan de vraag van ETRA te voldoen. Wij begrijpen niet waarom de Fietsersbond, het BIVV en ECF, ruim 3 maanden later ineens ‘verbijsterd’ reageren,” aldus Roetynck.

Bron: Fietsmarkt

Meer nieuwsartikelen