E-bike helpt vakantieganger de heuvel over

Bij aanbieders van actieve vakanties, moesten ze er destijds aan wennen: de elektrische fiets.

Prachtig hulpmiddel voor mensen met een matige conditie, zo’n ebike. Maar toch niet voor de sportievelingen die op een buitenlandse fietsvakantie ontspannen de ene na de andere kilometer wegtrappen?

”Ik had zelf ook mijn bedenkingen”, zegt directeur Arjan van der Laan van Eigen-Wijze Reizen. ”Maar in drie tot vier jaar tijd is de ebike uit de sfeer geraakt van de handicap.

De ebike vergroot de actieradius van de fietsvakantieganger. Heuvels zijn gemakkelijker te nemen. Mensen hebben er plezier in. Daar kan ik natuurlijk niet tegen zijn.”

Inmiddels is de ebike de keuze van 10 tot 15 procent van de mensen die bij de reisorganisatie van Van der Laan een buitenlandse fietsvakantie boeken. ”Een verdrievoudiging ten opzichte van vier jaar geleden.”

De boekers nemen hun eigen fiets mee of huren er een. Dat kan tegenwoordig ook in landen als Frankrijk en Zwitserland.

Oudere fietsers
Reisconcern TUI, dat via zijn merken Kras.nl, Arke en Holland International fietsvakanties aanbiedt, constateert ook dat de ebike aan populariteit wint. Volgens een woordvoerster vooral onder oudere fietsers. ”Die willen zekerheid dat ze de reis kunnen voltooien, vooral in heuvelachtig gebied.”

Het gros van de Nederlanders die buitenlandse fietsvakanties boeken is 50-plus, zegt Van der Laan. De ebike leidt volgens hem vooralsnog niet tot een grotere vraag. Mensen die niets voelen voor een vakantie op de pedalen, worden door de ebike niet op andere gedachten gebracht.

Nichemarkt
”Het is en blijft een nichemarkt, van mensen die zich geen vakantie kunnen voorstellen zonder te fietsen. Het zijn echte fietsers. De elektrische fiets maakt het voor hen mogelijk een groter gebied en iets zwaarder gebied te bestrijken. Je moet er wel het budget voor hebben: de huur van een ebike is al gauw zo’n 110 tot 140 euro per week.”

De groeiende voorkeur onder vakantiegangers voor de ebike lijkt een logische ontwikkeling, nu de fiets ook steeds meer wordt gebruikt voor het dagelijkse woon-werkverkeer.

De industrie vaart er wel bij. Fietsenfabrikant Accell, die onder meer de merken Batavus en Sparta voert, meldde onlangs nog dat de verkoop van elektrische fietsen samen met die van onderdelen de belangrijkste aanjager waren van de omzetgroei in het afgelopen halfjaar.

Bron: ANP
E-bike helpt vakantieganger de heuvel over was last modified: augustus 12th, 2013 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

  1. DELAVIE C
    DELAVIE C 6 september, 2013, 17:22

    Om een keuze te kunnen maken is het aangewezen dat de fabrikanten in hun publicaties duidelijk weergeven welke duwfunctie of meeloopfunctie mogelijk is, niet enkel het aantal Km/u maar vooral het hellingpercentage dat (aan de hand) kan opgereden worden.

    Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook