Fiets en Wandelbeurs 2012: Ruim baan voor e-bikes

7 jaar geleden

Op de komende Fiets en Wandelbeurs, die zaterdag 11 en zondag 12 februari in de Amsterdam RAI plaatsvindt, krijgen de e-bikes volop de ruimte.

Met een uitgebreider E-Bikepaviljoen dan in voorgaande jaren en een aparte baan ‘e-bikers only’ op het grote fietsparcours, speelt de beurs in op de groeiende populariteit van de elektrische fiets. Fabrikanten brengen steeds lichtere en meer sportieve modellen op de markt, die zeker ook een jongere doelgroep zullen aanspreken.

E-XLight
Koga presenteert maar liefst vier gloednieuwe modellen op de beurs: de E-XLight, de E-Xtension, de E-Tour en de E-Active. Uitblinker qua prestaties en gewicht is de E-XLight, de opvolger van de E-Light. Met zijn gewicht van 20,9 kilo, ION-motoraansturing en volledige Shimano Deore XT 3 x 10 speed onderdelengroep is het een mooie e-bike voor sportief gebruik en woon-werkverkeer. Snel Tweewielers toont onder meer sportieve e-bikes van Cannondale – bekend van de mountainbikes en racefietsen – dat eveneens inhaakt op de e-biketrend. Geen zin om een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen? Snel kan vrijwel elk rijwiel ombouwen tot e-bike door de plaatsing van een voorwiel met motor en een accu op de achterdrager.

Flyer-lijn
De complete Flyer-lijn van 2012 is bewonderen in de stand van Rein Veenendaal. Nieuw in het Flyer-assortiment is de Deluxe-lijn, met 36V-accu’s voor een nog grotere actieradius. Ook de robuuste Cargo, de snelle R-serie en de 29-er X-serie van Flyer zijn nieuwkomers aan het e-bikefront. Eyecatcher is de primeur van de Flyer e-tandem met een extra lage instap aan de achterzijde, die door Rein Veenendaal in eigen beheer is ontwikkeld.

E-Randonneur
Kilometervreters zullen zeker met interesse naar de strakke Stevens E-Randonneur kijken, die in de stand van Van Herwerden pronkt. In de lichtste ondersteuningsstand heb je een actieradius van 145 kilometer, dat is meer dan voldoende voor de gemiddelde recreatieve fietser. Bovendien laadt de BionX-batterij zich al rijdend op; je hebt dus dubbel voordeel van een afdaling.

GoldLine
Agile en Forte vertegenwoordigen de E-class van het exclusieve GoldLine. Met een gewicht van iets meer dan 20 kilo en kwalitatief hoogwaardige onderdelen, zijn het sportieve fietsen waarmee je heerlijk kunt toeren. De uitneembare accu’s zijn verkrijgbaar in vier verschillende pakketten, die elk hun eigen actieradius hebben. Vergeet ook Hans Struijk Fietsen niet, die op de beurs nieuwe e-bikemodellen van Flyer en Giant presenteert.

Die-hards
De opkomst van de elektrische fiets biedt ook nieuwe perspectieven op toeristisch gebied. Fietsen in de bergen of in heuvelachtig terrein is immers niet langer voorbehouden aan getrainde die-hards: met elektrische trapondersteuning trap je fluitend naar boven. De arrangementen en routes voor e-bikers schieten dan ook als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Weserbergland Tourismus brengt op de beurs de nieuwste e-biketours in die regio onder de aandacht. Bij veertig ‘e-bike-stations’ in die streek kun je elektrische fietsen huren en accu’s laten verwisselen.

‘E-pelgrimage’
Met de e-bike naar bedevaartsoord Santiago de Compostella? Ook dat kan. Pelgrimroutes.nl presenteert arrangementen waarbij je met de e-bike de Camino Portugues en Camino Frances naar Santiago kunt rijden.

En meer…
Natuurlijk is er meer veel te zien en te beleven op de Fiets en Wandelbeurs dan alleen elektrische fietsen. Ongeveer zestig sprekers nemen je mee op hun reizen in het uitgebreide lezingen- en workshopprogramma. En meer dan 400 commerciële exposanten bieden alles wat je nodig hebt voor een geslaagde fietstocht of -vakantie: van tenten tot trekkingbikes, tassen, outdoorproducten en meer, veel meer.

E-ticket
Kijk voor meer informatie over de beurs op www.fietsenwandelbeurs.nl. Wie vóór 28 januari een e-ticket koopt, bespaart 4 euro op de toegangsprijs van 14 euro. Daarna geldt 2 euro korting tot en met vrijdag 10 februari.

Meer nieuwsartikelen