Rem op claims elektrische fiets diefstal

5 jaar geleden

Er komen strengere verzekeringseisen voor elektrische fietsen. Maatschappijen zien zich hiertoe genoodzaakt omdat een verdere toename van diefstal wordt gevreesd. Nu worden jaarlijks 25.000 e-bikes ontvreemd, maar de angst is groot dat dit aantal dit jaar explosief zal toenemen.

„De extreme groei van het aantal gestolen e-bikes maakt het noodzakelijk dat we onze voorwaarden gaan aanpassen. Want nog zo’n dramatische stijging van het aantal diefstallen als het afgelopen jaar, ter waarde van 45 miljoen euro, is rampzalig en maakt het onbetaalbaar voor verzekeraars”, voorziet directeur Henk van den Berg van verzekeraar ENRA.

De marktleider in Nederland op het gebied van e-bike- en fietsverzekeringen zegt dat er verschillende polissen moeten gaan komen, net zoals met gewone fietsen al het geval is. Bovendien zullen de premies omhooggaan. „Het maakt nu niet uit waar je woont, want overal wordt hetzelfde bedrag betaald voor een verzekering. Voor gewone fietsen bestaan er echter drie verschillende risicogebieden met een passend prijskaartje. Die kant gaan we ook op met elektrische fietsen”, stelt Van den Berg, die ook pleit voor landvaste verankering van het rijwiel. „Gebruik een tweede slot en zet je fiets vast aan een paal of hek. Daarmee maak je het dieven een stuk lastiger.”

Forenzen
Op dit moment rijden er zo’n 1,2 miljoen elektrische fietsen in ons land. „Ieder jaar worden er zo’n 200.000 verkocht”, weet Van den Berg. „Het vervoermiddel wordt steeds populairder en daarmee is de ’diefstalexplosie’ ook enigszins te verklaren. Tot enkele jaren geleden was de e-bike een typische seniorenfiets, nu maken ook forenzen, jonge moeders en scholieren er gebruik van.

”Nu de elektrische fiets in bijna alle leeftijdscategorieën gewild is, wordt het voor professionele criminelen interessanter. „Zeker ook omdat steeds meer fabrikanten een vaste display monteren op het rijwiel. Dit gebeurt vooral bij de goedkopere elektrische fietsen. Tot voor kort waren die apparaten altijd afneembaar, en was het voor een dief niet lucratief. Zonder display is er immers geen trapondersteuning mogelijk”, verklaart de directeur.

De e-bikes, met een geïntegreerd display op het stuur van de fiets, zijn zeer gewild bij het dievengilde, die ze in zijn geheel in een busje of op een aanhangwagen zetten en veelvuldig naar het Oostblok verhandelen. „Maar inmiddels is er door de economische crisis een grote vraag naar tweedehandsfietsen in ons land en we bespeuren we op sites als Speurders en Marktplaats een toenemende handel in gestolen tweewielers”, weet de verzekeringstopman, die zegt dat ook diefstal van gewone fietsen een ramp blijft. Officieel zijn dat er 400.000, maar het werkelijke probleem is vele malen groter.

Bron: Telegraaf.nl

Meer nieuwsartikelen