Gebruik e-bike leidt niet tot meer fietsongevallen

Er zijn weinig verschillen tussen ongevallen met gewone fietsen en ongevallen met elektrische fietsen, zo blijkt uit onderzoek dat VeiligheidNL heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het op- en afstappen is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de letsel. Vooral het op- en afstappen op een e-bike is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van letsel.

Uit het onderzoek blijkt dat van alle fietsongevallen die op een Spoedeisende Hulpafdeling worden behandeld (71.000 in 2011) 13 procent gebeurt met een elektrische fiets (9.100 in 2011). Het merendeel van de slachtoffers met een elektrische fiets is 60 jaar of ouder (72 procent, 6.600). Opvallend is dat de snelheid van een elektrische fiets niet tot meer ongevallen leidt bij ouderen. Zowel bij ongevallen met een reguliere fiets als bij ongevallen met de elektrische fiets is gebleken dat het merendeel van de oudere slachtoffers langzaam of in een normaal tempo fietste.

E-bike te zwaar?
Vooral het op- en afstappen is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de letsels. Dit zien de onderzoekers vooral bij ouderen en komt vaker voor bij de elektrische fiets (18%) dan bij de gewone fiets (12%). Dit zou volgens VeiligheidNL met het gewicht van de fiets te maken kunnen hebben, want veel ouderen geven aan een elektrische fiets zwaar te vinden.

Bron: Tweewieler.nl

Gebruik e-bike leidt niet tot meer fietsongevallen was last modified: april 25th, 2013 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. D. van Dam
  D. van Dam 26 april, 2013, 13:48

  Ik (70+) heb n.a.v. een artikel van (Test) Kees Bakker in de Vogelvrije Fietser (Fietsersbond) een van Raam Tavara opgeduikeld . Een zit/ligfiets waarop je MOET gaan zitten vóór het wegfietsen . Ook mijn normaliter “steppende” vrouw .
  Deze van Raam heb ik laten “electrificeren” . Voor mij werkt dat prima . Ben wel blij dat ik mij eerst vertrouwd heb gemaakt met dit soort geometrie .
  Jammer van mijn oude fietsen , maar vooràl bij het afstappen werd het link , omdat mijn linkerbeen niet altijd tevreden was over het over het zadel wegzwaaien van mijn rechter en de daarmee gepaard gaande draaiïng van de gewrichten .
  Nu stap ik gewoon opzij . Heerlijk safe .

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook