D66 wil maatregelen tegen diefstal e-bikes

3 jaar geleden

VCargo Dames Beidge zonder pakkendrager zijkantolgens het NRC zouden er in 2015 in totaal meer dan 9000 elektrische fietsen gestolen zijn, gebaseerd op cijfers van de twee grootste verzekeraars van elektrische fietsen.

D66 vindt de stijging verontrustend, onder meer omdat de e-bikes een duurzaam alternatief zijn voor scooters, brommers en in sommige gevallen auto’s. De partij wil het gebruik van de elektrische fietsen dan ook zoveel mogelijk faciliteren.

Als oorzaken voor de toename van de diefstallen wordt onder andere het gebrek aan een geschikte stalling genoemd.

D66 wil weten hoe het zit met de diefstallen in Rotterdam: van hoeveel gestolen elektrische fietsen is aangifte gedaan en is er een toename merkbaar? De partij draagt als oplossing aan om te bekijken of de huidige fietsenstallingen aangepast kunnen worden om ook de stalling van e-bikes mogelijk te maken.

Een elektrische fiets kost meestal al meer dan € 2000,- euro per stuk. Een verzekering van de fiets kost tot nu toe net zoveel als voor een gewone fiets. In 2014 zijn er in totaal 1.051.000 nieuwe fietsen verkocht in Nederland, zo meldt de BOVAG. Ruim 21% daarvan was een e-bike. Daarmee is ruim 1 op de 5 nieuwverkochte fietsen een e-bike. In totaal leggen Nederlanders per jaar zo’n 14,5 miljard kilometer met de fiets af. Een groot deel van het toegenomen fietsgebruik komt voor rekening van de e-bike, die goed is voor 12 procent van alle fietskilometers.

Bron: dichtbij.nl

Meer nieuwsartikelen