Steeds meer asociaal gedrag op fietspaden

6 jaar geleden

Steeds drukkere fietspaden leiden tot steeds meer asociaal gedrag bij fietsers. Dat vertelde een woordvoerder van de Fietsersbond donderdag, waar steeds meer klachten binnenkomen.

Het fietsverkeer in grote steden stijgt de laatste jaren flink. Dat zorgt voor te krappe fietspaden, fietsfiles en overvolle stallingen, maar ook voor bedoeld of onbedoeld asociaal gedrag. ‘Hoe drukker het is, hoe lastiger het is om je goed aan de regels te houden en sociale omgangsvormen in acht te houden.’

Elke maand trekken fietsers aan de bel bij de bond om te klagen over hun collega-fietspadgebruikers. ‘Niet je hand uitsteken, slingeren omdat je aan het bellen bent en door rood rijden zijn de meest voorkomende problemen.’

Ook andere verkeersgebruikers laten van zich horen: voetgangers ergeren zich bijvoorbeeld over fietsers op de stoep. ‘De fietsers hebben daar dan altijd een excuus voor, maar je wilt toch ook niet dat auto’s op de stoep gaan rijden?’ aldus de zegsvrouw.

Gelukkig leidt het asociale gedrag niet tot veel extra ongelukken. ‘Maar het is wel irritant. Het levert chaos en schrik op, en veel bijna-ongelukken.’ Donderdag steken verkeersdeskundigen, planologen en bestuurders de koppen bij elkaar op een Utrecht symposium om oplossingen te verzinnen voor problemen in het fietsverkeer.

Bent u zelf wel eens asociaal behandeld op de openbare wegen? Reageer hieronder.

Bron: AD.nl

Meer nieuwsartikelen