Belgische CD&V wil fietsvergoeding voor snelle elektrische fietsen

2 jaar geleden

After5_1-1024x616De Belgische regeringspartij CD&V wil een fietsvergoeding in België voor speed pedelecs, de snelle elektrische fietsen die tot 45 km per uur kunnen halen. Momenteel geven sommige werkgevers wel, andere geen fietsvergoeding voor het snelle vervoersmiddel.

CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh heeft een wetsvoorstel ingediend dat werknemers die met een speed pedelec naar het werk pendelen een fietsvergoeding toekent. Het bericht staat dinsdag in het Laatste Nieuws.

De fietsvergoeding is een vergoeding voor de werknemer per gefietste kilometer, die tot 0,22 euro per kilometer vrijgesteld is van inkomstenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen. Momenteel is het echter onduidelijk of de snelle elektrische fietsen ook onder de regels met betrekking tot de fietsvergoeding vallen. Volgens een nieuw KB, dat op 1 oktober ingaat, vormen ze een nieuwe subcategorie van de bromfietsen, subcategorie S. Hun motor levert echter enkel trapondersteuning: het voertuig kan niet alleen op de motor rijden, de gebruiker moet trappen om het in beweging te houden.

Speed pedelecs zijn een relatief recent fenomeen waarop onze wetgeving nog niet is afgestemd. In mijn wetsvoorstel valt de nieuwe categorie S onder de voertuigen die recht geven op een fietsvergoeding. Daardoor werken we de onduidelijkheid definitief weg en wordt de fietsvergoeding ook voor speed pedelecs expliciet en ondubbelzinnig mogelijk gemaakt’, zegt Van den Bergh.

Volgens het KB dat de speed pedelecs in een subcategorie van de bromfietsen plaatst, zullen de snelle e-bikes een kleine kentekenplaat moeten krijgen. Als de motor enkel trapondersteuning kan leveren, en niet bestemd is voor autonoom rijden zonder te trappen, is echter geen verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig. Het voertuig moet wel worden ingeschreven bij DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen), met een nieuw formulier ‘aanvraag tot inschrijving van een bromfiets of lichte vierwieler’ waarop een extra vakje prijkt waar men kan aanduiden of het om een speed pedelec gaat.

Bron: netto.tijd.be

Meer nieuwsartikelen