Elektrische bakfiets slaat aan

e-bakfietsDe elektrische bakfietsen en elektrische scooters die op proef worden ingezet in verschillende gemeenten bevallen over het algemeen goed. Ze zijn goedkoop in het gebruik en goed voor het bedrijfsimago.

Dat concludeert adviesbureau Mobycon die werkt aan door de EU gesubsidieerde pilots in onder meer Heerhugowaard en de regio Groningen-Assen.

Uit onderzoek binnen het Europese CycleLogistics project blijkt dat 51% van alle leveringen in steden door fietsen gedaan kan worden, met name e-(bak)fietsen of e-scooters. Inmiddels bezorgt Subway haar broodjes in Heerhugowaard met e-scooters, DHL rijdt in een aantal steden met e-bakfietsen, en BSO Struin in Nijmegen haalt de kinderen van school met een e-bakfiets.

Uit een eerste evaluatie van de pilots blijkt dat betrokken bedrijven over het algemeen zeer te spreken zijn over het gebruik van de elektrische bakfietsen en scooters. Vergeleken met een bestelbus is een e-bakfiets in de stad efficiënt. Men maakt minder kilometers om dezelfde diensten te leveren waardoor de winstgevendheid toeneemt. De gebruikskosten van een e-bakfiets of e-scooter liggen veel lager dan bij andere gemotoriseerde voertuigen, omdat de brandstof- en onderhoudskosten lager zijn en er geen wegenbelasting hoeft te worden betaald. Ook een rijbewijs niet nodig waardoor je goedkopere bezorgers kunt inzetten. En de e-bakfiets en e-scooter heeft een zeer positieve effect op het imago van de onderneming.

Beperkingen zijn er ook. In steden als Arnhem en Nijmegen hebben de heuvels een nadelige invloed op het gebruik van de bakfiets en scooter. De onderhoudskosten liggen hoger en de actieradius is kleiner. Ook is het voor een grotere organisatie met meerdere bestelauto’s, zoals DHL, makkelijker om een bestelbus te vervangen door een e-bakfiets dan een kleinere organisatie die vaak moet kiezen tussen bestelbus of bakfiets.
Voor eenmansbedrijven is de aanschafprijs van een e-bakfiets vaak een obstakel gebleken voor potentiële pilotbedrijven. Voor hen is de bakfiets vaak een extra vervoermiddel naast de eigen (bestel)auto.

Elektrische bakfiets slaat aan was last modified: december 2nd, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook