Op fietspad niet harder dan 25 km/u

ION_E-Speed_D_ZWART_04501800mOp fietspaden binnen de bebouwde kom moet een maximumsnelheid van 25 km/u worden ingevoerd. Dat vindt het Fietsberaad, het kenniscentrum voor fietsbeleid. Wie sneller wil, bijvoorbeeld op een racefiets of een elektrische fiets, moet volgens het adviesorgaan uitwijken naar de hoofdrijbaan.

Directe aanleiding voor het advies is de opkomst van de speed pedelec, een nieuw type elektrische fiets. Officieel is deze ‘hogesnelheidsfiets’ een snorfiets, maar wie ook nog zelf trapt, kan met gemak meer dan 40 km/u rijden. Dat kan tot ongelukken leiden omdat het snelheidsverschil met andere fietsers te groot wordt.

Veiliger

Daarnaast wordt al langere tijd gepraat over de gevaren van wielrenners op het fietspad, met name als ze in grote groepen rijden. “We krijgen veel klachten over de drukte op fietspaden, met name in stedelijke gebieden en in recreatiegebieden”, zei Otto van Boggelen van het Fietsberaad in het EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens hem is het voor iedereen veiliger als de snelle fietsers van het fietspad verdwijnen. “Uit onderzoek naar bromfietsers blijkt dat er veel minder ongevallen gebeuren sinds zij op de rijbaan rijden, met name tussen afslaande auto’s en snelle voertuigen op het fietspad.”

Duidelijke norm

In 2010 pleitte de Fietsersbond ervoor om pelotons wielrenners de keuze te geven of ze op het fietspad willen fietsen of tussen de auto’s op de weg. Het advies van het Fietsberaad gaat verder: de voorgestelde maximumsnelheid op het fietspad is niet vrijblijvend en geldt ook voor individuele fietsers.

Handhaving is wel een probleem, erkent het Fietsberaad. Op fietspaden wordt over het algemeen niet op snelheid gecontroleerd. Toch vindt het adviesorgaan, dat is ingesteld door het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat, het zinvol om een duidelijke norm te stellen.

Bebouwde kom

De maximumsnelheid van 25 km/u moet gaan gelden op alle fietspaden die alleen voor fietsers bestemd zijn, waar brommers nu dus al op de hoofdrijbaan rijden. Dat zijn met name fietspaden binnen de bebouwde kom. Op fietspaden buiten de bebouwde kom mogen doorgaans wel brommers rijden. Daar zou de maximumsnelheid 40 km/u moeten worden.

Het advies is besproken in een commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en volgens het Fietsberaad was daar “veel draagvlak” voor het voorstel. Dat zou betekenen dat plannen om de speed pedelec als brommer aan te merken, waarmee ook een brommerhelm verplicht zou worden, van tafel kunnen.

De redactie van ElektrischeFietsen.com heeft een aantal Speed Pedelecs voor u getest.

Bron: NOS.nl

Op fietspad niet harder dan 25 km/u was last modified: januari 6th, 2015 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Erwin
  Erwin 13 februari, 2015, 13:42

  ik fiets dagelijks 70 KM met mijn elektrische Hi speed bike, ik heb nog geen andere fietsers in gevaar gebracht en speel dikwijls gangmaker voor wielertoeristen, maar moet dagelijks alles dicht gooien voor auto’s die rechts afslaan zonder te zien.(ondertussen ook al 2x aangereden geweest)
  of wat ook dagelijkse kost is uitwijken voor vrachtwagens die geparkeerd staan op de fietspaden.
  Wat de snelheid betreft , die 40km/uur kan je rijden als, de wind goed zit, het droog is, niet te koud is, berg af rijdt, etc dus is deze snelheid gemiddeld, 33 km/uur
  Maar wat doen politici die de echte problemen van de mobiliteit en al de rest niet kunnen of willen oplossen, zich bezig houden met de snelheid van een fiets , dat kunnen ze nog net aan.

  Reply this comment
 2. Marco
  Marco 11 januari, 2015, 09:31

  Aan een snelheidslimiet op een fietspad heb je, indien de handhaving daarvan achterwege blijft, helemaal niets. Dit is weer zo’n typische polder-oplossing waarbij iedereen te vriend gehouden moet worden.
  Met de oplossing die het fietsberaad nu voorstelt, kun je ook de bromfietsers weer terug naar het fietspad verwijzen. Als we toch een duidelijke snelheidslimiet afspreken, is dat immers ook geen enkel probleem.
  We zie nu al hoe het met de handhaving van de maximum snelheid van bromfietsen gesteld is en dan willen ze mij met droge ogen doen geloven dat een dergelijke limiet enig effect heeft.
  De draaikonterigheid (bromfietsers moeten van het fietspad, terwijl voor hun dezelfde maximum snelheden gelden als voor speedpedelecs in de toekomst) druipt hier weer eens vanaf.

  Reply this comment
  • Jan Arie
   Jan Arie 12 februari, 2015, 20:28

   Men wil de “kaders” bepalen en dat wordt dan 25km/uur. Met marge 2-5 km. Maar ik denk dat de gemiddelde speedbiker in de bebouwde kom niet vaak boven de 30 km rijdt. Meestal aanmerkelijk langzamer vanwege zijwegen, scholieren met 3 naast elkaar etc. Dus is het wel zo’n probleem of ziet men beren en wolven aanstormen op de weg? Verban liever die stinkende, ongelooflijk milieuvervuilende en vaak herrie makende snorscooters eindelijk met helmplicht naar de rijbaan. Daar wordt iedere fietser (snelle of langzame) en wandelaar hééél gelukkig van!

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook