Review: Riese & Müller High Speed E-bike + Fotoreportage

De redactie neemt de BlueLABEL Cruiser HS van Riese & Müller eens goed onder de loep. Dit HS model ofwel High Speed E-bike mag wettelijk snelheden tot 45 km/h halen. Dit alles op basis van het snorfietskenteken. Hierdoor is een helm niet verplicht. De Bosch aandrijving, in combinatie met de 400wh sterke accu, zorgt voor een zeer hoge actieradius. Riese & Müller noemt het zelf een echte forensenfiets. Wij hebben hem uitgeprobeerd en waren benieuwd naar deze snelle E-bike.

Zwarte krachtpatser
Deze zwarte krachtpatser ziet er met zijn bruine accenten zeer sportief en modern uit. De BlueLABEL Cruiser HS worden aangedreven door het Bosch Intuvia systeem met krachtige 350 watt Bosch trapas motor (midden van de fiets), gevoed door de Bosch 36 Volt 400WH 11Ah accu. Het Aluminium 7005 T6 WIG gelaste frame is voor het herenmodel Cruiser te krijgen in framematen 52 en 56 cm en voor het damesmodel Mixte in 43 en 51 cm en is uitgerust met de Nuvinci N360 achternaaf.


Topsnelheid

De fiets beschikt over vier verschillende ondersteuningsstanden namelijk: Eco, Tour, Sport en de Turbo stand. De laatste hebben we natuurlijk even goed uitgeprobeerd. De forens moet tenslotte snel op zijn werk aanwezig zijn. Al snel tikken we de 37 km/h aan. Harder dan dit gaan we niet met wind tegen. Wanneer we de wind in onze rug krijgen schiet de teller snel omhoog en tikken we zelfs de 43 km/h aan.  Eigenlijk merk je niet zo veel dat je zo snel met een fiets van 26,1 kg over de openbare weg voortbeweegt. Dit is natuurlijk ideaal voor de elektrische fietser die zich snel van A naar B wilt verplaatsen. Ook in de lagere snelheden voelt de Cruiser nog prima aan.

De Magura HS11 hydraulische velgremmen zorgen er voor dat de fietser veilig en snel kan stoppen. Dit is ook wel te merken tijdens het maken van onze review, de remmen doen goed hun werk. Dit is ook belangrijk bij het maken van deze snelheden.

NuVinci N360 systeem
Deze fiets is uitgerust met de Nuvinci N360 naafversnelling. Deze versnelling bied de fietser een geruisloos, comfortabel en onvergelijkbaar rijgevoel. Het aanpassen van de versnelling aan de terreinomstandigheden en de individuele rijstijl, gaat net zo makkelijk als het veranderen van de volume van een radio. Wanneer men aan de knop draait zal je merken dat de je zwaarder of juist lichter gaat trappen. In het display is ook duidelijk te zien dat het landschap vlakker of juist heuvelachtig is.

Conclusie
Deze zwarte krachtpatser is een monster onder de elektrische fietsen. Robuust, stevig met goed gebruik van materialen. Ideaal voor woon-werkverkeer. De fiets is verkrijgbaar vanaf € 2849 ,- met een 300Wh accu en € 3059 ,- met een 400Wh accu. Met de snelheid en tijdsbesparing richt Riese & Müller zich op de werkende dertiger en veertigers. Een groep die nog nauwelijks gebruik maakt van E-bikes, aldus de fabrikant. De BlueLABEL Cruiser HS is vanaf nu verkrijgbaar bij Riese & Müller dealers.

Review: Riese & Müller High Speed E-bike + Fotoreportage was last modified: oktober 5th, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Karijn
  Karijn 21 januari, 2017, 10:57

  In 2012 heb ik de fiets Cruiser Nuvinci HS aangeschaft en direct met kentekenplaat.Ik heb er dik 3 jaar mee gefietst. En ben er tevreden over geweest. De fiets was nog net in de garantie toen de motor uitviel onderweg. Fietsen kon niet meer maar wel de loopfunctie deed het nog. Met 6/7 km/uur ging ik huiswaarts. Hij is toen gerepareerd, een nieuw motorblok had ik gekregen.
  Nu in 2017 wil ik er weer mee fietsen. Echter haal ik de eerdere topsnelheid niet meer. Nu is mijn topsnelheid maar 36 km/uur en gemiddeld rijd ik 30/29 km/u. De motor remt zelfs af als ik sneller wil fietsen. De ondersteuning houdt echt op bij 34 km/uur.

  Deze week heeft Rdw een brief gestuurd. Ze informeren me dat ik een geel kenteken erop moet monteren omdat ik nu officieel tot 45 km/uur mag gaan.
  Daar ben ik best boos over. Het feit dat de fiets niet sneller gaat dan 36 km/uur, zorgt ervoor dat ik nu zoek naar mogelijkheden om de snelheidsbeperking eraf te krijgen. Via de fietsenmaker begrijp ik dat Riese en Mueller dat wel kan doen op basis van de software aanpassen, maar dit niet wil doen. Heeft iemand ervaring hiermee om de beperkingen eraf te halen?

  Reply this comment
  • Cosmas Fonville
   Cosmas Fonville 23 januari, 2017, 11:13

   De begrenzing van 34 km/uur herken ik niet. Deze zou bij 25-27 km/u moeten zitten voor een niet-high speed of 43,5-45 voor high speed. Controleer een of je bandenomtrek goed staat in het instellingen menu van de boordcomputer. Dit zou echter niet zo’n hoge variatie moeten geven gezien je maar 5% kan afwijken van standaard instelling… maar misschien hebben zij de standaardinstelling niet goed staan. Hoop dat je hier wat aan hebt.

   Reply this comment
   • karijn
    karijn 27 januari, 2017, 23:24

    Hallo Cosmas, Ik zal dat eens nazien. De fietsenmaker heeft ook nog een kleiner tandwiel gemonteerd om minder omwentelingen te hoeven doen. Dat heeft een klein effect uiteindelijk. De fiets heeft nooit 45 km/h gefietst; hij hield altijd op vanaf de 40km/h… Erg vervelend allemaal zo hoor.

    Reply this comment
 2. Claeys
  Claeys 23 augustus, 2016, 18:39

  Met bijna 3000km op de teller vind ik mijn blue label mixte hs nog steeds een geweldige fiets, alleen heeft de verkoper mij niet verteld dat om een grote afstand van 80 A 100km ik twee batterijen zou moeten meenemen omdat ik op eco er maar 65 a70km mee ver raak . Dus is dit een woon werkverkeer fiets en geen om dag uitstappen mee te doen tenzij je veel laadpalen tegenkomt en je de nodige tijd hebt om te wachten tot je weer verder kan.
  Bike shop Knokke had mij een zwaardere batterij beloofd maar houden hun woord niet.
  Hopelijk komt dit model volgend jaar op de markt met een duopakket batterij van tweemaal 500Ah dan pas wordt het een superfiets die ook eens op Tour of sport kan gebruikt worden om een helling of tegenwind te fietsen zonder dat je bang moet zijn om zonder ondersteuning te vallen op 10 km van huis wat ik al enkele keren heb meegemaakt.

  Reply this comment
 3. Mowikan
  Mowikan 29 april, 2016, 12:59

  Mijn ervaring na 3000km op de charger HS met riem en nuvinci naaf:

  Ik was aangereden en ze doen er 4 weken over om een voorwiel bij mijn dealer te krijgen. Ook met de aflevering was wel het een en ander mis. Zo zat mijn voor tandwiel los bij aflevering wat resulteerde in een gonzende riem. Motor zat niet goed vast zodat ik een raar kraakje had wat nog niet helemaal over is. Zadelpen die geen courante maat heeft en slap qua constructie is. Ik ben al aan mijn tweede bezig.

  Ik heb ze gebeld alleen sorry van ze maar wat coulance om bijvoorbeeld een nyon tegen een leuke prijs er op te zetten is er niet. kortom: Ik raad mensen niet meer aan om een fiets te nemen van dit merk. Dat je in het begin wat hebt kan gebeuren maar after service van het merk is ronduit slecht.

  Als de fiets het doet is het een meer dan prima fiets. Al vind ik de 400watt accu te krap om hem echt leuk te gebruiken. Zelfs in de eco stand!

  Reply this comment
 4. Cosmas Fonville
  Cosmas Fonville 29 januari, 2016, 13:51

  Na vele ervaringen gelezen te hebben op diverse sites heb ik twee maanden geleden een Riese & Muller Cruiser HS fiets gekocht. Graag deel ik mijn ervaringen. Hiermee hoop ik dat dit anderen help bij de aanschaf of het gebruik van de fiets.

  Samenvatting: een geweldige fiets van zeer goede kwaliteit en een mooi design, enkel het bereik en de cadans (trapsnelheid) bij hogere snelheden valt mij tegen.

  Reden van aanschaf: in minder tijd verder komen en toch bewegen

  Na jaren op de fiets naar mijn werk te kunnen, leek hier een einde aan te komen doordat de afstand naar mijn nieuwe werk 22 kilometer is. Dit vind ik te lang fietsen met een normale fiets of standaard eBike. Zowel qua tijd als qua inspanning. Een racefiets is voor mij ook geen optie, omdat ik mij liever niet omkleed of erg ga zweten. Bij het reizen met de motor miste in al snel de dagelijkse beweging.

  Toen viel mijn oog op de high-speed eBikes. De Cruiser sprak mij aan vanwege zijn design. Hoewel ik meer functioneel gericht ben dan ik een oog heb voor design, vond ik het prijsverschil tussen bepaalde Sparta modellen en de Cruiser het geld waard. Daarnaast sprak de traploze en (hopelijk) minder onderhoudsgevoelige manier van schakelen mij aan.

  Motor en bediening: krachtig en duidelijk

  De fiets heeft een Bosch Performance Speed motor met (standaard) de Intuvia fietscomputer. Ik ervaar de aandrijving als zeer krachtig en accuraat. Je kan in vier standen rijden: off (geen hulp), eco, tour, sport en turbo. De fietscomputer is zeer praktisch. In de polders rij ik vrijwel altijd op Turbo. Met wind mee haal je gemakkelijk 43 km/u, zonder geen wind haal je rond 40 km/u en wind tegen 35 km/u. Dit alles met goede eigen inspanning uiteraard. Overigens stopt de ondersteuning ongeveer bij na 43,5 km/u. Dit kan komen door ofwel dat het maximaal aantal omwentelingen per minuut (cadans) is bereikt, ofwel dat de Intuvia denk dat hij alvast moet remmen omdat de 45 km/u in zicht komt. De Intuvia geeft bij deze snelheid namelijk aan dat je in een zwaardere versnelling moet rijden, maar dit is bij de standaard vertanding niet mogelijk.

  Hier en daar lees ik op forums dat High Speed e-Biking niets meer met fietsen te maken heeft en meer een snor-/bromfiets is dan een fiets. Ik ervaar dit niet zo. Om de topsnelheid te bereiken in Turbo is het echt goed meetrappen.

  In de bebouwde kom fiets ik vaak in sport stand of eco om meer richting de 30 kilometer per uur te komen. Harder rijden vind ik niet echt verantwoord in de binnenstad (zie verder op).

  Is de accu op dan wordt je geconfronteerd met de realiteit: een relatief zware fiets met een NuVinci naaf. Dit is prima om de laatste kilometer(s) naar huis te fietsen, maar eigenlijk niet echt prettig. Ik heb het gevoel dat ik heel (in vergelijking met mijn non-eBike) veel moet trappen om een klein beetje vooruit te komen. Dit zal komen door het gewicht, de werking van de naaf en wellicht de trapas in de motor.

  Tip: het is mogelijk om de Intuvia computer “permanent” te vergrendelen op je fiets door een slotschroef aan te brengen. Zo hoef je hem er niet meer af te halen en je ook niet (al te veel) zorgen te maken dat hij gemakkelijk meegenomen wordt. Meer hierover staat in de handleiding van de Intuvia.

  Tip: de Intuvia biedt de mogelijkheid om de ingestelde wielmaat met 5% (naar boven of beneden aan te passen). Dit heeft mogelijk invloed op de werkelijke snelheid tot waar ondersteuning wordt geboden.

  Accu: te klein voor mijn gebruik

  Inmiddels is de 500 watt accu standaard bij de Cruiser HS, maar in 2015 was dit nog de 400 watt accu. Wat het beste bij je past, hangt geheel af van je gebruik (afstand, gemiddelde snelheid en weersomstandigheden).

  Ik rij 22 km enkele reis, veelal door polders. In turbo stand heb ik bij 10 graden en wind mee nog 3km over (gemiddelde snelheid 35 km/u), bij wind tegen red ik het niet op turbo: 18-20 km haal ik dan met een gemiddelde snelheid van 31 km/u. Ik laad de accu dus zowel thuis als op mijn werk op. In andere standen is het bereik natuurlijk meer. Bosch schrijft in haar trainingsmateriaal dat onder “zware omstandigheden”, wat minder dan 10 graden is gecombineerd met bergachtig terrein, de motor 20 kilometer kan presteren met een gemiddelde van 32,5 km/u. Ik twijfel dus of mijn accu optimaal is, maar voor nu stoort het nog niet genoeg om het na te kijken. Een 500 Watt accu had beter bij mijn gebruik gepast, maar het is even niet anders 

  Vertanding: veel trappen bij topsnelheid

  De beperking in de vertanding (verhouding voor-/achtertandwiel) merk je vooral op topsnelheid. Vanaf de 35 km/u moet je behoorlijk snel trappen. Bij 43 km/u te fietsen moet je zeer snel trappen, eigenlijk niet comfortabel meer. Op internet luiden zijn ook diverse tips om het achtertandwiel te verkleinen van 20 tanden naar 16. Dit ben ik ook van plan om te doen. Je levert mogelijk wat “versnelling” op lagere snelheid in, bijvoorbeeld het wegrijden of bergbeklimmen. De motor schijnt hier goed voor te compenseren en op dit moment mis ik die lichte niet (ik draai hem altijd snel door naar zwaarder verzet). Overigens zijn alle stapjes tussen 16 en 20 verkrijgbaar voor het achtertandwiel. Kosten zijn 10 euro voor een tandwiel.

  Versnellingsnaaf: gemakkelijk en traploos

  De NuVinci N360 naaf doet wat beloofd wordt: traploos schakelen. In het begin vond ik hem nog wel vrij zwaar bij het verstellen. Nu valt dat mij niet meer op, al blijft het zo dat het onder belasting zwaarder verstellen is dan zonder belasting. Groot voordeel is dat je maar één tandwiel voor hebt en één achter (geen cassette). Het verstelbereik is overigens prima, maar de vertanding is niet optimaal voor het gebruik in Nederland.

  Ketting: helaas geen riem maar wel goedkoper

  Helaas kwam deze fiets niet (zoals wel met de Charger kan) met een riemaandrijving. Dit scheelt wel geld in aanschaf, maar vraagt wat onderhoud. Hierbij moet je denken aan smeren en stellen. Het smeren is nodig wanneer de ketting wat droger wordt, bijvoorbeeld door rijden in nat weer. Het stellen is nodig wanneer de ketting te slap hangt. Dit was bij na 500 km wel nodig bij de servicebeurt. Ik heb diverse verhalen geleden dat de ketting kan springen bij 2000 kilometer. Dit zal afhankelijk zijn van hoe goed je hem smeert, maar het klinkt wel logisch dat deze na 2000km op is, bij mij normale fiets is dit bij 3500km. Bij een ketting is het vrij makkelijk om met tandwielen te spelen, waar dit bij een snaar wat lastiger kan zijn door de pulleys.

  Kleine puntjes

  Framemaat: groot is echt groot

  Ik heb even getwijfeld over de frame maat. Deze is er in drie maten: M, L en XL. Waarbij XL toch wel echt voor lange mensen is. Uiteindelijk is het XL geworden, waarbij ik moeten zeggen dat dit net gaat met mijn 1,89m (zadel laagste stand). Op de Riese & Muller site wordt niet veel verteld over de framemaat in verhouding tot je lengte, maar op diverse online shops zijn deze wel te vinden (wijken wel soms van elkaar af). Het beste is gewoon proberen.

  Frametas: ideaal maar net niet perfect

  De frametas heb ik als accessoire genomen om de accu wat warmer te houden in koude dagen, omdat het er super uitziet (het maakt de fiets af) en omdat het praktisch is. Ik vervoer er dagelijks de acculader en mijn lunchpakketje in. Montage is eenvoudig. Het slot van de accu zorgt ervoor dat de tas niet zomaar “meegenomen” kan worden. De tas is voor alle framematen geschikt. Er zitten twee kleinere openingen in om het slot en de stekker mogelijkheid te bereiken. Het viel mij wel op dat het “stekkeren” wel een stuk lastiger gaat: eerst duw je een leer flapje opzij van de tas, daarna het rubberen spatflapje op de accu en dan de stekker er in. De tas is voor alle framematen geschikt, maar bij mijn XL variant lijkt het alsof de opening voor de stekker net niet goed geplaatst zit, hierdoor is het lastig om de stekker erin te krijgen en staat er vervolgens een klein beetje spanning op de stekker doordat de ronde opening van de leren tas hierop leunt. Een kleine imperfectie, maar hoe dan ook is de tas zeer praktisch en mooi. De accu wordt aan de binnenkant netjes afgedekt en er zijn diverse vakken om kleine spullen op te bergen.

  Snelbinders: handig

  Ondanks de wat smallere bagagedrager en bijzondere snelbinders werkt dit prima. Ik vervoer er regelmatig een laptoptas op en was verrast door het gemak.

  Bel: lastig om veel geluid te produceren

  De bel is niet ideaal. Het is vrij lastig om een goed geluid te produceren. Het palletje slaat niet echt lekker op de bel. De ergernis is nog niet zo groot dat ik hem wil vervangen.

  Verlichting: koplamp perfect, achterlicht oké

  De koplamp van BM is perfect. Enorm veel licht en makkelijk af te stellen. Het achterlicht valt mij een klein beetje tegen qua lichtopbrengst maar voldoet prima.

  Slot en ketting

  Er zit een Abus Amparo op, een ART** slot. Wat opvalt is dat je de ketting in het hendeltje steekt waarmee je de beugel door het wiel draait i.p.v. een vaste insteek aan de zijkant. Kettingen zijn goed verkrijgbaar, maar helaas vooral met 6mm schakels. Bij een fiets van deze waarde verwacht ik een slot met goed verkrijgbare 8mm kettingen zoals bij AXA. De 8mm insteekkettingen worden echter niet meer geproduceerd maar zijn af en toe nog wel te krijgen. Ik heb een 8mm ketting, maar deze is in het begin wel wat stroef om te vergrendelen.

  Rij defensief, de high speed eBike is nog onbekend in het verkeer

  Mede weggebruikers zijn nog niet gewend dat fietsers zich zo snel verplaatsen en de Cruiser heeft niet direct een snel uiterlijk. Mijn tip is dan ook om defensief te rijden. Het gebeurt mij minimaal 1x per week dat een medeweggebruiker mij niet ziet of verkeerd inschat qua snelheid (en dan rij ik geen topsnelheid). Je blijft kwetsbaar op een fiets. Hoewel een helm nog niet verplicht is, is deze wel aan te raden. Bijvoorbeeld een Abus Pedelec, je kan natuurlijk ook een racefiets vogelnestje opzetten

  Reply this comment
 5. Bloemen Arnaud
  Bloemen Arnaud 29 oktober, 2015, 09:17

  Ik rijd nu ongeveer 4 maanden met deze fiets, gemiddeld 2 keer per week naar mijn werk. Zo’n 27 km ver
  Op Turbo haal ge dat soms net wel, soms net niet, afhankelijk van de wind, temperatuur.etc.
  Gisteren vloog echter mijn ketting al kapot. (Het is niet zo dat ik steeds ineen zware versnelling vertrek, voor wie dat moest denken, ik pas de versnellingen steeds aan) Gelukkig heb ik een pechverhelping bij Touring, Ik raad dan ook iedereen die regelmatig afstanden naar het werk met deze fiets aflegt dit ook te doen bij een af andere pechverhelpingsdienst. Ik heb dit probleem van abnormaal snelle slijtage van de kettingen nog gelezen bij HS-fietsen. Waarom men de kettingen niet aangepast heeft, kan ik niet begrijpen.

  Reply this comment
 6. Werner
  Werner 26 juli, 2015, 11:49

  De cruiser mixte hs twee weken aangekocht. Leuk om mee te rijden goede ondersteuning zelfs op eco.
  Enig minpunt: de actieradius valt serieus tegen. Al tweemaal de batterij leeggereden op stand eco en slechts 66 en 70 km kunnen rijden aan een gemiddelde snelheid van 20,5 km/h.
  Een 500Ah batterij zou standaard moeten zijn op dit model van hs fiets ipv de 400Ah

  Reply this comment
 7. Mary
  Mary 25 juni, 2015, 19:47

  Heb deze fiets nu 2 weken, fiets 38 km naar mijn werk. Kan beslist niet in sport en turbo stand meer dan 10 km fietsen: dan haalt de accu het niet. wel een heel fijne fiets maar actie radus valt tegen. Met gemiddelde snelheid van 27 km per uur voor de totale rit (bij stoplichten en bochten schakel ik altijd terug naar eco stand en lage versnelling) fiets ik in 1 uur en +/- 20 min naar mijn werk. Ik zou willen dat ik een grotere afstand meer ondersteuning kreeg…. dan hoef ik niet zo hard te trappen als ik erg moe ben na hele dag werken. Overigens fiets ik dus enkele reis bijna de hele accu leeg (pas stand aan aan de km nog te gaan)

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook