Supersnelle fietsen aangemerkt als motorvoertuig

DIMG_20140324_101808e politie worstelt: moeten e-bikes die harder rijden dan 25 kilometer per uur op de bon worden geslingerd? Of wordt daarmee een milieuvriendelijk vervoermiddel voortijdig om zeep geholpen?

Energiezuinig alternatief voor woon-werkverkeer
De worsteling wordt met de dag actueler omdat de zogenoemde speed-pedelecs (elektrische fietsen die met gemak 45 kilometer per uur halen) inmiddels in het straatbeeld zijn verschenen en zomaar de fietshit van 2014 kunnen worden. Vervoersdeskundigen zien de snelle e-bikes als een serieus, schoon en energiezuinig alternatief voor het woon-werkverkeer.

Blauw kentekenplaatje
Officieel gaan pas in 2017 Europese regels gelden voor speed-pedelecs. Toch is drie jaar ongestraft over de fietspaden scheuren er niet bij, zegt een woordvoerder van de nationale politie. De Dienst Wegverkeer, (RDW), Bovag, ANWB, Fietsersbond, politie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben onlangs afgesproken dat de supersnelle fietsen voorlopig worden aangemerkt als motorvoertuigen die maximaal 25 kilometer per uur mogen rijden. De speed-pedelec moet bij de RDW worden geregistreerd en een WA-verzekering en een blauw kentekenplaatje zijn verplicht.

‘Een grijs gebied’
Hoe dit gecontroleerd wordt, weet niemand. Een politiewoordvoerder geeft toe dat er ‘een grijs gebied is’. De speed-pedelec is amper te onderscheiden van een gewone fiets, laat staan van een gewone e-bike. Er is een maximumsnelheid voor fietsers, maar die is lastig te handhaven, erkent de woordvoerder: ,,Ik kan me niet heugen dat er ooit één fietser op de bon is geslingerd voor te hard rijden.” Binnen de bebouwde kom is 45 kilometer per uur op een fiets goed voor een boete van ruim 180 euro.Over drie jaar wordt de snelheid van de speed-pedelec, inclusief meetrappen, wél meegeteld en dan is er sprake van een bromfiets. Het blauwe kentekenplaatje wordt dan vervangen door een geel plaatje. ,,Een helm wordt dan in principe verplicht en het fietspad is dan verboden terrein voor deze voertuigen,” aldus Jules van der Ven van Infrastructuur en Milieu. ,,Of het zover komt? Daarover zijn we in gesprek.”

Supersnelle fietsen aangemerkt als motorvoertuig was last modified: september 18th, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Ronald
  Ronald 29 februari, 2016, 08:43

  Speedpedelecs zou men kunnen verplichten niet harder dan 30km/uur te rijden op fietspaden , deze gemiddelde snelheid beantwoordt aan de meest hoge snelheid die ook door andere fietsen kan aan gehouden worden .
  Speedpedelecs die zich ook tussen de auto’s begeven , kan men dan ook verplichten een speciale verzekering te nemen . De andere die zich houden aan de snelheidslimiet van 30 km/uur ,kunnen dan gewoon verzekerd zijn via hun familial .
  Speedpedelecs die constant 45 km/uur rijden is in de praktijk weinig haalbaar , ook door dat de batterij zeer snel zou leeg geraken, nog te zwijgen v/d oneffenheden in het fietspad, die keihard worden doorgegeven !

  Reply this comment
 2. Peter Overduin
  Peter Overduin 2 oktober, 2014, 15:20

  Wellicht dat men de woordvoerder kan vragen waar dit precies in de verkeerswetgeving staat over de maximale snelheid van FIETSEN in de bebouwde kom? Wordt lang zoeken ben ik bang….

  Reply this comment
  • Gast
   Gast 8 oktober, 2014, 08:05

   De maximum snelheid staat beschreven in het RVV1990, maar dat terzijde.
   Aangezien speed-pedelecs voorlopig gelijk gesteld zijn aan “bromfietsen met een constructiesnelheid van maximaal 25 km/u” (=snorfiets), mogen ze officieel ook niet harder rijden dan 25 km/u op een fietspad. Een speed-pedelec (45 km/ versie dus) is voor de wet dus geen fiets maar een bromfiets.
   Een aantal jaren geleden is er, door onder andere de fietsersbond, actief actie gevoerd om bromfietsers van het fietspad te weren vanwege het snelheidsverschil tussen fietsers en bromfietsers. Ondanks dat jet niet aannemelijk is dat een speed-pedelec constant met deze snelheid rijdt, zul je altijd mensen hebben die dat wel gaan doen. Het is net als met racefietsers: het grootste deel houdt zich netjes aan de regels, maar er zijn altijd individualisten of groepen die zich als idioten door het verkeer bewegen.
   Uit het artikel blijkt ook dat de wetgever nog geen definitief standpunt heeft ingenomen, maar ik verwacht dat de speed-pedelec, van het fietspad (binnen de bebouwde kom) geweerd gaat worden, juist vanwege het argument van het grote snelheidsverschil tussen reguliere fietsers en speed-pedelecs.

   Reply this comment
   • Peter Overduin
    Peter Overduin 8 oktober, 2014, 10:01

    Uit het RVV1990, Artikel 20

    Binnen de bebouwde kom gelden de volgende maximumsnelheden:
    a. voor motorvoertuigen 50 km per uur;

    b. voor bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met een motor:
    1. op het fietspad of het fiets/bromfietspad 30 km per uur;
    2. op de rijbaan 45 km per uur;

    c. voor gehandicaptenvoertuigen,
    uitgerust met een motor, en snorfietsen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel e, subonderdeel d, van de wet op het trottoir of het voetpad 6 km per uur.

    Correct wat betreft pedelecs, maar dus niets over (ongemotoriseerde) fietsen.. Maar dat terzijde, het weren van bromfietsen van het fietspad is een goede zaak. Maar er is een significant verschil tussen een (zuiver) motorvoertuig en een pedelec. Met een bromfiets kan je redelijk probleemloos 45 km/u meerijden met het verkeer. Op een speed-pedelec is dat een illusie, De hele stad doorknallen is gewoon niet reëel en op een uitzondering na fysiek niet haalbaar voor de gemiddelde fietser. Dus de regelgeving (die er al is) met betrekking tot de maximale snelheid op het fietspad zou moeten voldoen. Handhaving (u weet wel, door een agent die zich even heeft kunnen onttrekken van zijn administratieve werkzaamheden) zou er dan voor moeten zorgen dat excessen er uit gehaald worden, net als bij het overige wegverkeer. Mijn angst is dat dit soort juridische onrust er voor gaat zorgen dat het niet meer interessant is om de auto/motor etc. te ruilen voor een schoner en gezonder alternatief, denk aan werkgevers die (speed-)pedelecs dan niet meer als fiets gaan beschouwen (woon-werk vergoedingen!). En dat laatste zou volgens mij ook het belang van de fietsersbond moeten zijn. En nogmaals, in de praktijk rij ik in elk geval binnen de bebouwde kom nooit sneller dan 30 km/u, eerder rond de 20….

    Reply this comment
    • Gast
     Gast 8 oktober, 2014, 20:42

     Blijft dan natuurlijk ook de vraag of de fietsersbond (juist vanwege de constructiesnelheid) zich wel moet inzetten voor speed-pedelecs, omdat dit immers geen fietsen zijn. Ik begrijp je standpunt hierin, maar de bedoeling van het RVV is (kortgezegd) zorgen voor een veilig wegverkeer. Met vergoedingen van werkgevers, terugdringen van CO2 en gezondheid heeft dat alles natuurlijk weinig te maken.
     De aankoop van een speed-pedelec is dus, voor de tijd dat de wetgever geen duidelijkheid verschaft, een zekere gok, tenzij het je niets uitmaakt om met een kentekenplaat en misschien ook nog een (goedgekeurde) helm te gaan rijden. Misschoien zou 2017 dan ook het goede moment zijn om helmen voor alle (brom)fietsers verplicht te stellen.

     Reply this comment
 3. Tonnie
  Tonnie 4 mei, 2014, 14:15

  Ik overweeg een Hihg-speed fiets te kopen met name de Bulls Green Mover (45) 2014. Wie heeft er nog goede tips?

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook