Elektrische fietsen in beeld bij TROS Radar

Gazelle-prive-planIn de uitzending van TROS Radar op 16-11-2015 werd de elektrische fiets in behandeling genomen. Onder andere werd de actieradius van e-bikes besproken. Daarnaast werd er gesproken over de rechten voor u als consument, wanneer de accu, binnen enkele jaren leegloopt of al kapot gaat. Dit gebeurt bij sommige fietsmerken iets te snel.

Accu

In 23 procent van de probleemgevallen had de accu het begeven. In evenveel gevallen geeft de display op de fiets een onbetrouwbaar beeld over hoeveel kilometer nog met ondersteuning kan worden afgelegd. Veruit de meeste accuproblemen, 84 procent, ontstaan binnen drie jaar na aanschaf. Bijna 40 procent ontstaat binnen één jaar na aanschaf. 60 procent van de panelleden met een ‘probleemfiets’ zou deze niet hebben aangeschaft, als ze van tevoren hadden geweten dat de accu niet goed functioneert.

De hele teneur van de uitzending ging over tegenvallende verwachtingen en niet serieus genomen klachten bij de vakhandel of de fietsfabrikant. Consumentenadvocaat Eva Beekman stelde in de uitzending dat “de consument recht heeft op een deugdelijk product” en dat “de levensduur van een product moet voldoen aan de verwachtingen van een gemiddeld geïnformeerde consument.”

Wat is reëel?

“Wanneer een fabrikant 3 jaar garantie verstrekt en er in de brochure wordt gesproken over een verwachtte levensduur van 4 tot 8 jaar dan sta je als consument sterk wanneer de accu na 4 of 5 jaar kapot gaat of de capaciteit sterk terug loopt,” stelde Eva Beekman die vervolgens aangaf dat “er wel eens sprake zou kunnen zijn van misleidende handelspraktijken als het gaat over de voorlichting van fabrikanten over de levensduur van e-bike accu’s.”

Actieradius en vervanging van de accu

In de folders van fietsfabrikanten wordt de actieradius van de elektrische fietsen vaak rooskleuriger voorgespiegeld dan het in de praktijk blijkt te zijn. In de werkelijkheid fietst men niet alleen op een vlakke weg zonder wind en andere Hollandse ongemakken. Daarnaast heeft ieder persoon een ander gewicht en rijdt men soms in een snellere ondersteuningsstand dan een ander persoon.

De prijs van elektrische fietsen varieert tussen de 1.500 euro tot 4.000 euro. Een nieuwe accu kost rond de 500 euro: geen goedkoop onderdeel om te vervangen.

radar_logoWanneer de accu kapot is dan zul je als eerst de winkelier erop moeten aanspreken. Als het binnen de garantietermijn gebeurt dan moet de fiets kosteloos worden gerepareerd of het onderdeel vervangen. Buiten de garantie wordt het een lastiger verhaal. De verkoper zal dan bepalen of het probleem met de fiets iets is wat je niet van het product mag verwachten, en daaropvolgend een coulanceregeling toepassen. Daarnaast zijn er ook diverse accurevisie
mogelijkheden.

Reageer onder dit artikel wat u van deze regeling vindt.

Bekijk hier de uitzending:

Bron: http://www.radartv.nl
Elektrische fietsen in beeld bij TROS Radar was last modified: november 19th, 2015 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

 • The CoolBikingCompany

  actie-radius killer nr. 1 is doorgaans een veel te lage bandenspanning van de gebruiker. 25% minder bandendruk ( 3 ipv 4 bar) is 50% ! meer belasting op de accu. Helaas is de gemiddelde E-bikegebruiker hier niet van op de hoogte. Een fietsband verliest gemiddeld tussen de 1/2% en 1 % druk per dag. Na één maand niet (bij) pompen is dus bijna een derde van de bandendruk verdwenen. Bij iedere klant die met dergelijke klachten bij ons komt is dit het eerste wat wij controleren!

  • Tony

   Accu na 2 a3 volle ladingen zo veel mogelijk bespaart u 60 porcent van al uw problemen

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook