De herenfiets verdwijnt

DE-Dance Menoordat er steeds meer mannen vaker op een damesfiets rijden, verdwijnt de herenfiets langzaam uit het straatbeeld. Studenten rijden vaker op een opoe-fiets, vaders halen hun kinderen op een damesfiets van school en senioren kiezen massaal voor de lage instap.

Bij elektrische fietsen is het veel makkelijker om op te stappen op een fiets met een lage instap. Waarom je been nog helemaal over de achterdrager met accu gooien als het ook makkelijk kan? De damesfiets wordt ook steeds vaker lage instap genoemd. Dit klinkt voor de mannen toch net wat fijner. Toch kiezen sommige heren nog altijd voor een fiets met een herenframe. Dit zal de komende jaren steeds meer wijzigen naar een model met een lage instap.

Bij de merken Gazelle en Sparta worden ook steeds minder herenfietsen verkocht. Dit geven de beide merken aan.

Red de stang

Radio-DJ Gerard Ekdom wil de herenfiets redden: ‘Steun de stang’ .

Wat vindt u eigenlijk? Heren of lage instap? Reageer hieronder

De herenfiets verdwijnt was last modified: januari 22nd, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Henk
  Henk 3 juni, 2016, 13:33

  Wat een kletsverhaal toch weer; nog afgezien van de aandoenlijkheid om mannen als vroege invaliden op damesmodellen te zien fietsen is een damesfiets totaal ongeschikt om er met een stel fietstassen een kortere of langere tocht mee te maken, dat frame zwabbert alle kanten op en heeft, vergeleken bij een herenfiets, de stijfheid van een pakje gesmolten boter. Er zijn maar twee redenen om als man voor een damesmodel te kiezen: 1. je bent hulpbehoevend of 2. je vindt het leuk om jezelf belachelijk te maken. Zo’n titel als ‘de herenfiets verdwijnt’ is niet alleen dom maar ook irritant; iemand die zoiets bedenkt snapt helemaal niets van fietsen. Een non-issue.

  Reply this comment
 2. Henk Devleter
  Henk Devleter 24 januari, 2016, 01:12

  Met respect voor mannen waarbij om gezondheidsreden een lage instap noodzakelijk is. Maar mijn haren rechten als ik een gezonde man op een damesfiets zie. En die dan vaak nog een maat te klein is.
  Ja, ik rij op een herenfiets. En als ik eens onderuit ga, dan sla ik het stof van me af en ga weer verder.
  Een beetje mannelijke trots graag, mag het even..?!!

  Reply this comment
 3. Paul van Raamsdonk
  Paul van Raamsdonk 23 januari, 2016, 23:41

  Sinds kort 2 fietsen aangeschaft een heren en een dames fiets leeftijd 67 jaar geen probleem met een heren fiets. Genoeg over na gedacht ik moest een heren fiets en geen lage instap dames fiets.
  Paul 23-01-2016 4761

  Reply this comment
 4. Ben Luberti
  Ben Luberti 23 januari, 2016, 22:15

  Ik ben blij met mijn elektrische fiets zonder stang. Geen valpartijen meer omdat ik mijn been niet hoog genoeg optilde. Hilarisch voor omstanders maar niet leuk voor mezelf. Dus ik rij gewoon op een damesfiets. ­čÖé

  Reply this comment
 5. Aad
  Aad 23 januari, 2016, 20:31

  Een paar jaar geleden heb ik mijn heup gebroken, daardoor kon ik nog heel moeilijk opstappen. Het was voor mij de aanleiding om een nieuwe fiets aan te schaffen. Deze fiets werd een E-bike zonder stang. Deze fiets bevalt mij prima. Als je iets gaat mankeren zou ik iedereen willen adviseren om voor de veiligheid een fiets zonder stang te nemen.

  Reply this comment
 6. Leo-Jan Jonkers
  Leo-Jan Jonkers 23 januari, 2016, 18:28

  Ik ben 61 jaar en heb nog stil gestaan dat het lastiger opstappen is op een herenfiets. Op vakantie met veel bagage is wel eens oppassen, maar dan ben ik helemaal blij een stevige fiets te hebben. Het wordt hier ook al genoemd, een herenfiets is gewoon altijd stijver. Er zullen heus wel oplossingen komen om fietsen met een lage instap stijver te maken, maar natuurkundig zal een bovenbuis altijd winnen.

  Reply this comment
 7. EOSfoto.nl
  EOSfoto.nl 23 januari, 2016, 16:25

  Voor mij gaat er niets boven een herenfiets met stang omdat die simpelweg een veel stabieler frame hebben dan de damesmodellen. Mijn vrouw heeft exact dezelfde fiets als ik, alleen in de damesuitvoering. Die fiets is stukken minder stabiel dan de mijne. Zowel mijn opa als vader hebben tot op hoge leeftijd gefietst en deden dat ook gewoon op een herenfiets. De verkoper heeft in mijn geval ook een damesmodel geadviseerd omdat het opstappen veel makkelijker zou gaan, maar ik ben daar niet ingetrapt en daar ben ik nog altijd heel erg blij om.
  Als het opstappen op een fiets al zo’n groot probleem is dat ik zou moeten gaan kiezen voor een fiets zonder stang, zou ik mezelf eens gaan afvragen of ik nog wel bewegelijk genoeg ben om in het hedendaagse verkeer te fietsen.
  De stang zal zeker niet verdwijnen maar het aantal herenfietsen zal met het toenemen van de vergrijzing wel afnemen. Voor mensen die buiten geasfalteerde wegen willen kunnen rijden zal de stang echter altijd blijven bestaan vanwege de eerder genoemde stabiliteit.

  Reply this comment
 8. Rob
  Rob 23 januari, 2016, 10:54

  als er een damesfiets is die mijn lengte (1.97) en gewicht (125kg) aan kan waarom niet

  Reply this comment
  • Thomas
   Thomas 23 januari, 2016, 18:45

   Er zijn goede e-bikes met een lage instap die geschikt zijn voor personen met een lengte van 190cm tot 200cm en een max. lichaamsgewicht van zo’n 120 kg. Kijk bijv. eens naar het merk Flyer, T-serie, frame maat XL. Het frame van een fiets met een bovenstang is inderdaad technisch gesproken iets sterker dan een frame zonder bovenstang. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het frame van genoemde e-bike met lage instap en accu plus motor bij de trapas behoorlijk stevig is. De prijs van deze e-bike is helaas ook vrij stevig.

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categori├źn: Algemeen nieuws, UitgelichtOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook