Elektrische fiets met innovatieve accu

4 jaar geleden

Het Britse Faradion heeft een elektrische fiets gebouwd om te laten zien dat natrium-ion-accu’s een duurzaam en kosten-efficiënt alternatief zijn voor lithium-ion.

Het proof-of-concept van het ingenieursbureau heeft fietstassen met 480 wattuur aan accu’s, samen 3 kilo zwaar, op de bagagedrager. Faradion meldt dat de batterijen op basis van natrium 30 procent goedkoper gemaakt kunnen worden dan lithium-ion-accu’s, die nu in elektrische auto’s en fietsen gebruikt worden.

1000

Natrium is gemakkelijker te winnen dan lithium. Het is ruim voor handen in bijvoorbeeld zout. De natriumbatterijen zijn bovendien veiliger in het gebruik dan lithium-ion. De chemicaliën in de accu zijn minder schadelijk voor het milieu en vormen geen bedreiging bij een brand.

De fiets van Faradion moet laten zien dat het concept haalbaar en toepasbaar is. De 30 procent lagere prijs lijkt aantrekkelijk. Maar de komst van gigafabrieken van onder meer Tesla drukt de prijs van lithiumbatterijen de komende jaren naar beneden. Tesla-CEO verwacht dat hij de kosten kan verlagen tot $ 100 per kilowattuur.

Voor de natrium- en lithium-ion-accu’s worden vloeibare elektrolyten gebruikt. Volkswagen gooit het over een andere boeg en zet in op solid-statebatterijen. De Duitse autofabrikant nam eind vorig jaar een belang in het technologieconcern QuantumScape. Volkswagen verwacht de actieradius van zijn auto’s tot 700 kilometer te verhogen.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

 

Meer nieuwsartikelen