Steeds meer Nederlanders rijden op Duitse elektrische fiets

IMG_20140605_102521Nederlanders maakten de Duitsers warm voor de e-bike. Nu exporteren Duitse fabrikanten de meeste elektronische fietsen uitgerekend naar Nederland.

Het gaat de Duitse fietsbranche sowieso voor de wind. Het warme voorjaarsweer en de bloeiende verkoop van e-bikes stuwde de afzet in de eerste helft van dit jaar naar een groei van 4 procent, schrijft Duitslandnieuws.nl.

Duitse fabrikanten exporteren hun e-bikes vooral naar Nederland. Andersom hebben de ‘fietsgekke Nederlanders’ deze revolutie in Duitsland ontketend. Zo is de grootste fietsenfabriek van Duitsland Derby Cycle in handen van de Nederlandse auto-importeur Pon, dat ook Gazelle bezit.

Duitse fabrikanten hebben in de eerste helft van 2014 zo’n 62.000 e-bikes ter waarde van 76 miljoen euro geëxporteerd. Gemiddeld kost een elektrische fiets in Duitsland 1.224 euro, berekende het Duitse bureau voor de statistiek.

Wie dan de Duitse en de Nederlandse cijfers naast elkaar legt, ziet dat Duitsers nog lang niet zo enthousiaste fietsers zijn als hun buurland in het westen. In Nederland was een vijfde van de verkochte fietsen al elektrisch, iets wat de Duitse sector pas over een paar jaar hoopt te bereiken.

Positieve trend

De omzet van de totale fietsenverkoop in Duitsland groeide in de eerste helft van 2014 tussen de 6 en 8 procent. ZIV verwacht dat deze positieve trend ook in de tweede helft van het jaar zal aanhouden. De cijfers werden gepresenteerd bij het begin de vakbeurs Eurobike (27 tot 30 augustus). Daar staan 1.320 exposanten uit 54 landen. Daarvan komen er 66 uit Nederland.

Doordat de lente al vroeg inzette, kwamen klanten eerder dan gewoon naar de fietsenwinkel, vertelt Georg Honkomp van inkooporganisatie ZEG aan de Osnabrücker Zeitung. Volgens hem was er vooral vraag naar e-bikes. “Ze zijn een geschenk voor de fietsenhandel.”

Groei naar marktaandeel 15 procent

Rond de 1,8 miljoen e-bikes rijden er inmiddels rond in Duitsland. Alleen al in 2014 worden er naar schatting van ZIV zo’n 450.000 verkocht. Fabrikanten en fietsenhandelaren denken dat de elektrische fietsen naar een marktaandeel van 15 procent kunnen groeien, wat voor 600.000 verkochte e-bikes per jaar staat.

Dat fietsen met elektrische ondersteuning ‘in’ is, komt volgens de branche dat de techniek intussen is toegepast op alle types. Dus ook voor racefietsen en mountainbikes. Op vakbeurs Eurobike worden ongeveer 45.000 bezoekers verwacht en er is meer plek ingeruimd voor de elektrische fietsen.

Bron: www.z24.nl
Steeds meer Nederlanders rijden op Duitse elektrische fiets was last modified: september 17th, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Marco
  Marco 30 oktober, 2014, 17:31

  Duitse fietsen en Nederlanders, het blijft een aparte combinatie… :p
  Zelf rij ik al jaren op een “gewone” fiets van Stevens. De bijzonder goede ervaringen die ik met die fiets had en het feit dat ik als grensbewoner vaker over de grens kijk, hebben ervoor gezorgd dat mijn e-bike ook weer van Duitse makelij is (Cube).
  De tijden dat Duitse fietsen allemaal “tanks” waren liggen gelukkig (voor de meeste merken) al ver achter ons. De Duitsers bouwen, naar mijn mening, nu fietsen waar veel Nederlandse producenten nog iets van kunnen leren. Verder lijken de Duitse producenten zich ook veel en veel meer te richten op sportievere fietsen dan alleen op de Nederlandse “stadsfiets”.

  Reply this comment
  • Hans
   Hans 23 maart, 2015, 20:08

   Duitsers op Nederlandse fietsen ook, maar dat is dan weer historie 🙁

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: BlogOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook