Speed pedelec toch niet gevaarlijk

Sparta ION E-SpeedDe speed pedelec ofwel speedbike, de fiets die met meetrappen 45 km/uur haalt, hoeft niet gevaarlijker te zijn dan een gewone elektrische fiets, blijkt uit nieuw Duits onderzoek.

In het onderzoek van de Duitse verzekeraars  (GDV) werden 90 fietser, e-fietsers en speed pedelec-fietsers voorzien van camera’s en gps gedurende enkele weken gevolgd. Dat leverde 2300 uur videomateriaal op en de nodige data over rijsnelheden en dergelijk.

Daarbij werden de wettelijke regels in acht genomen. Dat wil in Duitsland zeggen dat speed pedelecs worden gezien als Kleinkrafträder. Je hebt er een rijbewijs voor nodig, een helm en een verzekering en meestal mag je niet op het fietspad.

Analyse van de beelden wees uit dat de drie soorten fietsers ongeveer even vaak met kritische verkeerssituaties te maken krijgen. De hogere snelheid van de speed pedelec maakt geen verschil.

Maar ook in Duitsland ontbreken, net als in Nederland,  concrete ongevallencijfers van e-fietsers. Daarom worden de bevindingen met het nodige voorbehoud gepresenteerd. De onderzoekers verwijzen naar Zwitserse ongevallencijfers (daar zijn zelfs 1000 Watt fietsen toegestaan) die erop wijzen dat speed pedelec fietsers niet vaker, maar wel ernstiger, gewond raken als gevolg van een verkeersongeval.

Het Duitse onderzoek laat ook zien dat de snelheden van e-fietsers en speed pedelec-fietsers daadwerkelijk hoger liggen, hoewel het verschil niet al te groot is. Een gewone fietser heeft een reissnelheid (deur- tot-deur) van 13,9 km/uur, en een gemiddelde rijsnelheid van 15,5 km/uur. Bij de e-fietser ligt dat op 16 respectievelijk 17,4 km/uur en bij de speed pedelec op 21,8 respectievelijk 23,2 km/uur.

Bron: Fietsberaad

Speed pedelec toch niet gevaarlijk was last modified: december 2nd, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

  • Peatsmoke

    Het onderzoek, waarbij het rijgedrag en gemiddelde snelheden van fietsers gevolgd werden, laat toch wel opvallende cijfers zien. Wat mij ten eerste opvalt is het feit dat de gemiddelde snelheid van een gewone fietser en een e-biker maar 2 (1.9) km/u van elkaar verschilt. Het verschil tussen de e-bike en de speedpedelec is 6 (5.8) km/u, waarmee het verschil tussen de gewone fiets en de speedpedelec 8 (7.7) km/u bedraagt. Daarmee is het snelheidsverschil van een speedpedelec dus drie keer groter dan een e-bike.
    Gezien het feit dat het onderzoek door het verbond van verzekeraars werd uitgevoerd, heb ik geen twijfels bij de uitkomsten daarvan. Waar ik wel mijn vraagtekens bij plaats, is het feit hoe het onderzoek bij de gebruikers gepresenteerd werd. Het aspect dat je door ‘de verzekeringsmaatschappij’ gevolgd wordt, heeft beslist uitwerking in het rijgedrag (diverse onderzoeken met blackboxen in auto’s hebben dat immers aangetoond). Verder is het zo dat de doorsnee Duitse fietser een heel ander verkeersgedrag laat zien dan de doorsnee Nederlandse fietser. Als bewoner van de grensregio NL/D heb ik hier ruimschoots ervaring mee. Waar de Nederlandse fietser (vaak) de regels aan zijn/haar laars lappen, zul je dat in Duitsland veel minder zien (fiets er maar eens door een rood verkeerslicht of negeer maar eens gesloten verklaringen). Verder is de plaats op de weg in Duitsland anders geregeld dan hier in Nederland en worden fietspaden en voetpaden vaak gedeeld (niet gescheiden), hetgeen dus een invloed heeft op de uitkomsten. Verder is de maximum snelheid in Duitsland ook van toepassing voor fietsers. Op woonerven mogen zij ook niet sneller dan stapvoets of in winkelcentra 10 km/u.
    Het zou goed zijn dat een dergelijk onderzoek in Nederland uitgevoerd zou worden. De uitkomsten daarvan zouden goed passen in de discussie over de status van de speedpedelec.

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook