Nieuwe Li-S-accu in de maak

Review RAP CITY 7 accuDe Engelse onderneming Oxis Energy Ltd heeft een lithium-zwavel-accu ontwikkeld. De nieuwe batterijtechnologie kan een doorbraak betekenen voor e-bikes. De oplaadbare Li-S-accu is namelijk relatief licht van gewicht.

Dat lichte gewicht komt door de lage soortelijke massa van lithium en de gemiddelde soortelijke massa van zwavel. De Li-S-accu is daardoor ongeveer vergelijkbaar met de dichtheid van water. Dankzij het lichte gewicht kan deze nieuwe accutechnologie zorgen voor een revolutie in de markt van oplaadbare accu’s. Bij Oxis Energy vindt alleen ontwikkeling plaats. Voor de productie van de Li-S-accu zijn partners nodig.

Hoge energieopslagcapaciteit

De grootste winst van de Li-S-accu is de hoge energie per massa. ‘Die is vijfmaal hoger dan bij de traditionele Lithium-Ion accu’s,’ claimt Oxis. ‘De nieuwe accu is daarmee veel lichter, maar ook veiliger en onderhoudsvrij,’ aldus het bedrijf. Bovendien zullen ze waarschijnlijk ook goedkoper kunnen worden geproduceerd. Zwavel (Sulfur) is een bijproduct van de olieraffinage en daarmee is de grondstof veel goedkoper dan schaarse grondstoffen zoals kobalt.

Voor- en nadelen

Naast al deze pluspunten voor e-bikes, kunnen Li-S-accu’s nog meer voordelen voor de elektrische tweewieler hebben. Oxis: ‘De nieuwe technologie biedt 350 Watt/h per kilogram. Dat is zo’n 75 procent meer dan momenteel wordt bereikt met de state-of-the-art lithium-fosfaat-accu.’ Oxis heeft twee typen Li-S-accu’s ontwikkeld, een ultralichte versie die de 350 Wh/kg haalt, en een ‘long life’-versie die 165 Wh/kg biedt. Pluspunt volgens Oxis van deze laatste accu is dat die 1.500 keer opgeladen en ontladen kan worden. Dat is echter nauwelijks meer dan het aantal keren dat een ‘traditionele’ Li-Ph-accu of Li-Polymeer-accu opgeladen en ontladen kan worden, dus van een echt pluspunt kan hier niet worden gesproken. Voor 2016 staat een 400 Wh/kg accu op de planning. Nadeel van deze cellen met hoge energiedichtheid is dat ze relatief weinig opgeladen en ontladen kunnen worden, ongeveer 100 tot 300 maal.

Gewicht van doorslaggevend belang

De grootste winst voor e-bikes zit hem dus in het lichtere gewicht van de Li-S-accu. Volgens Oxis zijn is de Li-Ion-accu uitontwikkeld en zijn daar geen voordelen meer te behalen. ‘De toekomst ligt bij de Li-S-accu,’ zegt Oxis hiermee.

Bron: Tweewieler.nl

Nieuwe Li-S-accu in de maak was last modified: maart 31st, 2015 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Arnold
  Arnold 6 april, 2015, 12:57

  @Fred
  ik vind het een verkeerde redenatie om geen E-bike te nemen vanwege de accu. Als er nieuwe accu’s op de markt komen kunnen fietsen gewoon worden aangepast. Al was het alleen maar dat je het milieu een handje help (in plaats de auto te pakken)

  Reply this comment
 2. corp
  corp 27 maart, 2015, 23:04

  verbazingwekkend is het feit dat de E-fiets fabrikanten zo weinig vernieuwend bezig zijn op het gebied van de accu.Net als @Fred vermoed ik financiële motieven om vast te houden aan de litium accu’s.Elke 5 jaren een uitgave van 300/400 euro met bijbehorende lader is natuurlijk niet niks.Waarom zou je een LifePo4 accu bij je fiets leveren die maar om de tien jaren vervangen moet worden.Tegen die tijd is de fiets ook aan vervanging toe.Ik blijf nog maar even met mijn lithium-polymeer accu rijden,na 4 jaren heeft hij nog nauwelijks verlies in capaciteit.Er zal ooit een tijd aanbreken dat de fabrikanten niet om de ontwikkelingen heen kunnen.Waarschijnlijk zullen eerst de magazijnen moeten zijn ontdaan van de voorraden accu’s……

  Reply this comment
 3. Fred
  Fred 27 maart, 2015, 20:14

  Misschien is het de moeite waard om toch nog eens iets meer aandacht te besteden aan de LifePo4 accu (Lithium ijzer fosfaat) die unieke kwaliteiten schijnt te hebben. Zo valt te lezen dat de LiFePO4 technologie een lange levensduur levert, hoge energiedichtheid en een licht gewicht in één compacte behuizing. Deze accu’s zouden een levensduur hebben van meer dan 2000 cycli bij 100% ontlading en een resterende capaciteit van 80%! Men zegt dat de batterijen een ontwerplevensduur hebben van meer dan 10 jaar in stand-by gebruik. De lithium LiFePO4 accu serie zou een breed temperatuurbereik hebben van -20°C tot 60°C. Volgens mij scoort deze accu beter alle andere accu’s die thans in gebruik zijn. Jammer dat de fabrikanten van e-bikes hier nog van overtuigd zijn. Misschien heeft het ook wel te maken met omzetderving want 1 x per 5 jaar een nieuwe accu is ook leuk meegenomen. Voor mij echter alle reden om toch nog even te wachten met de aankoop van een nieuwe e-bike.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: BlogOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook