Elektrische fiets in de kou, de tips!

4 jaar geleden

Het begint al kouder te worden en mogelijk denkt u dan niet direct aan uw elektrische fiets. Dit is echter wel belangrijk om deze goed te onderhouden, juist tijdens deze koudere periode van het jaar! Hieronder volgen een aantal tips om uw elektrische fiets goed de winter door te helpen.

De accu op een warme plek bewaren
Bewaar de accu van uw elektrische fiets altijd op een plaats waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Haal de accu in de winter altijd uit de fiets wanneer deze in een niet verwarmde ruimte wordt gestald. Zo behoud u de capaciteit van de accu.

Accu laden bij het niet gebruiken van de fiets
Waarschijnlijk zult u minder snel op de fiets stappen wanneer het erg koud is buiten. De elektrische fiets zal dus in de wintermaanden minder worden gebruikt door de bestuurder. Laad de accu wel om de één á twee weken even vol om zo de accu in beweging te houden en verlies van capaciteit tegen te gaan.

Verlichting
Val goed op! Voor uw eigen veiligheid moet u zorgen dat uw voor en achter verlichting goed werkt tijdens deze donkere dagen. Draag ook geen donkere kleding tijdens een fietsrit in het donker.

Winterbanden voor de fiets
Er zijn niet alleen winterbanden voor de auto te koop, maar ook voor de fiets. Ze hebben meer profiel dan gewone fietsbanden en daarom meer grip op de weg. Veel mensen doen wat lacherig over winterbanden voor de fiets, maar als het bijdraagt aan de veiligheid is het zeker het overwegen waard.

Fiets schoonmaken
Als je thuis bent na een winterse tocht, moet je je fiets wassen.

  • Was het vuil met een borstel van de fiets en spoel na.
  • Je moet ook de fiets nadrogen, anders kan de kettingskast bevriezen met alle gevolgen van dien. Vergeet niet om de spaken en de velgen te drogen.
  • Stal de fiets bij voorkeur op een warme plek, zodat spaken en velgen niet bevriezen.
  • Wrijf de fiets in met fiets(glans) olie of siliconenspray.

Fiets controleren voor gebruik
Als u de fiets uit de stalling haalt, controleer u hem dan voor gebruik. Denk daarbij aan remmen, versnelling en ketting. Als gevolg van het winterweer kunnen deze onderdelen minder goed functioneren.

Zo kunt u in de lente weer volop genieten van uw elektrische fiets!

Heeft u zelf nog goede tips ? Reageer dan nu op dit bericht.

 

Meer nieuwsartikelen