Ontwikkeling snelle fietsroutes

6 jaar geleden

Steeds vaker zien we snelle fietsroutes verschijnen in Nederland. Dit is natuurlijk ideaal voor zowel recreatie als woon-werk-verkeer. Nooit meer last van filerijden maar gewoon lekker met de elektrische fiets van en naar uw plaats van bestemming. In Nederland bestaan er diverse project die worden uitgevoerd door de overheid en gemeentes.

Fiets filevrij!
Het project Fiets filevrij verbetert bestaande fietsroutes in Nederland die langs fileknooppunten lopen, door onder meer het wegnemen van barrières, het verhogen van de kwaliteit en actieve communicatie over de routes. Doel is automobilisten die op fietsbare afstand wonen te stimuleren om de fiets te pakken naar het werk én de fiets als gelijkwaardig vervoermiddel van auto en openbaar vervoer in woon-werkverkeer tot 15 kilometer. Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn te fietsen naar het werk tot afstanden van 15 kilometer. Zijn deze routes ook nog snel en comfortabel dan is het zelfs één van de redenen voor automobilisten om over te stappen op de fiets.

Opening snelle fietsroute in Bunnik
Woensdag 19 september vond de officiële opening nieuwe fietsstroken van rood asfalt langs de Tureluurweg in Bunnik plaats. Hiermee kwam het éérste project gereed van de ‘Fiets filevrij’ snelfietsroute Houten – Bunnik – Uithof – Bilthoven. Onder aanvoering van wethouder Bert Koopmanschap legden vertegenwoordigers van de fietsenbonden Bunnik en Houten het van rode asfalt voorziene traject vanaf station Bunnik tot aan de toegang van het recreatiegebied Nieuw Wulven per fiets af.

“Bunnik is bezig met verbindingen”, zegt wethouder Koopmanschap. “ ‘Fiets filevrij’ verbetert bestaande fietsroutes die langs fileknooppunten lopen door onder andere het wegnemen van barrières, het verhogen van de kwaliteit van de fietspaden en actieve communicatie over de routes. Bunnik is daarvan het kruispunt.”

Doel van snelle fietsroutes
Doel is automobilisten die op fietsbare afstand wonen te stimuleren om de fiets te pakken naar het werk. De ‘Fiets filevrij’ routes zijn daarmee meteen een promotie van de fiets als gelijkwaardig vervoermiddel van auto en openbaar vervoer in woon-werkverkeer tot 15 kilometer. Koopmanschap: “Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn te fietsen naar het werk tot afstanden van 15 kilometer. Zijn deze routes ook nog snel en comfortabel, dan is het zelfs één van de redenen voor automobilisten om over te stappen op de fiets.”

Obstakels
Bij sommige fietsroutes liggen er diverse obstakels in de weg om een ideale snelle fietsroute te realiseren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld snelwegen zonder fietspadviaducten. De gemeentes die gezamenlijk de routes aanleggen bekijken de mogelijkheden om deze obstakels te omzeilen om deze “Fiets filevrij” projecten goed te laten slagen.

Zie www.fietsfilevrij.nl voor meer informatie over snelle fietsroutes. Bekijk ook alle snelle fietsroutes die al tevens bestaan in Nederland.

Wat vindt u van snelle fietsroutes?
Reageer hieronder met uw mening.

Meer nieuwsartikelen