Plus E-bike test 2014

Plus E-bike testDe opmars van de e-bike gaat vrolijk door. Ook dit jaar zijn er veel nieuwe modellen op de markt gekomen. Welke fiets is volgens Pluslezers de winnaar? En wat is de beste in het goedkopere segment?

Op welke e-bike willen de testers wel blíjven rijden?

Dit jaar valt op dat steeds meer merken voor een middenmotor kiezen. De elektrische ondersteuning zit daarbij direct op de trapas in plaats van in het voor- of achterwiel. Dit kan het verwisselen van banden eenvoudiger maken. Ook zou het voor een gelijkmatiger ondersteuning zorgen. Omdat we ook de kleinere en goedkopere merken aan bod willen laten komen, nemen we zes fietsen tot €2000 onder de loep en zes fietsen van €2000 tot €3000. De fabrikanten van Merida, TDR, Fylla, Pro E-bike en Cortina Ecomo konden jammer genoeg geen model leveren tijdens onze testdag. Maar het dozijn fietsen dat we wél hebben getest, biedt een mooie dwarsdoorsnede van het nieuwe aanbod.

De testpunten

De fietsen zijn grondig getest op een gevarieerd parcours: bos, verharde en onverharde wegen, en asfalt. Ook is voorzien in een pittige klim en een snelle afdaling van boven de 40 km per uur op de Amerongseberg. Op de testdag trapten de acht Plus-testers gezamenlijk zo’n 640
kilometer weg. Daarbij is onder meer gekeken naar:
rijeigenschappen (stabiliteit, bochtengedrag, kracht van de elektromotor);
comfort (bijgeluiden, zadel, vering, instelbaarheid stuur);
bediening (remmen, versnellingen, schakelen);
afwerking (lak en onderdelen).
De fietsen scoren op alle onderdelen punten, en krijgen van iedere testrijder een rapportcijfer. Deze cijfers worden omgerekend naar een eindcijfer. Daarbij wegen
bijvoorbeeld de rijeigenschappen zwaarder mee dan de afwerking en uitrusting.

Het test-team: streng maar rechtvaardig

 1. Riet Verhagen (66) uit Ravenstein heeft last van haar knie en wil weten of een e-bike dan echt soelaas biedt. “Ik ga er dit jaar zeker één kopen.”
 2. Margriet Callenbach (77) uit Almere fietst zelf op een (dure) e-bike van de Zwitserse fabrikant Flyer, maar vindt de goedkopere fietsen die ze test “helemaal niet tegenvallen”.
 3. Ies Gudema (73) uit Assen rijdt zelf al jaren op een e-bike van Koga en wil weten wat er nog meer te koop is. “Leuk dit. En wat een verschillen. Ik steek er veel van op.”
 4. Aart Vessies (62) uit Driebergen rijdt zelf op een gewone fiets. Zijn vrouw Ans heeft een e-bike. Aart wil onder meer weten of een motor bij de trapas beter bevalt dan een motor in het voor- of achterwiel. “Het rijdt wel lekker, maar ze maken best veel geluid.”
 5. Ans Vessies (58), zijn vrouw, heeft een e-bike van Sparta die haar prima bevalt, al is-ie wel een beetje zwaar. Overweegt een nieuwe, maar weet nog niet welke. “Echt slechte e-bikes zitten er niet bij.”
 6. Wim Schneider (71) uit Puttershoek. Is nieuwsgierig geworden door het groeiend aantal e-bikes in de stalling van zijn appartementencomplex. “Gelukkig is er veel aanbod. Ik heb gemerkt dat de keuze zeer persoonlijk is.”
 7. Nelie Baarslag (66) uit Scheveningen is gehecht aan haar gewone fiets. Zij vraagt zich na een dagje-biken af: “Wanneer gaan we nou eens écht fietsen?”
 8. Ton Verhagen (68) uit Ravenstein: “Dit is een mooie kans om ’ns wat langer op zo’n fiets te zitten. Die gelegenheid zouden verkopers ook moeten bieden.”

Dit is de uitslag na 640 kilometer elektrisch fietsen:
Fietsen tot €2000

(Op alfabetische volgorde)

Merk Harbin

Model Evergreen Nexus 8
Prijs €1795

Harbin heeft een pittige ondersteuning, die helaas niet gelijkmatig is: na een paar keer trappen volgt een stoot. “Nerveus” en “ongezellig”, zeggen testers. De fiets is niet helemaal stil. De remmen en versnellingen zijn goed. Deze e-bike voelt (wellicht door de motor in het voorwiel) zwaar aan. De motor kun je aanzetten met een schakelaar aan de accu. Dit is een beetje ouderwets en volgens sommige testers niet zo handig. Aan de bagagedrager kun je geen fietstassen haken.

Gewicht 25 kg inclusief accu
Accu 468 Wh
Versnelling naaf 8
Remmen V-brake velg voor, rollerbrake achter
Opgegeven actieradius tot 130 km
Informatie www.harbin5star.nl of T 0318-63 89 19
✓ Pittige ondersteuning
✓ Prima zitpositie
✗ Ondersteuning niet gelijkmatig
✗ Prijzig

Merk Qwic

Model N7.1
Prijs €1999

Met Qwic hebben we inmiddels een vaste waarde in onze test. De N7.1 is een prima fiets, die zowel met als zonder ondersteuning lekker licht rijdt. Ook bij hoge snelheid fietst hij stabiel. Jammer dat de accu van de testfiets rammelt. De ondersteuning is pittig en goed instelbaar met acht standen. In de eerste vier standen is de snelheid – voor de veiligheid – begrensd tot 20 kilometer per uur. De zeven versnellingen zijn voldoende. De remmen vragen wat gewenning. Eén tester merkt op dat de ondersteuning niet direct stopt bij het gebruik van de voorrem; daardoor moet je harder remmen. Uniek op deze e-bike is de USB-aansluiting onder aan de display: handig voor het opladen van je mobiele telefoon.

Gewicht 26,9 kg inclusief accu
Accu 560 Wh
Versnelling naaf 7
Remmen V-brake velg voor, rollerbrake achter
Opgegeven actieradius tot 160 km op een volle accu
Informatie www.qwic.nl

✓ Rijdt stabiel en lekker licht
✓ USB-aansluiting
✗ Onwennige remmen
✗ Rammelende accu

Merk RAP

Model City 7
Prijs €1669

De fiets van RAP heeft ons verrast. Mooie afwerking, er staat echt een fraaie e-bike. En hij rijdt uitstekend. Zeer stabiel, ook in de bochten. Alleen bij hoge snelheden, boven de 40 kilometer per uur, wordt ’t wat minder.
De ondersteuning is uitstekend ingesteld, mede dankzij een trapkrachtsensor. Rijdt soepel, sportief, stil, krachtig en zonder schokken. Eén rijder had graag een extra stand erbij gehad, maar met vier standen is uitstekend te leven. “Het comfort is goed en versnellingen werken fantastisch.” En: “Fijne fiets.”

Gewicht 26,6 kg inclusief accu
Accu 370 Wh
Versnelling naaf 7
Remmen Shimano; V-brake voor, rollerbrake achter
Opgegeven actieradius tot 130 km op een volle accu
Informatie www.elektrische-fietsen-rap.nl of T 013-260 00 82

✓ Soepele ondersteuning
✓ Goede verhouding prijs/kwaliteit
✗ Zadel wat hard
✗ Slappe achterrem

Merk Silent Force

Model SF 0104
Prijs €1699

De naam schept verwachtingen, maar die maakt deze fiets niet helemaal waar. De motor zoemt en dat stoort. Hij is wel krachtig en biedt goede ondersteuning, maar is in het begin een beetje schokkerig. Bergop presteert de e-bike prima. De ondersteuning heeft zeven standen, waarvan de eerste en de tweede niet veel doen. De accu rammelt wat in de drager, maar dat is te verhelpen. Er is kritiek op de algehele afwerking: die zou netter kunnen. Een tester merkt op dat hij zonder ondersteuning enigs-zins zwaar schakelt en rijdt. Een no-nonsense fiets: alles werkt, maar ’t kan beter.
Gewicht 28 kg inclusief accu
Accu 432 Wh
Versnelling naaf 7
Remmen V-brake velg voor, rollerbrake achter
Opgegeven actieradius 70 tot 110 km op een volle accu
Informatie www.silent-force.eu of T 0162-31 12 27

✓ Goede ondersteuning
✓ Fijne bediening
✗ Afwerking
✗ Geluid

Merk Stella

Model Vicenza
Prijs €1549

Vorig jaar werd Stella met een 7,3 de verrassende budgettip in de categorie tot €2000. Zou dat dit jaar weer lukken? We kunnen het helaas niet goed beoordelen. Stella levert op de testdag een vernieuwd type van de Vicenza met een klein, tijdelijk probleem met de software. Daardoor doet de fiets bergop niet wat we ervan verwachten. Jammer, want hij oogt veelbelovend: keurig afgewerkt met prima onderdelen, en hetzelfde ondersteuningssysteem als de fiets van RAP. Volgens Stella is de software inmiddels bijgewerkt, dus wie wil weten wat deze e-bike kan, moet hem zelf een keer testen. Dat kan; Stella verkoopt de fiets niet op de ‘normale’ manier via fietshandelaren, maar biedt gratis vrijblijvende demonstraties aan in de buurt, aan huis of in de showroom in Nunspeet.

Gewicht 26 kg inclusief accu
Accu 360 Wh
Versnelling naaf 7
Remmen V-brake velg voor, rollerbrake achter
Opgegeven actieradius 70 tot 110 km op een volle accu
Informatie www.stellafietsen.nl of T 0341-25 22 66

Merk Trenergy

Model E-Luxe
Prijs €1599

De Trenergy heeft een 8-versnellingsnaaf en rollerbrake-remmen voor en achter. De aandrijving zit in het voorwiel en is door middel van vijf standen uitstekend in te stellen. De ondersteuning is voldoende krachtig, ook bergop. Hij heeft een instelbare zadelpenvering die door een fietsenmaker naar voorkeur ingesteld kan worden voor extra comfort. Het zadel is breed en comfortabel, iets wat de mannen beter bevalt dan de vrouwen. Wij reden met een accu met een hoge capaciteit, maar die moesten we toch bijladen. “Goede kwaliteit, doet niet onder voor duurdere merken.” Hetzelfde model met een lichtere accu kost €1499.

Gewicht 25 kg inclusief accu
Accu 468 Wh
Versnelling naaf 8
Remmen rollerbrake voor en achter
Opgegeven actieradius tot 135 km op een volle accu
Informatie www.trenergy.nl of T 085-273 32 70

✓ Goede verhouding prijs/kwaliteit
✓ Goede ondersteuning
✗ Iets onstabiel frame bergaf
✗ Vrouwen zijn niet dol op het zadel

Fietsen tot €3000

Merk Batavus

Model Milano E-go
Prijs €2499

Batavus heeft dit jaar op een aantal modellen, zoals de Milano, gekozen voor de Bosch-middenmotor. De fiets is, zoals we van Batavus gewend zijn, prima afgewerkt met onderdelen van hoge kwaliteit. “Fietst soepel”, vinden de testers. De bediening die bij de Bosch-ondersteuning hoort, is een toonbeeld van bedieningsgemak. Eenvoudig af te lezen en grote knoppen die – ook als je handschoenen draagt – goed te bedienen zijn. Jammer dat de middenmotor verre van stil is, iets wat alle testrijders opvalt. Een paar testers hadden liever een wat steviger ondersteuning gehad.

Gewicht 26,5 kg inclusief accu
Accu 400 Wh
Versnelling naaf 7
Remmen hydraulische velg voor en achter
Opgegeven actieradius tot 140 km op een volle accu
Informatie www.batavus.nl

✓ Bedieningsgemak
✓ Duidelijke display
✗ Bijgeluid ondersteuning
✗ Mag iets pittiger

Merk Bikkel

Model Ibee MT
Prijs €2199

We testen een gloednieuw prototype van een model dat nog niet in de winkel staat op het moment van de test. De score valt een beetje tegen. De bediening van de display is lastig, want de knopjes zijn klein en het werkt niet soepel. Maar ons is beloofd dat dit bij de e-bike die straks in de winkel staat, opgelost zal zijn. De middenmotor van Sunstar geeft bijgeluiden, die volgens de fabrikant na 200 kilometer minder worden. Hierdoor laat de fiets, die verder goed is afgewerkt met acht versnellingen en prima remmen, veel punten liggen. Een tester vindt hem “stoer en stevig”. En voldoende comfortabel door voorvering en verende zadelpen. Het zadel is nogal uitgesproken en wordt zowel positief als negatief beoordeeld.

Gewicht 24,5 kg inclusief accu
Accu 365 Wh
Versnelling naaf 8
Remmen rollerbrake voor en achter
Opgegeven actieradius 30 tot 120 km op een volle accu
Informatie www.bikkelbikes.com

✓ Gelijkmatige ondersteuning
✓ Prima remmen
✗ Bijgeluiden
✗ Display moeilijk te bedienen

Merk Gazelle

Model Orange EM
Prijs €2599

De Orange van Gazelle is al jaren een topmodel. Gazelle heeft deze e-bike – net als sommige van zijn concurrenten – nu uitgerust met een middenmotor van Bosch. En weer valt het grote aantal opmerkingen op over het bijgeluid van de motor. Zonde. Hopelijk gaat Bosch daar snel wat aan doen. Rijden doet deze fiets verder prima. De meeste testers vinden hem comfortabel rijden en makkelijk te bedienen, al kan het schakelen wat soepeler. Een fiets waarop je je snel thuis voelt.

Gewicht 23,5 kg inclusief accu
Accu 396 Wh
Versnelling naaf 7
Remmen hydraulisch velg voor en achter
Opgegeven actieradius tot 135 km
Informatie www.gazelle.nl of T 0900-70 70 707 (€0,10 pm)

✓ Bedieningsgemak
✓ Duidelijke display
✗ Bijgeluid ondersteuning
✗ Schakelen

Merk Giant

Model Prime E+1
Prijs €2499

Het sportieve imago van Giant vinden we terug bij deze fiets. Stug geveerd, stabiel en met een stevige ondersteuning. Dat valt niet bij iedereen in de smaak, maar het merendeel van de testers vindt hem lekker rijden. De middenmotor van Yamaha maakt een fluittoon, maar de testfiets is een prototype en is dus nog niet helemaal ‘af’. Giant laat in een reactie weten dat de fluittoon te wijten is aan het prototype dat we getest hebben, en dat de fietsen die inmiddels in de winkel staan, stiller zijn. De ondersteuning is bij lage snelheid wat onregelmatig. De afwerking is zoals je van Giant verwacht: prima.

Gewicht 25,1 inclusief accu
Accu 400 Wh
Versnelling naaf 8
Remmen rollerbrake voor en achter
Opgegeven actieradius tot 120 km op een volle accu
Informatie www.giant-bicycles.com

✓ Makkelijke bediening
✓ Afwerking
✗ Bijgeluid ondersteuning
✗ Ondersteuning onregelmatig

Merk Sparta

Model Emotion C5 E500
Prijs €2249

Met de Emotion onderstreept Sparta zijn positie als marktleider. Het is een prima afgewerkte fiets met veel details. Minpuntjes zijn er ook. De ondersteuning doet in stand 1 en 2 (van in totaal 5 standen) niet veel, in de 5de krijg je een flinke duw. De kleine knopjes maken de bediening vooral bij koud weer lastig – bij eerdere Sparta-modellen ook al een klacht. Verder is er veel lof voor de fiets. Heerlijk stil, soepel en met voldoende comfort. De motor in het voorwiel voldoet, de remmen en versnellingen zijn uitstekend. De uitvoering is leverbaar met keuze uit drie accu’s; wij hadden de zwaarste en duurste (E500). Met een lichtere (E300) is deze e-bike er vanaf €1999.

Gewicht 26,1 kg inclusief accu
Accu 532 Wh
Versnelling naaf 8
Remmen rollerbrake voor en achter
Opgegeven actieradius tot 100 km op een volle accu
Informatie www.sparta.nl

✓ Goede rijeigenschappen
✓ Hoge kwaliteit
✗ Kleine knoppen voor de bediening
✗ Ondersteuningsstand voor bergop mag pittiger

Merk Trek

Model T700+
Prijs €2999

Met de T700+ heeft Trek een bestseller: sportief met comfort en uitstekende rijeigenschappen. De ondersteuning in het achterwiel is heel soepel, stil en exact begrensd, hij ‘volgt’ nauwelijks merkbaar je gedrag. De afwerking is een plaatje. Prima hydraulische remmen, goed te doseren. Met 27 derailleur-versnellingen is geen berg te hoog en fietst-ie ook zonder ondersteuning prima. De fabrikant geeft geen actieradius op van een volle accu, maar de fiets hoefde bij de test pas aan het eind te worden bijgeladen: na ruim 50 kilometer met een flinke klim én in de kou. Wat kritiek is er ook. De display van de versnellingen is moeilijk afleesbaar en een tester vond dat de bedrading beter weggewerkt kan worden.

Gewicht 24,2 kg inclusief accu
Accu 420 Wh
Versnelling derailleur 27
Remmen hydraulisch velg voor en achter
Opgegeven actieradius geen
Informatie www.trekbikes.com

✓ Soepele en stille ondersteuning
✓ Fraaie afwerking
✗ Display versnellingen moeilijk afleesbaar
✗ Hard zadel

Plus magazine testwinnaar 2014

De duurste is ook de beste

De duurste e-bike springt er echt uit: de T700+ van Trek (€2999, zie hierboven). Maar de zoektocht naar betaalbare alternatieven heeft ons niet teleurgesteld. Neem de Emotion C5 E500 (€2249); Sparta zet met dit model een uitstekende e-bike in de markt die €800 minder kost dan de Trek (met een goedkopere accu zelfs €1000 minder). En dan de Trenergy E-Luxe. Die kost met een prijs van €1599 bijna de helft van de Trek en scoort toch een 7,5. De grootste verrassing is de City 7 van RAP. Voor €1669 levert RAP een heel goede e-bike.

Onderhoud van een e-bike
Bij de reactie op de oproep die we dit jaar plaatsten voor testers viel op dat lezers ook klachten hebben over hun e-bike. De belangrijkste: dure accu’s die na een aantal jaren vervangen moeten worden, prijzige onderdelen en beurten, lastig onderhoud. Dat zijn echt dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een e-bike. Want er kan meer kapot dan aan een gewone fiets en het onderhoud is duurder. De opkomst van de middenmotor leek hierom goed nieuws, maar bij de test viel ons op dat dit type vaak meer geluid maakt dan een motor in het voor- of achterwiel. Jammer. Al valt er door de oprukkende middenmotor dit jaar wel meer te kiezen dan ooit.

Zelf testen
Wij kunnen van alles zeggen, maar uitzoeken wat bij u past, doet u het beste door een e-bike goed uit te proberen. Dat kan soms bij uw eigen fietshandelaar. Fabrikanten organiseren ook ‘opstapdagen’; vraag hiernaar bij de fabrikant/dealer. Verder kan de service doorslaggevend zijn. E-bikes hebben beurten en ‘updates’ nodig. Zelf een band vervangen kan niet altijd. Een prettige zaak die u goed helpt, is bij een e-bike misschien nog belangrijker dan bij een gewone fiets. Test merendeel van de bovenstaande modellen zaterdag 10 mei op het ElektrischeFietsen.com Event in Amersfoort.

Hoe ver komt een e-bike?
En dan is er nog de vraag wat u met de fiets wilt: korte stukjes fietsen of uren eropuit? Met andere woorden: hebt u genoeg aan een lichte accu of is een (duurdere) zware accu verstandiger? Het bereik ofwel de actieradius blijft lastig te testen. Het gewicht van de fietser, het fietsgedrag, parcours, warm of koud weer: het is allemaal van invloed. De door de fabrikant opgegeven actieradius is slechts een aanwijzing en wordt in de regel overdreven. We hebben de fietsen zwaar op de proef gesteld: fris weer, bergop, vaak maximale ondersteuning. Dus moesten de meeste e-bikes tussendoor aan de oplader. Wie geen grote afstanden fietst en het bij vlak terrein houdt, heeft meestal geen zware accu nodig. Bij steeds meer fabrikanten kunt u kiezen uit verschillende accu’s, zodat er voor verschillende portemonnees een goede e-bike te vinden is.

Bron : Fietsen.123.nl
Plus E-bike test 2014 was last modified: oktober 3rd, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Rein J
  Rein J 10 juli, 2015, 13:02

  Ik (85 kg) rijd dagelijks 30 km en heb onlangs de Stella Vicenza (voorwielmotor) gekocht om mijn knieën te ontzien: ik ben er erg blij mee. Mijn kruissnelheid zonder motor blijkt bij weing wind tussen de 20 en 24 te liggen, en dus zet ik de ondersteuning op 6. Ik rijd dan grotendeels op eigen kracht maar zodra ik onder de 20 kom springt de motor bij. Dat is erg aangenaam: ik krijg mijn beweging zonder mijn knieën te overbelasten en de motor helpt even als het nodig is, zonder herrie. Op deze manier doe ik als het meezit een hele week met de accu, maar uiteraard is dat afhankelijk van de omstandigheden.

  Tip voor medeberijders: zie de 9 standen niet zozeer als gradatie van ondersteuning maar als de snelheid die de motor probeert te bereiken: het is bijna een vorm van cruise control. Elke stand komt overeen met een streefsnelheid. Zet hem bij drukte om je heen op een snelheid die past bij die omgeving, dat spaart niet alleen batterij maar ook onrust.

  Reply this comment
 2. roobaert sylvain
  roobaert sylvain 20 februari, 2015, 22:09

  Heb nieuwe giant prime plus 2 gekocht in november 2014 en heb er nog maar een goeie 300 km kunnen mee rijden , 3 keer batterij volledig plat gereden zoals men me aanrade en dan te koud geworden om nog te rijden , tot nu toe nog niet opnieuw buiten gehaald , wat ik lees over de fluittoon over die middenmotor dat enkel bij de testversie was . Wel dat geluid heb ik ook op mijn nieuwe fiets van nog geen 4 maand .
  Ben daar in elk geval niet blij mee

  Reply this comment
 3. Ronald
  Ronald 22 juni, 2014, 16:08

  Ik denk dat de nieuwe middenmotor Steps van Shimano het goed gaat doen ! En hij is stil!
  Bosch is nog niet lang bezig en maakt nog fouten, met Bosch moet en we nog wat geduld hebben !!

  Reply this comment
 4. Nico
  Nico 10 mei, 2014, 14:59

  Batavus Milano fiets prima ondersteuning is ook goed .Goed afleesbaar displee en zeer goede remmen.Helaas jammer van het motor geluid.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook