BOVAG vindt motorhelm voor speed e-bike ongepast

Vanaf 2017 wordt de speed e-bike in Europees verband formeel aangemerkt als een bromfiets. Minister Schultz heeft aangekondigd om naast het gele kentekenplaatje ook de helmplicht te gaan hanteren zoals die geldt voor bromfietsen. Dus niet het type fietshelm dat door wielrenners wordt gebruikt, maar in feite een motorhelm. Dat besluit is een brug te ver, vindt BOVAG.

Een bromfietshelm op een fiets, geen gezicht volgens BOVAG. – Foto: BOVAG

“Het is simpelweg onpraktisch, past niet bij de Nederlandse fietscultuur, schrikt mensen af en werkt misbruik in de hand”, aldus Niels Hansen, branchemanager van BOVAG. Brom- en motorfietshelmen moeten voldoen aan de Europese norm ECE 2205; voor fietshelmen geldt de norm EN 1078. Het verschil tussen beide is eenvoudig waar te nemen: een motorhelm is log en zwaar, al dan niet met een vizier en met bescherming voor de kin, terwijl de gemiddelde fietshelm licht en luchtig is. Binnen de kaders van het Europese besluit om de nieuwe snelle e-bikes als bromfiets aan te merken, heeft het ministerie van I&M de vrijheid om al dan niet aanvullende eisen te stellen. Hoewel wordt onderkend dat de speed e-bike een belangrijke bijdrage kan leveren aan volksgezondheid en bereikbaarheid, kiest de minister onder het mom verkeersveiligheid voor een helmplicht in lijn met die van bromfietsen.

Speed e-bike succesnummer

“De speed e-bike is nu al een tijdje op de markt en een succesnummer onder mensen die grotere woon-/werkafstanden afleggen dan op een normale fiets gebruikelijk is”, aldus Niels Hansen. “Als je flink mee trapt kun je een topsnelheid van 45 kilometer per uur ontwikkelen, daar waar de gewone elektrische fiets ophoudt met ondersteuning bij ongeveer 25 per uur. In de praktijk worden gemiddelde snelheden van 30 à 35 behaald. Nu wordt dit nieuwe soort fietsen nog aangemerkt als snorfiets, moet er een blauw plaatje op en geldt geen helmplicht. Met een verplichting voor een fietshelm vanaf 2017 kunnen we wel leven, maar een motorhelm is volstrekt onbegrijpelijk, overbodig en zinloos. Je moet namelijk wel blijven trappen om hoge snelheden te bereiken; het is niet zo dat je stil zit, zoals op een brommer of motor.”

Hansen vervolgt: “De allernieuwste helmtypes volgens de norm ECE 2205 wegen nog steeds bijna een kilo en dat is knap vervelend op je hoofd. Een gemiddelde fietshelm weegt nog niet de helft en biedt voor het gebruik in de praktijk voldoende bescherming, met het comfort dat je nodig hebt om plezierig te kunnen fietsen, met of zonder volle accu. Een geweldige innovatie als de high speed e-bike wordt met zulke maatregelen al direct om zeep geholpen en dat zou toch zonde zijn. Helemaal na het afschaffen van de bedrijfsfietsregeling vorig jaar. Je werkt tevens in de hand dat massaal de kentekenplaatjes worden verwijderd, zodat niet meer te zien is dat het een speed pedelec betreft. Met het blote oog zie je het verschil namelijk niet. Dit betreft een fiets. Een fiets met trapondersteuning. Geen brommer. We gaan in gesprek met het ministerie en met Kamerleden om de voors en tegens nog eens een keer af te wegen, want dit is gewoon onwerkbaar en past sowieso niet in onze fietscultuur.”

Wat vindt u van een motorhelm op een fiets? Reageer nu direct op dit bericht.

Bron: Tweewieler.nl

BOVAG vindt motorhelm voor speed e-bike ongepast was last modified: april 14th, 2015 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. phitsay
  phitsay 24 maart, 2017, 22:47

  onzin een brommer helm voor het rijden op een high speed bike je gaat zweten in zo’n helm .en dan onstaat er condens in de helm dat je acuratesse op het verkeer doet belemmeren .je gaat je meer consentreren op de pijn in je nek .het uit zicht naar links en rechts word belemmerd .en als ik val val ik op mijn handen heeft ik ervaren .de overheid wil onsverplichten op de auto baan te gaan rijden .wat als de accu op is door continu tegen wind .de accu is dan vroeg tijdig leeg .dan moet je op het fiets pad met de fiets .en geeft de politie je een bekeuring .aan de accu kan het stroom percentage worden bekeken om de boete ongedaan te maken dat weer wel .daar begint de agent niet aan .die heeft wel wat ernstiger delicten te doen

  Reply this comment
 2. Henk
  Henk 27 september, 2016, 10:15

  motorhelm op je fiets?BULLSHIT!!!!!!

  Reply this comment
 3. Some1
  Some1 18 juli, 2016, 15:14

  De nieuw uitgebrachte helmen die er nu zijn voor de speed pedelec ga ik niet dragen. Houd het wel bij mijn huidige fiets. Een gemiste kans van de overheid.

  Reply this comment
 4. PeteG
  PeteG 12 mei, 2016, 11:05

  Ik vind een speed pedelec helm zoals deze nu op de markt is een goede zaak. Geen probleem om mee te fietsen en voldoende bescherming. Het plaatsen onder de bromfietsregeling op zich is uiterst vreemd aangezien dit type fietsen zónder meetrappen slechts een snelheid van 15km/u halen (als er een hulpmotor aanwezig is). Om aan de max. snelheid van 40 km/u (of in specifieke gevallen nog iets meer) te kunnen komen moet een behoorlijke inspanning geleverd worden. Daarbij draagt een bromfietshelm zoals nu wordt voorgesteld niet écht bij in comfort en rijplezier.
  Door deze fietsen op de rijbaan (binnen de bebouwde kom) te plaatsen, waar ze blijkbaar max. 40km/u mogen rijden, worden ze zéér kwetsbaar. Het snelheidsverschil met auto’s is dan minimaal 10 km/u, in de praktijk dus véél meer want je fietst niet continu op topsnelheid vanwege de te leveren inspanning. Dit is vragen om ongelukken.
  Als je dus met meetrappen een snelheid van 40 km/u kunt halen en dan als bromfiets wordt gezien, wordt het ook tijd dat de grote groepen wielrenners, die tevens het fietspad onveilig maken, óók een bromfietshelm moeten gaan dragen en een verzekeringsplaatje. Ook zij zouden dan op de rijbaan moeten binnen de bebouwde kom.
  Dit is weer een typisch voorbeeld van ondoordacht ambtenaren gedrag. Ze bedenken iets achter het bureau en hebben vervolgens geen ogen en oren meer voor de mensen uit de praktijk. Blijkbaar moeten er eerst weer doden vallen voordat de minister terug wil komen op deze miskleun in de regelgeving.
  Mijn advies: laat de speed pedelec onder de snorfietsregeling met de snelheid beperkende maatregelen zoals deze voor de fietspaden geldt. Controleer daar dan ook op! Dus ook voor die véél te snelle snorfietsen die zónder helm je met 30-35 km/u voorbij schieten. WA verzekering en helmplicht (pedelec helm) helemaal prima.
  Minister wordt wakker!

  Reply this comment
 5. Fred
  Fred 4 april, 2016, 11:59

  Ik ben zowel bromfietsrijder als speed-ebike rijder op de bromfiets heb ik een bromfietshelm en dat is in de zomer al warm genoeg en op de speed- ebike een goede fietshelm.
  Fietshelmen zijn ontworpen voor snelheden die hoger zijn als een speed-ebike aankan, beetje wielrenner rijdt toch ook 30-55 km/u.
  Verder is de ventilatie van een bromfietshelm zo slecht dat er juist ongelukken gaan gebeuren door mensen die onwel van de fiets gaan vallen door oververhitting van het hoofd. Dus waar gaan we voor kiezen

  Reply this comment
 6. Arjan
  Arjan 25 maart, 2016, 23:07

  Ik rij nu ruim een jaar op een sparta speed pedelec ( max 40km/h). Woon werkafstand is 62km per dag. Gebruik daar altijd een fietshelm bij. Degene die zegt dat je een brommerhelm opmoet zou zelf eens 31km moeten fietsen met zo’n helm op. Weer een domme maatregel van een ambtenaar die totaal geen verstand van zaken heeft.

  Reply this comment
 7. S. Van nieuwaal
  S. Van nieuwaal 14 februari, 2016, 17:44

  Helemaal mee eens. Het is weer eens zo’n absurde maatregel om burgers te plagen die een beetje lol willen hebben. En het is ook nog eens onnodig. Moeten racefietsers ook zo’n bromfietshelm gaan dragen of hebben die hardere koppen?

  Reply this comment
 8. Robert Roebersen
  Robert Roebersen 11 oktober, 2015, 18:03

  Ik fiets dagelijks 62 kilometer met mijn High Speed met een snelheid van plus minus 40 km/u. En ondanks de ondersteuning moet er aardig wat lichamelijke inspanning geleverd worden. Gevolg is daardoor redelijk wat transpiratie. Een integraalhelm is hiervoor daarom echt niet geschikt. Vervolgens zijn de echte snelheden te laag om de High Speed fietsen zoals bij de bromfietsen te verplichten om gebruik te maken van de rijbanen. Ja…geen realistische maatregelen dus die ingevoerd gaan worden. Als het echt om veiligheid te doen is denk ik dat er ook op veel andere gebieden meer te halen is. Neem alleen maar die oordopjes bij fietsers die levensgevaarlijk zijn maar ook de fietspaden die door hun ligging levensgevaarlijke situaties met zich meebrengen. Ik vraag mij daarom ook sterk af wat mem uiteindelijk beoogd met de nieuwe wetgeving t.a.v. de Pedelec.

  Reply this comment
 9. j wildhagen
  j wildhagen 23 mei, 2015, 19:43

  dit is weer zo`n bemoeienis van de regering het slaat nergens op
  als de mensen een zware helm moeten gaan dragen zullen ze snel weer terug in de auto stappen
  het ziet er niet uit als je een zware valhelm op moet gaan zetten
  ik vind het aan de E-bike bestuurder zelf of hij een lichte fietshelm gaat dragen
  de hobbyfietser zal volgens mij geen gebruik maken van een fietshelm
  en dan de omzetting van het kenteken is alleen maar goed voor de staatskas
  heb er geen goed woord voor over hoe er met de fietsers wordt omgegaan
  ze kunnen beter hun energie steken in het aanleggen van veilige fietspaden

  Reply this comment
  • Peatsmoke
   Peatsmoke 3 juni, 2015, 07:27

   >Het is dezelfde ‘bemoeienis’ als het verplichten van een autogordel of helm bij een motor.
   >De overheid zal iedere fietser die weer terug in de auto stapt dankbaar zijn, want op die manier krijgt de overheid meer geld in het laatje (brandstof-accijnzen).
   >Er zijn ook modellen verkrijgbaar die niet doen denken aan een motorhelm. Dat ze ondanks dat niet comfortabel zijn, is een feit.
   >Wat jij vind doet in dezen niet ter zake, het is wetgeving en daaraan dien je je als burger te houden.
   >Dan riskeert hij/zij een boete van rond de €100.
   >Dat heeft hiermee niets te maken, maar is een gevolg van de regelgeving dat een snelle e-bike een bromfiets is en dus kentekenplichtig.
   >Een snelle e-bike is geen fiets, maar een bromfiets.
   >Dat doen ‘ze’, onder andere door de snelle e-bike van fietspaden te weren.

   Excuses voor mijn kort-door-de-bocht antwoorden, maar ik lijk wel de enige te zijn die hier niet emotioneel in zit. Ben ik de enige die het duidelijk is dat men (in Europees verband) dit vervoermiddel liever kwijt dan rijk is???

   Door fabrikanten is een grens opgezocht door een dergelijke fiets op de markt te brengen. Fabrikanten hadden net zo goed een fiets op de markt kunnen brengen die 80 of 100 km/u kon gaan, maar ze hebben gekozen voor 45 km/u in de hoop dat de Europese overheden hierdoor de speed pedelec als fietsen zouden aanmerken. De fabrikanten hebben dus mis gegokt en als early-adopter van een dergelijk vervoermiddel sta je dus nu te kijken.
   Door de snelle e-bike als bromfiets aan te merken kom je dus voor veel meer problemen te staan, maar daarover hoor je (nog) niemand. De hele discussie lijkt te gaan om het wel of niet dragen van een helm, maar als je een bruikbaar vervoermiddel wilt hebben als alternatief voor de auto, zou je de discussie moeten voeren of dit wel een bromfiets zou moeten zijn.

   Ik heb zelf een dergelijke fiets ook overwogen, maar nadat ik me erin verdiept had en al op mijn klompen aanvoelde dat deze fietsen als bromfiets aangemerkt zouden gaan worden (gezien de hoge maximum snelheid), heb ik van de koop afgezien.
   Ik vind het dan ook een beetje kinderachtig van alle mensen die nu staan te mauwen. Alle kopers hebben bewust een gok genomen en wisten dat deze regelgeving er in zat (als ze tenminste ook eens gekeken hadden naar Duitsland waar deze fietsen veel populairder zijn en ze eigenlijk al gelijk gesteld zijn aan een bromfiets met ECE 22.05 helm).

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Speed pedelecs, UitgelichtOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook