Fietsen we over 10 jaar allemaal Elektrisch?

5 jaar geleden

elektrische_fietsen_comHet ziet er naar uit dat de elektrische fiets de komende jaren de ”gewone fiets” gaat verdrijven. Elektrische fietsten zijn enorm in opmars. Terwijl de verkoop van de “gewone” fiets al jaren achter elkaar daalt. Toeval? Wij denken van niet! Het is een onomkeerbare trend in de markt, hieronder drie belangrijke redenen waarom:

Reden 1:
De techniek van elektrische fietsen wordt alsmaar beter en voordeliger, waardoor ze voor een steeds grotere groep beschikbaar worden. Je hebt tegenwoordig al een elektrische fiets vanaf zo’n € 700,-, hierdoor is het prijsverschil met een luxe stadsfiets eigenlijk compleet verdwenen. Dit prijsverschil wordt enkel kleiner, tot het moment dat het verschil te verwaarlozen is.

Reden 2:
Naast dit praktische feit veranderd langzaamaan ook het imago van de elektrische fiets. Werd deze voorheen vooral geassocieerd met de Sparta Met voor oude mensen, tegenwoordig is dat duidelijk anders. Moeders met een fiets vol kinderen, werknemers die dagelijks een flink stuk naar hun werk fietsen, vouwfietsers en zelfs jonge pizzabezorgers zie je er op rond rijden. Binnenkort kunnen we vermoedelijk zelfs een E-bike kopen bij IKEA, zoals dat nu al het geval is in Oostenrijk.

Reden 3:
Ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid komt natuurlijk om de hoek kijken. Fietsend naar je werk is door de Elektrische fiets voor steeds meer mensen een mogelijke vervanging voor het reizen met de auto of het openbaar vervoer. Afstanden tot 20 kilometer worden zonder problemen afgelegd. Dit gebruik wordt, om begrijpelijke redenen, uitgebreid gestimuleerd door de overheid met spaarprogramma’s, subsidies of andere tegemoetkomingen. Dit blijkt een zeer belangrijke reden voor de enorme stijging in populariteit.

Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken, maar de signalen lijken duidelijk. Natuurlijk zijn mountainbikes en racefietsen een uitzondering op deze regel, maar voor de rest zou het best eens kunnen zijn dat het totale midden tot hoog segment stadsfiets vervangen wordt door de elektrische fiets.

Wat denken jullie? Is dit een realistisch scenario, of blijven wij als echt fietsland liever traditioneel zwoegen door weer en wind?

– advertorial –

Meer nieuwsartikelen