Gemeenten en provincies tegen helmplicht Speed E-bikes

Sparta E-Speed

Sparta E-Speed

Gemeenten en provincies willen niet dat mensen verplicht een helm moeten dragen op zogeheten ‘speed pedelecs of speedbikes’, een snelle variant van de elektrische fiets.

Daarover hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en alle provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), zich donderdag uitgesproken.

Vanaf 2017 geldt voor gebruikers van deze e-bikes een helmplicht. Dat is beslist door minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz omdat de e-bike door Europa officieel wordt aangemerkt als bromfiets. Dat betekent dat mensen alleen op ‘speed pedelecs’ mogen met een bromfietshelm.

Zes organisaties, waaronder Bovag en de Fietsersbond, hebben al aangegeven dat deze vorm van helmplicht onpraktisch is. Het zou niet bij de fietscultuur van Nederland passen en het zou bovendien nieuwe gebruikers afschrikken. Een plicht om een “normale en gangbare” fietshelm te dragen, zou voldoende moeten zijn.

Brief

Gemeenten en provincies zijn het daarmee eens. Er is een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin de bezwaren voor een helmplicht worden uiteengezet. Donderdag is het Algemeen Overleg Verkeersveiligheid in de Kamer, waarin onder meer wordt gepraat over deze kwestie.

Een op de vijf fietsers in Nederland maakt gebruik van een e-bike. Begin dit jaar werd bekend dat de verkoop is gesteven met 16 procent. In totaal werden in 2014 meer dan 1,05 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Daarbij zaten 223.000 e-bikes.

Bron: NU.nl
Gemeenten en provincies tegen helmplicht Speed E-bikes was last modified: mei 28th, 2015 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

  1. Peatsmoke
    Peatsmoke 30 mei, 2015, 07:43

    Inmiddels heeft Schultz al gereageerd in de Kamer: ze blijft vasthouden aan de helmplicht, ondanks alle kritiek van gemeenten, provincies, Bovag, enz. enz.

    Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook