E-bike snelste in spits?

4 jaar geleden

innovatieve-fietsOp initiatief van het Bonnefanten College vindt op 23 juni a.s. om 8.00 uur in Maastricht de ‘snelst-door-de-spits-challenge’ plaats.

Tijdens deze Top Gear-achtige wedstrijd neemt een scholier de uitdaging aan om met zijn e-bike sneller door de spits te bewegen dan een auto.  Het parcours voert van Porta Mosana College in Maastricht Oost via de Kennedybrug naar het Bonnefanten College in Maastricht West.

Verkeersregels

De belangrijkste spelregel is dat de verkeersveiligheid te allen tijde gewaarborgd wordt; uiteraard gelden de verkeersregels voor beide deelnemers en staat uitsluitend de eer op het spel.  Voorzitter van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg  (ROVL) en gedeputeerde Eric Geurts zal hierop toezien tijdens de wedstrijd.

Alle leerlingen van het Bonnefanten College worden uitgedaagd deel te nemen in de vorm van een papieren challenge. Zij beantwoorden twee vragen: wie is het snelst door de spits en welke tijd wordt daarbij gerealiseerd?

Voor de vijf scholieren die met hun voorspelling het dichtst bij het eindresultaat zitten, stelt Programmabureau Maastricht Bereikbaar vijf fietsen of e-bikes ter beschikking. Hiermee kunnen zij het komend half jaar naar school te reizen; als ze dat dagelijks doen, sparen ze hun geleende fiets grotendeels bij elkaar.

Energiebronnen

Saillant detail is dat de e-bike die tijdens de challenge wordt gebruikt, eerder dit schooljaar is ontworpen en geproduceerd door scholieren van het Bonnefanten College. De scholieren namen hiervoor deel aan een Innovatie Challenge 2030 van de TUE Eindhoven. Daar hebben ze de publieksprijs gewonnen met hun concept voor de ‘Future of Cycling’: ze ontwikkelden een e-bike die zonder externe energiebronnen kan functioneren en bovendien betaalbaar en aantrekkelijk is voor scholieren.

Zo beschikt de e-bike onder meer over daglichtpanelen, waardoor opladen van de accu plaats kan vinden zonder externe stroombron. Het concept is uitgedacht door 2 VWO’ers (N&T profiel) en het prototype is ontwikkeld door 4 VMBO leerlingen.

Alternatief

Het Bonnefanten College heeft met het project ook een maatschappelijk doel: scholieren stimuleren om veilig en gezond naar school te blijven reizen, mede met het oog op de ontwikkelingen in het locatiebeleid van de middelbare scholen in Maastricht. Fiets of e-bike blijven ook dan een snel en gezond alternatief

Meer nieuwsartikelen