Fietsers hebben geen leeftijd

4 jaar geleden

E-bikes gevaarlijk voor seniorenHet fysiologische verschil tussen een oudere fietser en een jonge persoon is erg klein. Zo klein dat een arts op basis van fysiologische gegevens de leeftijd van een fietser niet kan inschatten. Voorwaarde is wel dat hij of zij lange afstanden kan afleggen. Mannen die voor een onderzoek rond ouderdom gevraagd werden, moesten 100 km kunnen fietsen in 6,5 uur. Vrouwen konden 60 km afleggen in 5,5 uur.

Het waren de onderzoekers van King’s College uit Londen die tot deze vaststelling kwamen. Ze gingen op zoek naar fysiologische parameters die vatbaarder zijn voor veroudering dan andere parameters. Omdat lichaamsbeweging een belangrijke invloed heeft op de biologische leeftijd, wilden ze die factor uitschakelen door enkel deelnemers in de studie toe te laten die een uitstekende conditie hadden. De leeftijd van de fietsliefhebbers varieerde van 55 tot 79 jaar.

Weinig resultaat kwam uit dit onderzoek, al was dat op zich een bijzonder gegeven. Jong of oud, alle deelnemers hadden de fysiologie van een gemiddelde gezonde persoon. Ze werden aan heel wat tests onderworpen: uithoudingsvermogen, spierkracht, spiermassa, botdichtheid, reflexsnelheid, evenwichtsgevoel, metabole gezondheid en geheugenwerking. Enkel voor spiermassa en spierkracht scoorden de oudere deelnemers wat minder, voor de rest zien ze er op papier redelijk jong uit.

Niet zo lang geleden deden andere onderzoekers een gelijkaardige vaststelling voor huidveroudering. Vrouwen die regelmatig bewegen hebben op hun 40e een gezondere huid. Zelfs op hun 60e hebben ze een huidstructuur die sterker op die van 30-jarigen gelijkt. De onderzoekers vonden zelfs dat de huid van zestigplussers terug begint te verjongen, wanneer ze – ondanks een sedentair verleden – aan het joggen of fietsen slaan.

Een deel van de verklaring legden de onderzoekers bij myokinen, signaalstoffen die de spiercellen afscheiden. Ze doen denken aan cytokinen, stoffen die immuunprocessen regelen. IL15 was het myokine waarvan de concentratie het meest toenam in de huidstalen van vrouwen die begonnen te joggen. Vermoedelijk beschermen myokinen het lichaam tegen metabole problemen zoals insulineresistentie, ontstekingen en ongezonde vetopstapeling.

Bron: AT&A

Meer nieuwsartikelen