Helmplicht speedbikes komt eraan

Stromer ST 2

Stromer ST 2

Er staat een verplichting tot het dragen van een helm bij het rijden op een speed e-bike aan te komen. Daartoe heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu (I&M) besloten. Dit meldt ‘Fietsberaad’; het kenniscentrum voor fietsbeleid.

Deze maatregel zou vergaande gevolgen kunnen hebben voor de verkoop van speed e-bikes, terwijl deze juist dit jaar verzesvoudigd is. Volgens de VWE-cijfers nam de verkoop van speed e-bikes die op kenteken zijn gezet tijdens de eerste drie maanden van 2015 toe van 111 stuks in 2014 naar 638 stuks in 2015.

Studie Ministerie

Het Ministerie van I&M heeft een studie laten uitvoeren naar de beleidsopties ten aanzien van speed e-bikes. Daarbij komt het ministerie tot interessante conclusies. Zoals de vaststelling dat de speed e-bike voordelen biedt die een aantal automobilisten zal aanzetten tot het maken van de overstap. Vooral omdat de speed e-bike zich leent voor het overbruggen van grotere afstanden bij het woon-/werkverkeer. Geschat wordt dat 2,5 procent van alle auto-, openbaar vervoer-, en brom/snorfiets-kilometers tussen 5 en 30 kilometer vervangen kunnen worden door speed e-bike-kilometers. Prima voor het milieu dus.

Geen uitzonderingen

De conclusie van de studie van het ministerie is dat er voor de speed e-bike in de toekomst geen uitzonderingen gaan gelden ten opzichte van de bromfiets. Want de speed e-bike is volgens de EU vanaf 2017 een bromfiets. De studie concludeert tevens dat qua snelheid de speed e-bike een plaats zal innemen tussen de snorfiets en de bromfiets. En als het vermogen van de speed e-bike verder toeneemt, komt de snelheid meer in de buurt te liggen van de bromfiets. De verkeersveiligheidsrisico’s lopen daarmee gelijk op, die liggen ergens tussen snor- en bromfiets, aldus de studie. In het voordeel van de speed e-bike speelt wel mee, meldt de studie verder, dat de berijders wat ouder en meer risicobewust zullen zijn dan bromfietsberijders. Maar hoe het precies zal uitpakken, weten we pas na een aantal ervaringsjaren met dit nieuwe vervoermiddel.

Reden om af te stappen

Dan speelt ook de vraag of een fietshelm nodig is. Uit landen waar een verplichte fietshelm is ingevoerd, bekent dat dit voor een aantal fietser reden is om af te stappen. Datzelfde zal – hoewel in mindere mate – opgaan voor de speed e-bike, zo verwacht men. En daarmee perk je de voordelen van de speed e-bike in. Alternatief is om in plaats van een verplichting de helm nadrukkelijk te adviseren. Gezien de gebruikersgroep is te verwachten dat een behoorlijk deel dat advies zal opvolgen, aldus de onderzoekers.

Snelheid van speed e-bikes doorslaggevend

Dat minister Schultz toch voor helmplicht kiest, heeft met name te maken met de snelheid van speed e-bikes. Wie harder rijdt dan 25 km/uur moet, met helm, de rijbaan op. Die laatste optie scoort volgens de studie gunstig op de meeste aspecten: milieu, congestie, volksgezondheid en verkeersveiligheid. Maar een minnetje op het gebied van handhaving. Hiermee besluit het ministerie dus dat er geen uitzonderingen worden ontwikkeld voor de speed e-bike die conform de Europese regelgeving een bromfiets is. Dat betekent dus verplicht een helm op, een (bromfiets)rijbewijs en binnen de bebouwde kom meestal op de rijbaan en niet op het fietspad.

Europese kaderverordening

De nieuwe Europese kaderverordening is al ingegaan, zodat er nu al speed e-bikes op de markt komen die als bromfiets zijn gekeurd. De huidige speed e-bikes worden komend anderhalf jaar omgezet van snorfiets naar bromfiets, met geel kenteken. Nieuwe speed e-bikes zullen volgend jaar alleen nog maar met geel kenteken worden geleverd.

Bron: Tweewieler
Helmplicht speedbikes komt eraan was last modified: april 9th, 2015 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Terry79
  Terry79 6 september, 2016, 20:26

  Bij aan schaffen moet je al 90 betalen voor de blauw kenteken, krijgen we dan een gratis vervangende kenteken voor 2017? Krijgen we dan ook geld terug van de belasting omdat we eigenlijk aan de milieu denk? Wat doe Nederlandse regering ……. voor een gezien die geen auto gebruik maar over wegen met een e-bike die naar hun werk gaan. Misschien een goede fiets helm geven om hun te moedigen. Wij zijn bijna altijd de eerste Land die een goede voorbeeld moet geven. Dan vind ik dat de regeling ook wat moet bijdragen voor alle mensen die een e-bike harder dan 25 km ga. Een goede helm sportief design helm moet geven ongeacht wanner ze aangeschaft heeft. Als een goede voorbeeld land die aan milieu, veiligheid en gezondheid denk. HAHA 3 klap in 1

  Reply this comment
 2. Eric Vrancken
  Eric Vrancken 6 september, 2016, 17:27

  Gezond boerenverstand gezocht !!!

  Het is eigenlijk heel simpel. Voor elke fiets of speed- en e-bike maximum 25km/h of aangegeven snelheid op de fietspaden, en indien vlugger moet je de autorijweg op met aangepaste helm en indien noodzakelijk met extra verzekering en kenteken.Net zoals je u met de auto aan de snelheidsbeperkingen moet houden.
  Waarom nu voor rijwielen zo anders redeneren?

  Reply this comment
 3. test
  test 9 december, 2015, 18:23

  Helaas wordt er in BE, NL en EU meestal door niet-deskundigen onoordeelkundig beslist over de hoofden van de goed bedoelende gebruikers heen. Je moet verdomme toch nog zelf trappen of er gebeurt…niets. Waarom laten we dit alles zomaar gebeuren ? En, denk eens verder na, ik durf het niet neer te schrijven, maar wat zijn de implicaties voor de …

  Reply this comment
 4. Rob
  Rob 7 december, 2015, 18:21

  Ik heb zelf een highspeed e-bike en als ik 45 km wil trappen hangt mijn tong op mijn schoenen. Je zweet staat tot aan je bilnaad, laat staan als je met een bromfietshelm fietst. Ik denk dat het zelfs nog gevaarlijk kan zijn als je hoofd te warm wordt. Bij een bromfiets zit je stil en krijg je geen warm hoofd.
  Ik heb wel eens met een racefietshelm op gefietst, dat is te doen je krijgt nog steeds een warm hoofd maar blijft beperkt.
  Dus diegene die dat moet beslissen wat voor een helm we moeten dragen, laten we tegen die mensen zeggen laten we het hoofd koel houden.

  Reply this comment
 5. eve
  eve 20 oktober, 2015, 17:09

  Je denkt toch zeker niet dat ik op de rijbaan ga rijden. 30 % van de automobilisten, zit onder het rijden te bellen met hun mobiele. Leuk als je dan aangereden wordt van achteren en dit waarschijnlijk niet meer kunt na vertellen. Dus voor mij op het fietspad blijven rijden.

  Reply this comment
 6. Durk
  Durk 12 april, 2015, 17:05

  Officieel dient de helm te voldoen aan de ece 2025 norm, dus de specificaties van een motor/brommer helm! Dat zal niet gaan werken in de praktijk! Ik hoop dus, net als in Duitsland, dat een goede fietshelm gedoogd wordt! Tevens ligt er een uitdaging voor de helm markt om te komen met een lichte en luchtige helm met de ece 2025 norm die wel acceptabel is! De cantori Vigor..is de eerste die komt met een e bike helm! Hoe dit werkt in de praktijk? Het is mij duidelijk dat de minister zelf geen ” snelle” fiets heeft! Een vermogens beperking tot 350 watt met een goede fiets helm had mijn inziens de juiste oplossing geweest!

  Reply this comment
  • Peatsmoke
   Peatsmoke 15 april, 2015, 18:14

   Het gelijk stellen aan een bromfiets is in mijn ogen niets anders dan het voeren van een ontmoedigingsbeleid door de overheid, omdat dit nog veel meer consequenties heeft dan in alle artikelen beschreven worden:
   Een MTB met sterke motor is waardeloos omdat je met je “bromfiets” toch nauwelijks op wegen en paden mag komen die interessant zijn.

   De onverplichte fietspaden (bord G13) zijn nu al verboden (met ingeschakelde motor) maar in de toekomst zullen deze helemaal verboden zijn.

   Fietspaden door natuur- en stiltegebieden (bord G11) zullen ook verboden gebied worden. Hiermee verdwijnen er dus heel veel mooie routes en wegen waarop met de speed-pedelec gereden mag worden.

   Fietssnelwegen die er zijn en aangelegd worden worden ook verboden gebied. Daarmee maak je de speed-pedelec dus ook meteen weer oninteressant voor forensen die grote afstanden moeten overbruggen.

   De helmplicht (ECE 22.05 norm) draag natuurlijk wel bij aan de veiligheid maar zeker niet aan het comfort of gemak.

   Wat betreft het gedogen van een ‘goede’ fietshelm kan ik je al uit de dromen helpen. Het beleid van het OM is hierin meer dan duidelijk en wordt (met name door verkeershandhaving) strikt nageleefd. Geen E-keur is geen goedgekeurde helm en dus een boete van € 90.

   Zie topic op het forum hierover.

   Reply this comment
   • FreddyH
    FreddyH 3 maart, 2016, 19:28

    Als die boetekans dan net zo groot is als bij opgevoerde snorfietsen dan neem ik die voor lief. Je wil niet weten hoe vaak ik, fietsend met 40-45 km/h, voorbij gereden word door een snorfietser zonder helm…
    Mijn mening: helmplicht voor speed-pedelecs: perfect, maar wel een goede fietshelm. Of ze moeten het consequent doortrekken en wielrenners die sneller dan 35 km/h fietsen ook verplicht een ECE 22.05 helm op. En deze verplichting dan ook bij wielerwedstrijden op de openbare weg.

    Reply this comment
 7. Eric
  Eric 10 april, 2015, 09:58

  wat voor eisen worden gesteld aan de helm? Dezelfde als bij bromfietsen of is een fietshelm volodende?

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Speed pedelecs, UitgelichtOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook