Waarom kiezen voor een voorwielmotor bij een elektrische fiets?

Motor in het voorwielDe populaire voorwielmotor voor de elektrische fiets kent enkele unieke voordelen ten opzichte van de andere motortoepassingen. Zo is deze vaak stiller, past deze beter bij het design van de fiets en vergt hij weinig onderhoud. Het nadeel van de motor in het voorwiel is, dat deze vaak een minder krachtige ondersteuning biedt, wat nadelig is in heuvelachtig terrein. Op deze pagina vindt u alles over deze motor op een elektrische fiets.

Kiezen voor een elektrische fiets met voorwielmotor

Ondanks de snelle opkomst van de middenmotor is vandaag de dag de elektrische fiets met voorwielmotor zeer populair. Dit komt mede omdat e-bikes met deze motor goedkoper zijn dan fietsen met een middenmotor of achterwielmotor. Hiernaast kent deze motor natuurlijk ook nog andere voordelen.

Voordelen

Naast het feit dat een e-bike met voorwielmotor dikwijls goedkoper is dan andere e-bikes, kent deze fiets meer voordelen. Volgens velen is een fiets met voorwielmotor mooier, mede doordat de motor bij genoemde fiets fraaier is weggewerkt en zodoende beter past bij het design van de fiets.

Daarnaast maakt de motor minder geluid dan een e-bike met middenmotor. Echter dit geldt niet voor alle modellen. Maak voor aankoop altijd een testrit om te oordelen of u het geluid storend vindt of niet.

De voorwielmotor is minder onderhoudsgevoelig dan andere motoren. Ook heeft u de mogelijkheid om voor een gesloten kettingkast te kiezen. Deze heeft natuurlijk ook onderhoud nodig, maar dit is beduidend minder dan een fiets zonder kettingkast. Daarnaast  heeft ook de voorwielmotor de mogelijkheid tot vrijloop. Dit houdt in dat u zonder ondersteuning ook erg licht kunt fietsen.

Nadelen

Een nadeel van een e-bike met voorwielmotor is dat u het gevoel krijgt dat er aan de fiets wordt getrokken door de motor. Daarbij kan het voorwiel onder bepaalde omstandigheden doorslippen. Dit kan erg lastig zijn op zandwegen, in de herfst bij vallende bladeren en in de winter bij sneeuwval en ijzel.

Daarnaast zorgt een motor in het voorwiel voor een zwaarder stuurgedrag en kun je de fiets aan de voorzijde lastiger optillen.

Aanschaffen e-bike met voorwielmotor

Maak altijd een lange proefrit voor u een e-bike aanschaft. Let daarbij met name op de mate van ondersteuning en de kracht en souplesse van de motor. Ook moet u de fiets u een veilig gevoel geven, dus niet “de fiets gaat er met mij vandoor”.

Wat zijn uw ervaringen met de middenmotor, achtermotoren of de andere motoren? Vertel het in een reactie hieronder.

Bron: ANWB

Waarom kiezen voor een voorwielmotor bij een elektrische fiets? was last modified: september 19th, 2014 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Ronald Colonne
  Ronald Colonne 13 januari, 2015, 17:55

  Nadeel bij de frontmotor is ,als er al een trapkrachtsensor aanwezig is, is dit veel beter geregeld bij een
  middenmotor, bij de voorwielmotor moet er na het uitnemen van het wiel , dikwijls terug naar de fietsmaker om deze aan de computer te regelen !! Dit is een groot nadeel !
  Maar de ontwikkelingen gaan snel , voordeel is ten opzichte van de middenmotor dat de krachten niet via de ketting worden overgezet, maar rechtstreeks op het voorwiel over gaan . Dus is de ketting maar ook de tandwielen een langer leven beschoren !
  Bij middenmotoren is het aan te raden een riemaandrijving te kiezen , deze laatste is echter nog niet bij alle merken leverbaar , het is ook bij aanschaf een duurdere investering , maar het onderhoud is minimaal ten opzichte van een kettingaandrijving , dus achteraf bekeken is het goedkoper !

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook