Helm wordt verplicht op razendsnelle fiets

nyon1Vanaf 2017 moeten alle fietsers op de supersnelle speed pedelec verplicht een helm op. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft dat definitief besloten, nadat er grote twijfels waren omtrent de regels voor de bestuurders van deze racefiets.

Tot 2017 zal de fiets worden beschouwd als een snorfiets, maar daarna als een brommer. Dat houdt dus in dat de bestuurders niet alleen een helm moeten dragen, maar ook minimaal 16 jaar dienen te zijn, een brommerrijbewijs moeten halen en een kentekenplaat op de fiets moeten bevestigen.

Verkopers vrezen de helm en rijbewijs

Verschillende verkopers van de snelle fietsen vrezen een enorme omzetdaling. „De mensen die deze fietsen kopen, vooral dertigers, doen dat omdat ze zich wel snel willen verplaatsen en geen helm op hoeven. Zo’n helmplicht, en ook dat rijbewijs, zal de verkoop zeker geen goed doen”, zegt een fietsenhandelaar in Amsterdam.

De speed pedelec verschilt van de normale elektrische fiets in de mate waarin trapondersteuning wordt geboden. De speed pedelec mag namelijk de eigen trapkracht met factor vier versterken, terwijl dat bij gewone elektrische fietsen vaak nog geen factor twee is. De ondersteuning valt pas bij een snelheid van 45 kilometer per uur weg. Het is overigens niet gezegd dat iedere fietsers ook daadwerkelijk die snelheid zal halen, omdat ook bij een factor vier-trapondersteuning de fietser zelf nog een behoorlijk vermogen moet leveren om daadwerkelijk tot zo’n snelheid te komen.

Nog steeds is niet alles duidelijk voor ministerie

Nog steeds zijn niet alle regels voor de high speed e-bikes duidelijk. Het ministerie onderzoekt bijvoorbeeld nog hoe de bestuurders van de fietsen het veiligst kunnen deelnemen aan het verkeer. Zo wordt bekeken wat de beste plek op de weg is en welke helm geschikt is voor de berijder.

Dat de fiets tot 2017 slechts als snorfiets wordt gezien, waardoor er geen helm gedragen hoeft te worden, heeft te maken met de keuringseisen van nu. Bij de toelatingskeuring wordt nu nog alleen gekeken naar de snelheid zonder meetrappen. Is die snelheid bij een high speed e-bike maximaal 25 kilometer per uur, dan kunnen fabrikanten en fietswinkels deze e-bike in Nederland verkopen als snorfiets.

Vanaf 1 januari 2017 wordt gekeken hoe hard de fiets kan als iemand meetrapt. En de high speed e-bike gaat met meetrappen maximaal 45 kilometer per uur. Daarom gaan de regels gelden voor een bromfiets.

Bron: Metronieuws.nl

Helm wordt verplicht op razendsnelle fiets was last modified: december 3rd, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

 • Billy

  Kwalitatief slecht stukje redactie werk. Huidige S-Pedelec is kentekenplichtig en verzekeringsplichtig volgens de WAM. Ook een bromfiets rijbewijs is verplicht. Het enige verschil zal hem zitten in de helmplicht en het vermogen welke de motor zou mogen hebben.

 • J.Herink

  Helm gebruiken is voor ..elk..soort fiets altijd verstandig dus zinvol.
  Gewoon gewenning en indien geen helm wordt gebruikt moet in alle verzekeringen worden opgenomen…geen uitbetaling..ook ziekenhuis opname etc.

  De media in Nederland is hier sterk nalatig in.
  Gewoon opzetten……in de zomer tevens goede bescherming tegen de zon.

  In veel grotere Duitsland fietsen de niet e- bikers merendeel al met helm op.

  • Karel

   Inderdaad heel verstandig en met warm weer koeler dan de zon vol op je knar .

  • luky51

   Als je beslist wil dat ouderen weer van de fiets afstappen, degene die juist veel beweging nodig hebben jaag je de fiets weer af als de helmplicht wordt ingevoerd, en er zijn ook geen cijfers die minder ongelukken aantonen door de helm plicht! Integendeel zelfs, door de invoering van de helmplicht is het aantal ongelukken in Duitsland juist opgelopen! Het dragen van een fietshelm vergroot de scheinveiligheid, aldus een woordvoerder van TNO!

  • J. Koene

   Wat een non-argumenten. “Gewoon gewenning” en “goede bescherming tegen de zon” en “in veel grotere Duitsland….”. Een goed argument is “zet een helm op als je bang bent”. Zadel er anderen niet mee op.

  • Jürgen Aerts

   Leuk allemaal, en ik fiets op mijn racefiets of MTB steeds met helm… FIETSHELM. Nu moet je niet alleen een bromfietshelm op (meestal gesloten, lekker zweten dus) en mag je niet meer op jaagpaden en moet je op bepaalde plaatsen zelfs op de openbare weg rijden, met iets wat door ieder mens met gezond verstand als een fiets wordt aanzien (en dus thuishoort op het fietspad). Gaat inzake verkeersagressie nog wel eens uit de hand lopen.

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook