Meer snorfietsen verkocht dankzij populaire e-bikes

4 jaar geleden
OBREE_CRANK SIDE FULL 2_M_sRGB_72dpiDe verkoop van snorfietsen is in de eerste drie maanden van 2015 flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging wordt bijna volledig veroorzaakt door de populariteit van zogeheten e-bikes.

De totale verkoop van snorfietsen is met vier procent gestegen, van 8.150 in het eerste kwartaal van 2014 naar 8.478 dit jaar. Het aantal e-bikes is in die periode gestegen ruim honderd naar zeshonderd stuks.

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl van RAI Vereniging, BOVAG en RDC Centraal Bureau Mobiliteit heeft ontvangen.

Naast snorfietsen is de verkoop van brom- en motorfietsen ook gestegen met respectievelijk zes en elf procent. Een kwart van alle verkochte snorfietsen (2.115) was van het merk Piaggo/Vespa. Ook bij de brommers was dit het meest verkochte merk met 865 stuks.

Snor-, brom en motorfietsen

Sinds 2013 stijgt het aantal verkochte snorfietsen weer in het eerste kwartaal. Degroei van dit jaar is volledig toe te schrijven aan de populaire e-bike.

Nieuwe wetgeving

De e-bikes of ‘speed pedelecs’┬ázijn een relatief nieuwe categorie elektrische fietsen. Deze voertuigen worden wettelijk als snorfiets aangemerkt en moeten een blauw kenteken voeren. Daarom mogen e-bikes officieel 25 kilometer per uur rijden, maar zij kunnen in veel gevallen 45 kilometer per uur halen.

Vanaf 2017 gelden deze elektrische fietsen formeel als bromfiets. Vanaf dat moment mogen zij maximaal 45 kilometer per uur rijden op de rijbaan. Ook wordt het dragen van een helm dan verplicht.

Meer nieuwsartikelen