Afstappen! U fietst veel te hard!

Sparta ION E-SpeedDe politie worstelt met een duivels dilemma: moeten e-bikes die harder rijden dan 25 km/u wel of niet op de bon worden geslingerd? Of wordt daarmee een veelbelovend, milieuvriendelijk vervoermiddel voortijdig om zeep geholpen?

De vraag wordt met de dag actueler omdat de zogenoemde speed-pedelecs – elektrische fietsen die met gemak 45 km/u halen – inmiddels in het straatbeeld zijn verschenen en zomaar de fietshit van 2014 kunnen worden. Vervoersdeskundigen zien de snelle e-bikes als een serieus, schoon en energiezuinig alternatief voor het woon-werkverkeer.

Officieel gaan pas in 2017 Europese regels gelden voor speed-pedelecs. Toch is 3 jaar ongestraft over de fietspaden scheuren er niet bij, zegt een woordvoerder van de nationale politie. De Dienst Wegverkeer, (RDW), Bovag, ANWB, Fietsersbond, politie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben onlangs afgesproken dat de supersnelle fietsen voorlopig worden aangemerkt als motorvoertuigen die maximaal 25 km/u mogen rijden. De speed-pedelec moet bij de RDW worden geregistreerd en een WA-verzekering en een blauw kentekenplaatje zijn verplicht.

Grijs gebied in handhaving
Hoe dit gecontroleerd wordt, weet eigenlijk niemand. Een politiewoordvoerder geeft toe dat er ‘een grijs gebied is’. De speed-pedelec is nauwelijks te onderscheiden van een gewone fiets, laat staan van een gewone e-bike. Er bestaat een maximumsnelheid voor fietsers, maar die valt nauwelijks te handhaven, erkent de woordvoerder: ‘Ik kan me niet heugen dat er ooit één fietser op de bon is geslingerd voor te hard rijden.’ Binnen de bebouwde kom is 45 km/u op een fiets overigens goed voor een boete van ruim 180 euro.

Over 3 jaar wordt de snelheid van de speed-pedelec wél meegeteld en dan is sprake van een bromfiets. Het blauwe kentekenplaatje wordt dan vervangen door een geel plaatje.

Helm
‘Een helm wordt dan in principe verplicht en het fietspad is dan verboden terrein voor deze voertuigen’, aldus Jules van der Ven van Infrastructuur en Milieu. ‘Of het zover komt? Daar zijn we nu over in gesprek.’

Bron: www.ad.nl
Afstappen! U fietst veel te hard! was last modified: april 25th, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Tom
  Tom 3 mei, 2014, 22:34

  Ik rijd zelf met een s pedelec en rij heus niet altijd 45. Meestal zelfs maar ongeveer 30. Misschien moet hier ook rekening met gehouden worden.

  Reply this comment
 2. banaan132
  banaan132 3 mei, 2014, 02:05

  doe dan maar meteen een moter kenteken

  Reply this comment
 3. A m oosterbaan
  A m oosterbaan 26 april, 2014, 10:54

  En gaan alle race fietsers dan ook rijden op de middenweg?en moeten de racefietsers dan ook rijden met en blauwe of geel kentekenplaatje

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook