Supersnelle e-bike zorgt voor verwarring op fietspad

Hoewel een e-bike 25 kilometer per uur mag rijden zijn er in de fietsenwinkel ook exemplaren die makkelijk de 40 kilometer per uur halen. Er is nogal wat verwarring over deze speed pedelecs.Mag het nu wel of mag het niet?

Op papier is zo’n speed pedelec eigenlijk een snorfiets, ondanks dat de fiets precies op een e-bike lijkt. Ga je zelf meetrappen op de fiets ga je snel veel harder dan 25 kilometer per uur. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen op het fietspad.

Omdat deze e-bikes dus eigenlijk snorfietsen zijn moeten bestuurders zich ook aan de regels voor snorfietsen houden. Ze mogen niet harder dan 25 km/u op het fietspad en moeten in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Omdat de speed pedelec niet van een normale e-bike te onderscheiden is zal controle hierop erg lastig zijn.

Voor de veiligheid van alle weggebruikers is het daarom beter om op de rijbaan te gaan rijden op het moment dat u een stuk harder dan 25 kilometer per uur gaat. Uit onderzoek van De Vogelvrije Fietser bleek dat iets meer dan de helft van de deelnemers vond dat speed pedelecs inderdaad op de rijbaan horen.

Bron: anwb.nl
Supersnelle e-bike zorgt voor verwarring op fietspad was last modified: september 18th, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Remco
  Remco 20 oktober, 2015, 22:46

  Uit ervaring hangt het heel erg van de lokale situatie af. Is het een drukke rijbaan met een goed breed fietspad ernaast, op het fietspad, zij het met beperkte snelheid bij passeren van andere fietsers (ze horen je niet aankomen). Is de doorgaande weg minder druk en is het fietspad vrij smal, dan op de rijbaan.

  Reply this comment
 2. eve
  eve 2 oktober, 2014, 14:57

  Nee niet op de rijbaan, lekker gevaarlijk dus. (niet doen) Die helft van de deelnemers (vogelvrije fietsers) zijn niet zo wijs geweest (sorry). Niet nagedacht. De helft van de automobilisten zitten, en laten we eerlijk zijn gewoon te sms en of te bellen of te whats appen achter het stuur. Lekker als je net door zo iemand van achter wordt aangereden. Dan ben je mooi bedankt en maak je kans dat je helemaal nooit meer fietst. En het zal je kind maar wezen he. Wat een argument zeg. Gewoon op het fietspad blijven en koppie erbij.

  Reply this comment
 3. Karel Eekhoorn.l
  Karel Eekhoorn.l 9 februari, 2014, 20:23

  moeten wij weer dwars zijn en nog een aparte gebruiker op het fietspad creeeren ? Er is anduidelijkheid genoeg en even zovele probleem gevallen op de fietspaden van en door groepen die daar ook niet thuis horen maar zich wel bevinden daar. Zoals skeelers, honden uitlaters, hardlopers, schootmobiels,wandelaars, brommers en wat dis meer zij. Straks als er weer ongelukken ontstaan, wat dan ? Ons land is niet groter om nog meer stroken voor allerlei soorten aan te gaan leggen.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook