Plus E-bike Test 2015

4 jaar geleden

LINK-Fotografie-6828De opmars van de e-bike is niet te stuiten. Logisch, want wat is er fijner dan fietsen met een duwtje in de rug? Pluslezers testen vijf modellen tot €2500. Wat valt ze op? En welke fietst het lekkerst?

Al acht jaar test Plus Magazine de nieuwste e-bikes. En wat ditmaal ­opvalt: de e-bike is volwassen geworden. In de beginjaren viel tijdens de test weleens een accu uit, zoemden de motoren veel harder, was de trapondersteuning soms zo fors en onregelmatig dat het plezier ­verdween, en waren de fietsen niet altijd even fraai uitgevoerd. Dat is niet meer zo. Je krijgt nu meer én mooiere waar voor je geld. Alle testers zijn dan ook enthousiast over het aanbod.

Een e-bike voor elke beurs

Voor elke portemonnee is er een prima e-bike beschikbaar. De onbetwiste budgettip is de Pro E-bike Nexus 7. Een eenvoudige maar goede fiets voor een extreem lage prijs (€1249). In de prijsklasse tot €2500 steekt de Batavus Stream (€2399) de concurrenten duidelijk de loef af. En in het duurdere segment (vanaf €2500) springt de Koga E-Nova NuVinci (€3499) er bovenuit. Niet alleen door de gebruikte materialen, maar vooral ook door de uitstekende rijeigenschappen. De fiets is degelijk, lekker direct en sportief. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan, maar daar heb je ook wat voor. De Koga E-Nova NuVinci haalt de hoogste score in de test.

Steeds betere e-bikes
Fietsen met een e-bike is ieder jaar een groter genoegen. De ondersteuning is stiller geworden en het ‘duwtje in de rug’ wordt steeds subtieler. Ook bieden de accu’s meer capaciteit. De prijzen schommelen al jaren min of meer op hetzelfde niveau en dus krijgen consumenten steeds meer fiets voor hun geld. In het hogere prijssegment nóg meer.

Betere techniek
Voor een deel zijn de verbeteringen zichtbaar: de e-bike van nu is meestal mooi vormgegeven. Andere verbeteringen zitten verborgen in de techniek. Een voorbeeld: wordt de ondersteuning aangestuurd door een krachtsensor, een rotatiesensor of door meerdere sensoren? Die laatste zorgen voor een soepele ondersteuning. Verder zien we op de duurdere fietsen steeds meer de hydraulisch bediende velgremmen. Ook ­vallen dit jaar de traploze en elektrisch aangestuurde NuVinci-versnellingsnaven op. Daarmee schakelt u niet meer van 1, 2 naar 3 en verder – het schakelen gaat hiermee namelijk traploos. Fijn voor iedereen die weleens het gevoel heeft nét niet in de goede versnelling te fietsen. Mooi systeem, maar ze maken de fiets een stuk duurder en zwaarder.

Zo zijn de fietsen getest

Van de tientallen nieuwe e-bikes die dit jaar op de markt komen, heeft Plus Magazine elf modellen ­geselecteerd. Er zijn twee prijsklassen: tot €2500 (besproken in dit artikel) en duurder dan €2500 (besproken in Deel 2). De test­rijders hebben een parcours van 10 km gefietst over ­verharde en onverharde wegen, deels door een bos, en met een pittige klim en een snelle afdaling (de Amerongse­berg). Voldoende gevarieerd om de verschillen tussen de fietsen bloot te leggen.
De testers hebben onder meer gekeken naar:
Rijeigenschappen: Hieronder vallen stabiliteit, bochtengedrag, kracht van de elektromotor en de werking van de ondersteuning in verschillende standen.
Comfort: ­Zadel, vering, instelbaarheid stuur, ­bijgeluiden van de ondersteuning.
Bediening en functionaliteit: Remmen, ­versnellingen, schakelen en bereikbaarheid ­diverse versnellingen.
Afwerking en uitrusting: Lak en onderdelen (voor zover direct te beoordelen).

Cijfers & score

De fietsen scoorden op alle onderdelen punten en kregen van iedere testrijder een rapportcijfer. Deze cijfers zijn omgerekend naar een gewogen eindscore. Daarbij wogen de rijeigenschappen zwaarder mee dan de afwerking en uitrusting. Goed om te weten: bij de meeste ­e-bikes is de ondersteuning begrensd tot 25 km per uur. Als je harder rijdt, moet je het doen zonder de hulp van de ­e-motor. Dit geldt ook voor de fietsen in deze test. Supersnelle e-bikes (‘high speed’), waarbij de e-motor meehelpt tot snelheden boven de 40 km per uur, hebben we niet getest.

5 fietsen tot €2500 (op alfabetische volgorde):

Batavus Stream – eindcijfer 8,1 – groepswinnaar
E-bikez Spark de Luxe – eindcijfer 7,3
Gazelle Orange C8 Hybrid M – eindcijfer 7,5
Pro E-bike Nexus 7 – eindcijfer 7,5
QWIC T-FN7 – eindcijfer 6,8

6 fietsen vanaf €2500 (op alfabetische volgorde):

BlueLabel Swing Harmony – eindcijfer 8,2
Flyer C8.1 Comfort – eindcijfer 8,3
Koga E-Nova NuVinci – eindcijfer 8,7 – winnaar e-bike test
Multicycle Tour-E Premium – eindcijfer 7,7
Sparta ION RXS+ – eindcijfer 8
Trek LM800+ – eindcijfer 8

 Bron: Fietsen.123

Meer nieuwsartikelen