Supersnelle e-bike zorgt voor verwarring op fietspad

5 jaar geleden

Hoewel een e-bike 25 kilometer per uur mag rijden zijn er in de fietsenwinkel ook exemplaren die makkelijk de 40 kilometer per uur halen. Er is nogal wat verwarring over deze speed pedelecs.Mag het nu wel of mag het niet?

Op papier is zo’n speed pedelec eigenlijk een snorfiets, ondanks dat de fiets precies op een e-bike lijkt. Ga je zelf meetrappen op de fiets ga je snel veel harder dan 25 kilometer per uur. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen op het fietspad.

Omdat deze e-bikes dus eigenlijk snorfietsen zijn moeten bestuurders zich ook aan de regels voor snorfietsen houden. Ze mogen niet harder dan 25 km/u op het fietspad en moeten in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Omdat de speed pedelec niet van een normale e-bike te onderscheiden is zal controle hierop erg lastig zijn.

Voor de veiligheid van alle weggebruikers is het daarom beter om op de rijbaan te gaan rijden op het moment dat u een stuk harder dan 25 kilometer per uur gaat. Uit onderzoek van De Vogelvrije Fietser bleek dat iets meer dan de helft van de deelnemers vond dat speed pedelecs inderdaad op de rijbaan horen.

Bron: anwb.nl

Meer nieuwsartikelen