Speed pedelecs, hoe staat het hiermee?

Sparta E-Speed DamesHij ziet eruit als een fiets maar kan dankzij een forse elektromotor met meetrappen zo’n 45 km/uur halen: de speed pedelec. Beleidsmakers, juristen en wegbeheerders zitten er nog mee in hun maag. Er lijken risico’s aan te zitten voor de verkeersveiligheid. Maar ook voordelen: de speed pedelec trek veel belangstelling van forenzen die er de auto voor laten staan.

De populariteit van de speed pedelec groeit. Sommige fietsenverkopers melden al wachtlijsten voor de nieuwe modellen. Maar er zitten de nodige – juridische en andere – haken en ogen aan. Want is een speed pedelec bijvoorbeeld een fiets, een snorfiets of een bromfiets?

Op de site van het ministerie van I&M is de volgende tekst te vinden: ‘Vanaf 1 januari 2017 gelden voor de high speed e-bike de regels voor een bromfiets. Tot die tijd gelden de regels voor een snorfiets.’ Maar daarmee zijn we er nog niet. Want een snorfiets moet bijvoorbeeld een kenteken hebben. En als bromfiets is een helm verplicht.

Andere vraag die hiermee samenhangt en die van belang is voor wegbeheerders is of de ontwerpnormen moeten worden aangepast op de speed pedelec. Als het profiel van de speed pedelec gaat aansluiten bij dat van de bromfiets zijn er waarschijnlijk weinig of geen aanpassingen nodig. Buiten de bebouwde kom zijn de ontwerpnormen voor de fietspaden immers al toegesneden op de snelheden van de bromfiets, die vergelijkbaar zijn met de speed pedelec: 45 km/uur. En binnen de bebouwde kom worden bromfietsen naar de rijbaan verwezen.

Maar hoe zit het met de stallingsvoorzieningen? De speed pedelec kost meer dan de gewone elektrische fiets. Het is dan ook aannemelijk dat de berijder hogere veiligheidseisen stelt aan de stalling. Moeten gemeenten daar in hun stallingenbeleid op anticiperen? En moeten ze – als de speed pedelec doorzet – er rekening mee houden dat dit nieuwe vervoermiddel nog meer dan de gewone elektrische fiets autoritten zal gaan vervangen? En wat zijn dan de veiligheidsrisico’s?

Speed Pedelec Test 2014
De redactie heeft maar liefst drie verschillende modellen uitgeprobeerd. Hier vindt u op ElektrischeFietsen.com de Speed Pedelec Test 2014.

Hoe kijkt u tegen de speed pedelec? Reageer hieronder!

Speed pedelecs, hoe staat het hiermee? was last modified: januari 7th, 2015 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Dennis
  Dennis 7 januari, 2015, 04:57

  Een PDF van 40 MB op een stopverftrage server? Na 2 minuten is het bestand bij mij nog steeds niet geopend (75 MBit lijn op een moderne high-spec computer uit 2013 met Safari als browser)… Dit moet toch beter kunnen?

  Reply this comment
 2. Hanslh
  Hanslh 7 oktober, 2014, 07:19

  Hier vind u de speed pedelec test. Je krijgt dan een document waarmin je halverwege software moet downloaden. Die lukt hiet niet binnen afzienbare tijd het document te laden. Klik hier als u uw tijd wilt verdoen. Duh

  Reply this comment
 3. Meester
  Meester 8 juli, 2014, 13:25

  Uw testen zijn m.i. te oppervlekkig en te algemeen. Kijkt u eens naar Duitse bladen als Eletrorad! Framestijfheid e.d. zaken…

  Reply this comment
 4. Toon
  Toon 4 juli, 2014, 22:04

  Ik mis in de test de Kalkhoff, kwaliteitsvolle e-bike, ook speedelec beschikbaar. Positieve ervaringen mee. Verder hebben we de speedelec van Victoria getest tijdens de testdag in Breda, no-nonsense, pure power. Ook deze speedelec is niet aan bod gekomen.

  Reply this comment
 5. Maarten
  Maarten 4 juli, 2014, 16:08

  Ik vind de speed-pedelec een heel mooi produkt en voor mijn woon-werverkeer bijzonder interessant. Ik rijdt nu nog op een normale pedelec 50 km per dag maar de opvolger gaat zeker weten een speed pedelec worden.

  Op mijn route is het gebruik van een speed pedelec niet echt een probleem omdat het allemaal kaarsrechte en overzichtelijke fietspaden zijn. Maar je moet er niet mee in de stad gaan lopen scheuren want dat is echt vragen om problemen. Er zou in de bebouwde kom een maximum snelheid ingesteld moeten worden of iets dergelijks.

  Het is wel een heel goed excuus om de auto te laten staan, maar de overheid vindt dat vast ook niet leuk omdat ze dan minder de auto als melkkoe kunnen gebruiken.

  Ik hou in ieder geval de komende speed pedelec test in de gaten, vind wel dat buiten de Bulls Green Mover er weinig fietsen zijn met een echt hoge capaciteit accu. Dat moet beter kunnen. De Sparta Ion E-Speed op het plaatje van dit nieuws item vind ik totaal niet interessant: Lompe vormgeving en een accu ingebouwd in het frame, dan kan ik op het werk niet laden. Je kan er nog een extra accu op zetten maar er zijn desalniettemin betere alternatieven.

  Reply this comment
 6. RonaldVul hier je naam in
  RonaldVul hier je naam in 4 juli, 2014, 15:11

  45 km. /uur is inderdaad snel, maar 35 km. / uur moet kunnen !!
  35/uur zou de nieuwe standaard kunnen worden !

  Reply this comment
 7. Rob
  Rob 4 juli, 2014, 14:57

  Waar moet ik met mijn speed pedelecs fietsen wanneer ik rustig 25km/u wil fietsen.

  Reply this comment
 8. Vandeweerdt
  Vandeweerdt 4 juli, 2014, 14:16

  Ik vind het mooi voor het milieu, maar gevaarlijk omdat de meeste fietsers bij die snelheden niet voldoende stuurvaardig zijn, daarbij komt dat automobilisten niet gewoon zijn aan “fietsen” met die snelheden, denk ook eens aan het passeren van geparkeerde auto’s, opengaande deuren, enz.. Zijn die fietsers dat gewoon? En wat met de regel van 30 per uur maximum op toeristsche fietsroutes ‘waar veel fietspaden bij zijn?)

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook