Fietser op Speedpedelec moet straks brommerhelm op

4 jaar geleden

E-Speed_Nuvinci_DLI_GreyBlackMatteAls het aan minister Melanie Schultz van Infrastructuur ligt moeten fietsers op snelle elektrische fietsen straks verplicht een helm dragen die lijkt op een bromfietshelm.

Schultz zei vandaag tegen de Tweede Kamer dat ze vasthoudt aan haar plan voor de helmplicht voor snelle e-bikes. Branchevereniging Bovag, RAI Vereniging, de Fietsersbond en Stichting DOET, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg zijn tegen dit plan. Ook GroenLinks en SGP zijn niet blij met de stap van Schultz.

ZIE OOK: Snelle e-bike? Dan ook een brommerhelm

Het gaat om e-bikes die de 40 tot 45 kilometer per uur kunnen halen. Daarmee valt het rijwiel in de bromfietscategorie. Fietshelmen voldoen niet meer bij deze snelheden, vindt de minister.

Een helm voor de snelle e-bike moet aan dezelfde eisen voldoen als een bromfietshelm. Er wordt volgens Schultz al een speciale helm ontwikkeld voor deze snelle elektrische fietsen. Ze kan zich ook voorstellen dat er een variant komt die inzit tussen fietshelm en brommerhelm. “Daar sta ik open voor”, zei ze.

Meer nieuwsartikelen