Jongeren kunnen goed overweg met e-bike

4 jaar geleden

06_A0803_Orange_C7_HM_DVOORHOUT – Met enige jaloezie zal er naar haar gekeken worden. De Voorhoutse Melissa Zonneveld (13) rijdt iedere dag op een e-bike naar school en kan tegenwind prima aan. Is ze een eenling of wordt elektrisch fietsen onder jongeren een ware trend in onze regio? Het Witte Weekblad stapte op de oude vertrouwde fiets en zocht het uit.

Door Ruben Kroeze

Eerst langs De Nederlandse Fietsersbond. Daar vertelt Arien de Jong dat jongeren inderdaad steeds vaker op de e-bike stappen. ‘In de drie noordelijke provincies zie je al langer de trend dat de elektrische fiets populairder wordt onder jongeren. Langzamerhand verspreidt die trend zich over het hele land,’ weet De Jong.

Senioren
Een elektrische fiets gaat maximaal 25 kilometer per uur. Dat is een behoorlijke snelheid en dat zou tot ongelukken kunnen leiden. Die angst is echter onnodig, legt De Jong uit. ‘Jongeren bewijzen heel goed overweg te kunnen met zo’n snelle fiets. Vervelende ongelukken met e-bikes zien we eigenlijk vooral bij ouderen. Jongeren kunnen het verkeer veel beter inschatten als ze snel fietsen.’

Snelheid
Tijd om weer op de ouderwetse tweewieler  te stappen en het onderzoek te vervolgen. De volgende stop is bij Het Fietswarenhuis in Voorhout. De plaatselijke fietsenboer heeft een mooi rijtje e-bikes staan. Tussen die elektrisch aangedreven fietsen staat ook de zogenaamde omafiets. Het is het bekende fietsmodel waar veel scholieren op rijden. De omafiets in de winkel heeft echter één groot verschil met het standaardmodel. ‘Deze omafiets heeft elektrische aandrijving. Het is dus een e-bike. Het oogt alleen niet als het model e-bike waar je bijvoorbeeld veel ouderen op ziet rijden,’ legt winkeleigenaar Andre van de Reep uit.
Een jongere kan dus volledig in stijl, op een omafiets, elektrisch naar school fietsen. De hoge snelheid blijkt geen groot gevaar op te leveren.

Schoolplein
Toch is het onderzoek nog niet helemaal klaar. Snel weer op de oude fiets dus. Melissa uit Voorhout krijgt nog een bezoekje. Vol trots toont ze haar elektrische omafiets. ‘Het is een geweldige uitkomst. Nu hoef ik niet met de trein van Voorhout naar Leiden. Alleen in de winter moet ik iets meer oppassen. Dan is het vaak glad en dan is 25 kilometer per uur wel snel natuurlijk,’ vertelt de Voorhoutse. Ze vult aan: ‘Op het schoolplein zorg ik dat mijn fiets een goed plekje krijgt. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Tot nu toe is er nooit wat gebeurt met mijn fiets als die op het schoolplein staat.’

Uitkomst
Tijd om weer op de fiets te stappen en thuis de conclusie te trekken. In deze regio neemt het e-bike gebruik onder jongeren toe en zal voor sommigen zeker uitkomst bieden. Het zou dus maar zo kunnen dat we over een paar jaar kijken naar het bollenlandschap, met daar tussendoor allemaal hard rijdende jongeren.

Bron: Dichtbij.nl

Meer nieuwsartikelen