Elektrische bakfiets slaat aan

4 jaar geleden
e-bakfietsDe elektrische bakfietsen en elektrische scooters die op proef worden ingezet in verschillende gemeenten bevallen over het algemeen goed. Ze zijn goedkoop in het gebruik en goed voor het bedrijfsimago.

Dat concludeert adviesbureau Mobycon die werkt aan door de EU gesubsidieerde pilots in onder meer Heerhugowaard en de regio Groningen-Assen.

Uit onderzoek binnen het Europese CycleLogistics project blijkt dat 51% van alle leveringen in steden door fietsen gedaan kan worden, met name e-(bak)fietsen of e-scooters. Inmiddels bezorgt Subway haar broodjes in Heerhugowaard met e-scooters, DHL rijdt in een aantal steden met e-bakfietsen, en BSO Struin in Nijmegen haalt de kinderen van school met een e-bakfiets.

Uit een eerste evaluatie van de pilots blijkt dat betrokken bedrijven over het algemeen zeer te spreken zijn over het gebruik van de elektrische bakfietsen en scooters. Vergeleken met een bestelbus is een e-bakfiets in de stad efficiënt. Men maakt minder kilometers om dezelfde diensten te leveren waardoor de winstgevendheid toeneemt. De gebruikskosten van een e-bakfiets of e-scooter liggen veel lager dan bij andere gemotoriseerde voertuigen, omdat de brandstof- en onderhoudskosten lager zijn en er geen wegenbelasting hoeft te worden betaald. Ook een rijbewijs niet nodig waardoor je goedkopere bezorgers kunt inzetten. En de e-bakfiets en e-scooter heeft een zeer positieve effect op het imago van de onderneming.

Beperkingen zijn er ook. In steden als Arnhem en Nijmegen hebben de heuvels een nadelige invloed op het gebruik van de bakfiets en scooter. De onderhoudskosten liggen hoger en de actieradius is kleiner. Ook is het voor een grotere organisatie met meerdere bestelauto’s, zoals DHL, makkelijker om een bestelbus te vervangen door een e-bakfiets dan een kleinere organisatie die vaak moet kiezen tussen bestelbus of bakfiets.
Voor eenmansbedrijven is de aanschafprijs van een e-bakfiets vaak een obstakel gebleken voor potentiële pilotbedrijven. Voor hen is de bakfiets vaak een extra vervoermiddel naast de eigen (bestel)auto.

Meer nieuwsartikelen