Helft Nederlanders vindt E-bike goed alternatief

6 jaar geleden

De helft van de Nederlanders (50,8%) beschouwt de elektrische fiets als een goed alternatief voor het woon-werkverkeer. Dat blijkt uit een enquête die Bosch liet uitvoeren bij 1.000 Nederlanders. Het rijcomfort en de mogelijkheid om langere afstanden af te leggen vormen de belangrijkste redenen voor de aanschaf van een elektrische fiets.

  • Meer dan een op de vier wil een elektrische fiets als volgende fiets
  • Driekwart vindt dat overheid gebruik van elektrische fiets onvoldoende stimuleert

In het onderzoek polste Bosch naar de houding van de Nederlander tegenover de elektrische fiets. Sinds 2010 is Bosch met eBike aandrijfsystemen actief in het segment van elektrische fietsen. Begin dit jaar werd een fiets met een elektromotor van Bosch uitgeroepen tot  eBike van het jaar.

Rijcomfort doet kiezen voor e-bike
Ruim een kwart van de Nederlanders (28,2%) is van plan als volgende fiets te kiezen voor een exemplaar met een elektrische hulpmotor. Belangrijkste redenen daarvoor zijn het rijcomfort, de mogelijkheid om langere afstanden af te leggen en een slechte fysieke conditie.

Wie bij de volgende aankoop niet voor een elektrische fiets kiest, doet dat vooral omwille van de kostprijs en omdat men vreest minder fietsplezier te hebben. Amper een op de tien vindt de elektrische fiets niet cool.

Prijs speelt een rol
Voor twee op de drie Nederlanders (64,1%) is de prijs een belangrijke factor bij de aankoop van een elektrische fiets. Een ruime meerderheid (67%) wil niet meer dan 1.000 euro besteden aan een dergelijke fiets. Voor 31,6% is een budget van 1.000 tot 2.000 euro aanvaardbaar.
Andere factoren die van belang zijn bij de aanschaf van een elektrische fiets zijn de levensduur van de batterij, het rijcomfort en het rijbereik.

Fietsend naar het werk
Ruim een derde van de respondenten (35,2%) overweegt de elektrische fiets voor dagelijks gebruik en 50,8% vindt het een goed alternatief voor het woon-werkverkeer. Voor 52,9% mag de afstand naar het werk meer dan 10 kilometer bedragen.
“De elektrische fiets heeft dan ook het potentieel om een echt alternatief te worden voor de auto in het lokale woon-werkverkeer”, stelt Filip Boelens, Divisional Director Automotive Technology Bosch Benelux.
Van de overheid verwachten de respondenten meer inspanningen voor de promotie van de elektrische fiets. Driekwart vindt dat de overheid onvoldoende doet om het gebruik ervan te stimuleren.

Meer nieuwsartikelen