Speed pedelec rijbewijs onbekend bij kopers

3 jaar geleden

Niemand weet dat voor een supersnelle, elektrische fiets een rijbewijs nodig is. De koper weet het niet en, zo blijkt uit een rondgang bij de branche-organisaties, ook de verkopers niet. Van de speed pedelecs met een maximumsnelheid van 45 km/u, zijn er dit jaar al ruim 2500 verkocht.

„Het is bij vrijwel niemand bekend dat gebruikers een rijbewijs nodig hebben. Gedacht wordt dat dit alleen geldt voor bromfietsers, maar ook voor deze type e-bikes is het echt verplicht. Wanneer je dit niet kunt overleggen, ben je strafbaar. Je krijgt een boete en mag niet verder rijden”, zegt Otto van Boggelen van Fietsberaad, het kenniscentrum voor fietsbeleid van de overheid.

Mensen met een normaal rijbewijs hebben ook automatisch een rijbevoegdheid AM voor bromfietsen en scooters tot een snelheid van 40 km/u. Hoeveel van de kopers dit jaar van die 2500 e-bikes al een rijbewijs hebben, is niet bekend. Zij kunnen in ieder geval ongestraft ’snorren’.

Opvallend is dat vrijwel niemand in de branche op de hoogte is van de verplichting van het certificaat. Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), het CBR en Veilig Verkeer Nederland weten geen van drieën onmiddellijk antwoord te geven op de vraag of een rijbewijs nu wel of niet nodig is.

Bron: Telegraaf

Meer nieuwsartikelen