Speed bike ingezet voor woon-werkverkeer

Terwijl juristen zich nog buigen over de vraag hoe de speed bike is in te passen in de wetgeving, wordt de 45 km/uur-fiets al ingezet in een campagne om forenzen te verleiden de auto te verruilen voor de fiets.

In Nijkerk startte onlangs de FoodValley High Speed E-Bike Battle. Een ‘estafettewedstrijd’ van zes weken tussen topbestuurders en ondernemers uit de hele FoodValley regio.

Twee teams gaan de strijd aan om zoveel mogelijk kilometers op de high speed e-bike te maken, te beginnen met een Nijkerkse wethouder en een bedrijfsdirecteur.

Op de snelle elektrische fiets is met gemak een snelheid van 45 kilometer per uur te halen, zo wordt de fiets gepositioneerd. Met de fiets van Barneveld naar Nijkerk of van Ede naar Wageningen is dan ongeveer even snel als met de auto.

De high speed e-bikes zijn stoer vormgegeven en bieden digitale connectiviteit via Bluetooth, GPS, GPRS en communicatie met de smartphone van de gebruiker.

De speedbike wordt nu door de Nederlandse overheid ‘gedoogd’ als zijnde een snorfiets (met snorfietskenteken). Vanaf 1 januari 2017 zal er naar verwachting nieuwe regelgeving komen waarbij de high speed e-bike beschouwd wordt als brommer.

Bron: Fietsberaad.nl
Speed bike ingezet voor woon-werkverkeer was last modified: oktober 1st, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Jeroen
  Jeroen 13 juli, 2016, 14:15

  Ik wil ook mijn auto laten staan en 30 km heen en 30 km terug fietsen naar mijn werk. Echter weet ik nog niet welk type fiets ik moet nemen, een gewone e-bike of een s-pedelec. Als ik dit zo lees dan wordt de s-pedelec dus straks als brommer gezien. Het is een FIETS ! Dan maar een e-bike en afwachten wat onze onbekwame regering gaat regelen. Of weer de auto in. Jammer met 35 km/u zou ik er een klein uurtje over doen, over het fietspad. Ik ben ervoor om de s-pedelec gewoon als fiets te houden, zonder verzekering en zonder ter naam stelling. Doe eerst alle wielrenners maar aanpakken, dan kan ik milieu bewust naar mijn werk en naarh uis op een s-pedelec. 🙂

  Reply this comment
 2. Leo
  Leo 18 april, 2015, 09:23

  Ben het eens met Peter Overduin. Vorig weekend op het elektrisch fietsen event in Amersfoort ook zo’n R&M Charger geprobeerd. Moest de fiets in hoogste stand ondersteuning zetten om met de harde wind in de rug snel trappend om 40 kilometer te halen. Het gaat wel iets sneller dan mijn “gewone” E-bike, maar ik vond het allemaal nogal meevallen. Liever een schone snelle E-bike die het fietspad gebruikt dan zo’n vieze stink snorfiets, die echt allemaal veel sneller rijden dan 25 km p/u. Van mij mag de snelle e-bike gewoon zonder veel belemmeringen op het fietspad blijven. En een helm beslis jezelf op een fiets. In Nederland leer je fietsen als je kind bent, heel wat anders dan in de ons omringende landen, waar de infrastructuur voor fietsers ook beschamend is. Laat de politiek maar nog eens kijken naar die snor”fietsen”, ipv een uitstekend schoon alternatief.

  Reply this comment
 3. Ids Walda
  Ids Walda 2 oktober, 2014, 15:02

  Mag ik de heren van de overheid er aan herinneren dat zijzelf misschien wel, als gekken op hun supersnelle (vaak te dure) racefietsen bij mij voor de deur langs racen op zondagmorgen. Het schreeuwt en blèrt om hun komt aan te kondigen. Want wee de gebeente als je hun in de weg staat of er iets van zegt dat ze wat rustiger er aan moeten doen. Dat is pas echt gevaarlijk. Hoeveel gaan op een mooie zondag niet op hun plaat. Wat kost dat. Dus als onze overheid mieren wil neuken moeten daar aan beginnen.

  Reply this comment
 4. Peter Overduin
  Peter Overduin 2 oktober, 2014, 14:39

  Met verbazing lees ik de reactie op dit artikel van Leo Maathuis (blijkbaar van de Fietsersbond):

  “Gedogen is wel vaker raar. Natuurlijk zou dit voertuig nu en na
  2017 moeten worden beschouwd als een bromfiets met bijbehorend geel
  verzekeringskenteken”

  Vrij duidelijk een reactie van iemand die er weinig van begrijpt en er blijkbaar ook nooit op gereden heeft. Erg aanstootgevend. De reden dat er nu een blauwe plaat bij hoort is dat je dan simpelweg verzekeringsplichtig bent! Een gewone fiets jkent in Nederland geen registratie en/of verzekeringsplicht. En dat zou ook de enige reden moeten zijn. Het idee leeft blijkbaar in de papieren deskundigenhoek dat je op een dergelijke fiets continue met 45 km/u onderweg bent! Hoe minder waar is dat. Ik rij inmiddels ruim 2000 km woon werk verkeer met een R&M Charger. Per dag ruim 60 kilometer. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt dit dagelijks op een “gewone” fiets te doen. Onhaalbaar (in weer en wind!) als je geen supersportieve fietser bent. Nu doe ik dat dus wel. Het voordeel is dat de gemiddelde snelheid tegen de 30 km/u ligt. In mijn geval is de reistijd dan gelijk aan die ik met het OV kwijt ben. Bij uitzondering rij ik sneller dan 35 km/u. Immers je moet echt zelf (heel snel) trappen om die 45 km/u te halen! Mijn ervaring is verder dat ik ongeveer de snelheid van een (getrainde) wielrenner haal. Die overigens (uitzonderingen daargelaten) op geen enkele manier aan de verkeerswetgeving voldoen (spatborden, bel, verlichting etc…. laat staan een verzekering) laten we het daar eens over hebben! Ik maak me ernstig zorgen over alle instanties en organisaties die zich bemoeien met dit onderwerp en ben erg bang dat het de verkeerde kant op gaat en ik binnenkort moet gaan omrijden met mijn gele plaat omdat ik het fietspad niet meer op mag. Echt jammer! Je frustreert de mensen die nu nog vervuilend rondrijden met de auto en spelen met de gedachte een HS-fiets aan te schaffen. Ik zou graag wat meer actie zien vanuit de voorstanders van dit geweldige vervoermiddel. Ik ben ook meer dan bereid hier aan mee te werken.

  Reply this comment
  • Romain Moormann
   Romain Moormann 26 april, 2017, 21:48

   Ik heb uiteindelijk gekozen voor een normale E-bike, omdat ik niet van plan de vouw uit mijn broek te laten rijden omdat 30-35 km rij op de straatweg waar de auto’s vaak met meer dan 50 langsrijden in de smalle stadsstraten, anders had ik wel gekozen voor een speed pedelec.
   45 km is best te halen, maar om dit op lange doorgaande straten vol te houden lijkt mij een hele inspanning, zeker met normale kleding en enige bagage. Ik begrijp de nieuwe wetgeving niet.

   Reply this comment
 5. eve
  eve 2 oktober, 2014, 14:38

  Juristen hoeven zich daar niet over te buigen. Dat gezeur en geleuter moet eens afgelopen zijn, Gevaarlijk, Te oud, Risico groep, Onbezonnen. Nee je moet uit je doppen kijken. Kijk nou toch eens naar de tour etappes iedere dag wel valpartijen. Logisch met 180 man op een kluitje. Dus gewoon lekker fietsen. Goed voor het milieu. Dat hebben we toch allemaal hoog in het vaandel staan. Wat maakt het nou allemaal uit, snor, brom of bromsnor. Ik heb er zelf een 45 km per uur. Wat een genot. Weg met de auto’s. Prima woon werkverkeer. Nederland moest toch zo nodig bewegen. Gewoon helm op en een brommer van maken. Er rijden ook 20.000.000 Duisters op met een helm. Dat kunnen wij ook.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook